Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Hallgatni kellene a természetre

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Annak ellenére, hogy egy ideig megpróbálták bagatellizálni, a hazai aszály óriási károkat okozott és okoz a mai napig is a gyümölcs-, zöldség- és gabonapiacon egyaránt. Összesen több, mint 1 millió hektáron történt pusztítás, amely szinte soha nem látott mértékű. Mert nyilván voltak korábban is szárazabb évek, ami miatt kialakulhatott aszály, esetleg a jég elverte a gyümölcsöt vagy zöldségeket, de ilyen mértékű aszályra egyszerűen nem készült fel senki. Nem csak idehaza, de a világ más tájain is küzdenek azért, hogy ne okozzon ellátási problémákat az, hogy óriási mértékben vissza fog esni a betakarított élelmiszer mértéke. Egyes országokban az elsivatagosodás brutális változásokat okozhat, de Magyarország ilyen szempontból szerencsésnek mondhatja magát, hiszen folyók tucatjai szelik át az országot.

A gond csupán az, hogy miközben valóban átfolyik viszonylag sok víz az országon, azt nem hasznosítjuk igazán, mivel a magyar öntözés, az egész rendszer elég elavultnak számít. Persze fejlődik ez évente, hiszen az EU komoly összegeket ad azért, hogy fejlesszék a hazai gazdák az öntözőrendszereiket, de még így is komoly lemaradásban vagyunk. Egyes alföldi területeken már most látható az elsivatagosodás, de az ország többi területén nem nagyon kell tartani ettől, noha az aszálynak természetesen így is meglesz az eredménye. Magyarország képes lehet védekezni a jövőbeni változásokkal szemben, hiszen ha fejleszti az öntözőrendszereket, kiszélesíti a csatornázást és ezzel jobban felhasználja az országon keresztülhaladó folyókat, azzal megmentheti a termés jó részét attól, amivel ma szembesülni kényszerülnek a gazdák.

A dinnye, az alma vagy épp a málna jó része egyszerűen tönkrement ebben a hektikus évben. Mert hónapokig nem esett egy csepp csapadék sem, amikor pedig esett, akkor a talaj annyira ki volt száradva, hogy a hirtelen lehulló nagy mennyiségű esővizet egyszerűen képtelen volt felszívni, emiatt pedig villámáradások alakultak ki. Ez még annyira nem volt súlyos idén, de az ősz még el sem kezdődött, így jó lenne, ha erre valamilyen szinten felkészülnének az emberek, hiszen a súlyos aszály miatt erre lehet számítani, ha megérkeznek a heves esőzések. Az éghajlatváltozás miatt erre számíthatunk majd a jövőben is, ezért jó lenne, ha a kormány arra koncentrálna, hogy valamiféle megoldást kínáljon a gazdák számára. Az ígérgetés ugyanis nem elég semmire, abból nem tudják a károkat kifizetni, ezért sokan egyszerűen felhagynak a tevékenységükkel és más szakma után néznek.

Vagy 20 éve fizetjük az aszálykár-hozzájárulást, azóta nem volt ilyen extrém szárazság, erre most kiderült, hogy nincs pénz a kasszában” – mondta a termesztő, aki úgy számolt, hektáronként mindössze 20-30 ezer forintot fog majd kapni. Becslése szerint egy ekkora területen a kukorica bekerülési költsége 400-500 ezer forint, amiből idén nem lesz bevétele, hiszen a gyér termést szétzúzva beszántja majd, hogy a föld szervesanyag tartalmát pótolja.

Mennyire jellemző az, hogy az ember befizet az államkasszába, aztán ha szüksége lenne segítségre, akkor azt mondják, hogy nincs rá fedezet. Hogyan gazdálkodik az állam a pénzekkel, ha még arra is képtelen félretenni, amire köteles lenne? Egyszerűen nevetséges az, hogy Magyarországon, ahol igen komoly hagyományai vannak a növény-, gyümölcs-, zöldségtermelésnek, a minisztérium egyszerűen képtelen megfelelő döntéseket hozni. Ez egy olyan fontos ágazat Magyarországon, amelyre sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítani, de már jó ideje látható, hogy az EU-s pénzek megszerzése a legfontosabb sokak számára, ezért akár parlagon is hagyják a területeiket, amivel csökkentik a mezőgazdasági termelést.

A NER-be bekötött műkörmösök, fodrászok jutottak komoly földterületekhez, mivel pénzügyileg megérte nekik, miközben több generációnyi szakértelemmel rendelkező földműves családok hagytak fel a szakmájukkal, mivel teljesen ellehetlenítették őket. Ki tudja, hogy az idei aszály meg fog-e ismétlődni jövőre, vagy azután? Egy évet talán még túlélünk, de mi lesz, ha évente az ideihez hasonló nyarakkal kell majd számolni? Egyre kisebb tartalékkal fogunk rendelkezni, amely ellátási gondokat jelenthet. Persze most a miniszter még arról beszél, hogy ellátási gondok semmiképpen nem alakulhatnak ki, amit még el lehet fogadni, de ha nem tesz semmit a kormányzat, a nyarak pedig egyre szárazabbá és melegebbé válnak majd, akkor milyen jövő elé nézünk? És még egyszer leírom: Magyarország helyzete konkrétan még szerencsés is, de ennek ellenére is itt szerencsétlenkedik az agrárminisztérium.

Most kellene lépéseket tenni, ameddig nem lesz túl késő. Eddig is lett volna idő és pénz is arra, hogy egy fejlettebb, nagyobb kapacitású öntözési rendszert építsenek ki – természetesen nem veszélyeztetve az ivóvízrendszert -, de leginkább csak pofáztak róla. Stadionok öntözését, vagy lówelnness centrumokat persze létrehoztak, de ezzel nem igazán vagyunk jobb helyzetben. Az idei nyarat még túl fogjuk élni, ez nem a világ vége azért, de egy figyelmeztetés a jövőre nézve. Ha nem változtatunk – ez igaz szinte mindenre -, akkor súlyos árat fogunk fizetni. A természet figyelmeztetett, reagáljunk erre.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.