Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Fura lehet a saját országodban gyáván, sunyin, a fal mellett közlekedni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Na akkor most a legcifrább fideszes tempót jobbról, kanyarban előzve telibe hányom azt, amit két nappal ezelőtt írtam. Amikor is azt ígértem, hogy legközelebb akkor fogom a számra venni az OMSZ-mizériát, amikor azt olvasom, hogy a testület minden dolgozója – akibe a testület azonnali hatállyal kirúgott vezetőinek azonnali hatályú kirúgása révén belegázolt a magát tudós embernek tartó, Palkovics nevű Orbán-végrehajtó – egy emberként áll fel, veszi a kalapját, és hagyja a francba ezt az egészet. Nos, annyi szól a mentségemre, hogy az OMSZ-ről egy hangot nem szándékozom ejteni, ellenben az elmúlt ezer év leggyávább kormánya Palkovics nevű végrehajtójának és a Magyar Meteorológiai Társaság vándorgyűlésének nulladik fokú találkozásáról lenne néhány szavam. Ameddig belém nem fojtják.

Már azt is parádésan aljas és cinikus húzásnak tartottam, hogy az OMSZ-gate után egyáltalán volt pofája a gépészmérnöktudósembernek meghívatnia magát egy meteorológusokat tömörítő, elméletileg szakmai szervezet szeánszára, ahol ráadásul nem a hallgatóság sorait, hanem az előadók táborát gyarapítja emelkedett jelenlétével, DE. Ha már így alakult, hogy Orbán nyaral, és a slepp soraiban eluralkodott a totális kapkodás (ha tudott volna róla, hogy ezek mit művelnek operatív törzsközösségbe szerveződve, biztos nem hagyta volna), illetve ha már a slepp és Palkovics janicsár ragaszkodik ahhoz a narratívához, hogy itt nem politikai nyomásgyakorlás, politikai mészárlás történt, hanem az egyetlen korrekt és logikus döntés (értsd: szakmai és munkajogi) született meg, ami ebben a helyzetben megszülethetett, elvárható lett volna, hogy teljes transzparencia mellett a közvélemény korrekt tájékoztatásáért felelős sajtó bebocsátást nyer az eseményre, meghallgatja a miniszter úr szónoklatát, majd kérdéseket tesz fel, amelyeket a verőemberek gyűrűjét a főnökétől megirigylő Palkovics kitüntetett figyelemmel és alázattal meghallgat, és rendre válaszol rájuk. Kimerítően, lényegre törően, mint akinek természetesen igaza van, mint aki egy szakmailag és politikailag kifogásolhatatlan döntést hozott, amelyért vállalja a felelősséget.

Ehhez képest mi történt? Láttuk, hogy mi történt. Néhány perces élő adásban láthatta mindenki, aki akarta, hogyan néz ki a valóságban az a legendás bátorság, amiről – a koronavírus-járvány örvén felfedezett, a kétharmadon is túlmutató, pofátlanabbnál pofátlanabb hatalmi visszaélésekre lehetőséget biztosító rendeleti kormányzás óta tudjuk – az összes fideszes, kádéenpés politikust, vagy annak nevezett humanoidot fel lehet ismerni. Kilométerekről. Ha akár körömfeketényi esély van arra, hogy kritikus, váratlan, kínos, kellemetlen kérdéssel szembesülhetnek, akkor az történik, mint amit Palkovics László tudósemberminiszter és udvartartása tegnap művelt. A rendezvényről kizárták a sajtót, még a fotósokat sem engedték be, a technológiai és ipari miniszter szolgálati kisbusza pedig úgy állt rá a bejáratra, hogy se az újságírók, se az OMSZ-szel kapcsolatos ámokfutása ellen tiltakozók meg se tudják közelíteni őfelségét. Majd amikor a meteorológus vándorgyűlés résztvevőinek tartott észosztás után a verőemberek kíséretében kiesett az ajtón, kényszerűségből megállt vagy három percre, úgy válaszolt a neki feltett kérdésekre, hogy érdemben szart se mondott, majd ahogy a főnökétől tanulta, bevágódott a menedéket nyújtó kisbuszba és elviharzott.

Abból, amit a elhadart, annyit vegyünk most figyelembe, hogy

  • nem a tűzijáték miatt mentette fel az OMSZ vezetését, az OMSZ különben is egy állami szerv, és ő, Palkovics László tudósember miniszter úgy gondolta, hogy nem velük akar együtt dolgozni, így ő mint munkáltató járt el, amikor kirúgta a meteorológiai szolgálat vezetőit;
  • arról beszélt a meteorológusok színe előtt – sajnos nem tudjuk, hogy miről beszélt, mivel a sajtót kitiltották, ugye -, hogyan lehet fejleszteni a meteorológiai szakmát, és ezek a javaslatai támogatást kaptak, az ő értelmezése szerint a közönség tapsa egyértelmű támogatást fejezett ki felé;
  • amúgy a Kovács Desikerült? Zoltán által vezetett operatív törzs ugyanúgy felelős a tűzijáték lefújásáért, mint az OMSZ.

