Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Mert nem lehetett lopni belőle

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Piliscsaba KDNP-s polgármestere megmagyarázta szépen, hogy a Kétfarkú Kutya Párt kezdeményezésére, a helyi lakosok segítségével kifestett buszmegállókat miért kell most hirtelen lebontani. A polgármester szerint arról van itt szó, hogy már jó ideje tervben volt a régi, lelakott buszmegálló elbontása és annak a helyére egy új felhúzása, de tárgyalni kellett a különböző cégekkel, ami időt vett igénybe. Nyilván sikerült megtalálni a legjobb partnert, amelyik nem más, mint Mészáros Lőrinc cége, amely ingyen fogja felhúzni az új, egyedinek egyáltalán nem mondható megállókat a jelenlegiek helyére. Az ingyen úgy értendő, hogy nem kérnek ugyan pénzt a buszmegállókért, csupán azt, hogy kihelyezhessék hirdetőtábláikat, amelyekből a város nem fog bevételt látni soha.

Nyilván pontosan tudjuk, hogy ezek a hirdetések mit is takarnak. Igen, nettó kormánypropagandáról van itt szó. Pont ezért nem nevezhető ingyenesnek a megálló felhúzása, hiszen sokkal nagyobb árat fizetünk mindannyian, mintha kifizettetnék az önkormányzattal a költségeket. Évek óta, ha nem évtizedek óta rohadtak azok a megállók, egészen a tavalyi évig, amikor is a helyi közösség úgy döntött, hogy közösen lefestik azt. Ezt követően az önkormányzat kutakodni kezdett, hogy ki újíthatná fel a helyiek által kedvelt megállót. A polgármester konkrétan azzal vádolta az MKKP-t, hogy politikai indíttatásból, sunyi módon az önkormányzati felújítás előtt nem sokkal vállalkoztak arra, hogy a közösség igénybevételével átfestik azt.

A polgármester bejegyzése alatt helyiek tucatjai reagáltak, de ebben nem volt sok köszönet Farkas András számára, hiszen a többség a magyarázkodása ellenére sem ért egyet ezzel a döntéssel. Az MKKP szerint vannak konkrétan olyanok, akik megállnak fényképezkedni a buszmegállónál, mert annyira tetszik nekik. Sokak arcára mosolyt csal, ami azért lássuk be, egy buszmegállótól nem kis teljesítmény. Arról nem beszélve, hogy közösségteremtő volt annak átfestése. Ezt egy helyi lakos is konkrétan kiemelte a következőképpen:

Na, en most csalodtam a polgarmester urban. Tisztabb lett volna azt nondani, hogy kot minket egy szerzodes, az elallasnak ennyi a koltsege, ossze akarjuk-dobni, akik annyira szertik ezt a buszmegallot. Vagy barmi konstruktiv javaslat, gondolkodas szebb lett volna tole. A kozosseg teremto erejet semmibe veszi. OK, a festeket a kutyapart adta, aki mellesleg a valasztasi kampanyra kapott penzeket szinte mind visszaforgatja a koznek, es felujit elhanyagolt kozteruleteket, epitmenyeket, tehat az adoforintjainkat rank koltik es nem a sajat es barataik zsebet tomik. Ez a hozzaallas a polgarmester urtol serto arra a kozossegre nezve, aki beletette az idejet es munkajat. Mert nem part aktivistak, hanem piliscsabai onkentesek voltak javareszt. Es a varoskepre hivatkozni is vicces. Ha megnezzuk a szep uj evangelikus templomot, vagy a foutunkat. Azt meg el sem tudom képzelni, hogy fogjak szeteses nelkul elmozgatni, majd utolag bocsanot kernek, hogy bocs, megsem sikerult. Kar volt ebbol politikat csinalni, mikor eredetileg nem ezen kellett volna legyen hangsuly, hanem a kozossegi osszefogason, amely kialakult, es amelyet most ezzel semmibe vesznek.

Többről van itt szó tehát, mint egy közönséges buszmegálló elbontásáról, amit a polgármester elmondása szerint nem fognak megsemmisíteni, mivel a helyiek megszerették, csak még nem tudják, milyen célt szolgáljon. Azt is kiemelte Farkas András, hogy ugyan rongálás történt a buszmegálló ügyében, hiszen nem kértek engedélyt annak átfestéséhez, de elnézik nekik, mivel jól sikerült a rongálás. Mennyire siralmas már az, hogy a közösség egy ilyen jópofa fejlesztést hajt végre saját magától, majd hirtelen megvilágosodik a polgármester, és inkább eltünteti a települést híressé tevő buszmegállót. Ahelyett, hogy örülne annak, hogy ingyen helyretettek neki egy megállót, inkább azt is tönkreteszi, amibe mások munkát öltek, ha már az önkormányzat évekig képtelen volt erre. Jó kis magyar szokás ez persze, ami nem mást mutat, mint hogy mennyire kicsinyesek egyes településvezetők.

Semmi szükség sincs – legalábbis nem most – olyan új megállókra, amelyek még kétmillió forintba is fognak kerülni a településnek, arról nem beszélve, hogy azok propagandának fognak helyet adni. A polgármester megtehette volna, hogy egyszerűen csöndben marad és kiélvezi, hogy valakik elvégezték a munkáját, és legalább elismeri, hogy igenis jó ötlet volt ez a rongálás. Az nagyszerű, ha nem rombolják le a közösség által megszépített megállót, de mégis hova teszik majd? Kiállítják a falu határában, mint látványosságot? Nyilvánvalóan az a cél, hogy ne maradjon meg semmi olyan, amit élvezhet a település. Annak idején frissen ültetett fákat szedtek ki önkormányzatok, vagy tettek tönkre kiskerteket, esetleg buszmegállókat bontottak le, mert nem tetszett nekik, hogy valaki elvégezte a munkájukat.

Az önkormányzatok jó része – nem feltétlenül a fenti esetről beszélek, hanem általánosságban – nem azért nem újít fel dolgokat, vagy fejleszt, mert ne lenne, aki elvégzi a munkát, vagy ne lenne elegendő pénz a költségvetésben, hanem azért, mert nem mindegy, hogy ki a beruházó, és mennyit lophatnak el ebből a polgármesterek és haverjaik. Ilyenkor azzal, hogy a közösség újít fel valamit, a polgármester és haverjai elesnek minden esetleges csúszópénztől, ami nem járja. Pont ezért inkább pusztuljon az, amit létrehoztak, és ismételten Mészáros Lőrinc járjon jól. Magyarország.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.