Jó, akkor most azt hagyjuk a fenébe, hogy akkor Kovács Zoltán és a többi operatív zseni mi a szart keres még mindig a helyén. Azt ennél jóval nehezebb hagyni a fenébe, hogy nemhogy az a világ szégyene, hogy megtapsolták (persze nem tudjuk, hogy így történt, mert a sajtót kizárták a szegedi épületből), hanem hogy volt akár egyetlen ivarérett ember, aki magát valamihez értő meteorológusnak tartja, és odament végighallgatni Palkovics előadását. Hogy nem arról szólnak a hírek, hogy kivonultak, kifütyülték, megdobálták záptojással, hanem hogy végighallgatták és mindennek a tetejébe még meg is tapsolták. Egészen abszurdnak tartom, hogy nem a meteorológiai társaság szakemberei mesélik el Palkovicsnak, hogyan lehetne fejleszteni szerintük, hozzáértők szerint a szakmát, hanem ez a tolmácsot igénylő korszakos zseni és polihisztor megy oda a fal mellett sunyulva megmondani, hogy mit hogy kéne csinálni. Tekintettel arra, hogy ő nem hajlandó együtt dolgozni az eddigi vezetőkkel, akik annyira alkalmatlanok voltak – mellesleg nem a tűzijáték-blama miatt, hanem már évek óta -, hogy az egyikük még valamilyen érdemkeresztet is kapott két éve, a másikat meg tavaly tüntették ki.

Szóval én nem gondolom, hogy Palkovics kaphatott volna tegnap akár egyetlen olyan kérdést is, amivel még kreténebb sztálinistának tűnhetett volna az értő közönség szemében, amivel lehetett volna rontani a meteorológia péniszerdejében való rohangálásán, nem hiszem, hogy kínosabb helyzetbe lehetett volna hozni akármilyen újságírói kérdéssel azok után, hogy akadémikusként rongyolt neki a tudománynak, miközben éppen kiszivárgott, hogy igenis kirúgással fenyegették, igenis politikai nyomás alá helyezték az OMSZ munkatársait augusztus 19-én. Ezért is fordul fel a gyomrom ettől a csúszómászókat idéző, gyáva viselkedéstől. Amit persze bármelyik másik random kormánytag is bármikor képes ugyanígy előadni (gondoljunk csak a hajdobáló influenszer testcselekkel feldobott meneküléseire a sajtó elől), de most éppen ez mászik bele az arcunkba. Palkovics, aki verőemberek és zárt ajtók mögé bújik, réseken, lyukakon slisszol, fülét-farkát behúzva menekül és a munkáltatói hatásköre mögé bújik. Hát ha ez egy annyira korrekt munkajogi-szakmai döntés volt, akkor a magát tudósembernek tartó miniszter miért nem képes vállalni bátran a döntését? Miért nem válaszol adekvát módon egyetlen feltett kérdésre se, miért menekül a sajtó elől? Miért nem hallhatja a nyilvánosság, hogy miről osztja az észt egy meteorológiai szakmai fórumon? Vagy miért nem zárja rövidre a problémát azzal, hogy igen, basszátok meg, visszaélek a hatalmammal, mert megtehetem, mert kétharmaddal kormányoz a gazdám, és mert legfeljebb ötven hülye fogja úgyis az arcomba énekelni a Süss fel nap kezdetű nótát, amibe rohadtul nem remeg bele a hatalmunk, majd azok is megunják és hazamennek.

De nem, még ehhez is gyáva pöcs, és bár sok minden van a NER-ben, ami számot tart a jogos megvetésre, de ez a gyávaság mindent visz. Kétharmadtól kétharmadig menekülni a sajtó elől, a rezsim betonrepedésein, oldalbejáratokon és hátsó ajtókon, a fal mellett, lapulva iszkolnak, aztán bemennek az udvari médiájukba, és az udvari rímfaragóik szolgai alákérdezéseire hőzöngenek, hogy ők az elmúlt ezer év legsikeresebb kormánya, és mindenki imádva rajong értük. Hát ha csak így nem. Fura lehet így élni, ahogy ezek élnek. A saját maguk által teljhatalommal kormányzott országban, mint valami ócska tolvajok, betörők bujkálnak és állandóan a hátuk mögé nézve lapulnak mindenféle falak mellett. Egészséges erkölcsű embernek ez fura, ők így élnek.

U.I. Semmi relevanciája nincs, de vicces lenne látni, hogy ma, Európa legnagyobb elhalasztott tűzijátékának napján mit művelnek ezek a nagypályás gazemberek, és külön a tudósminiszter. Kinek az előrejelzéseit veszik figyelembe? És ha nem jön be, kirúgják az ideiglenesen kinevezett alászolgát? És ha netán este 9 előtt 3 perccel vihar tör ki, azért ki lesz a hibás? Palkovicstól tudjuk, hogy bárki, csak ők nem. Ők azért sem vállalják a felelősséget, hogy 18 órakor lemondják a 21 órára tervezett tűzijátékot. De legalább kormányozni azt tudnak, a kurva életbe.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.