Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ha annyira jó ötlet lenne mindaz, amit a kilencven fokos hajtűkanyarban előzve művelnek

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Csodával határos jó reggelt kívánok mindenkinek! Rohadt meleg lesz még ma is, de egy szavunk nem lehet, mert állítólag ez hátralevő életünk leghűvösebb nyara, különben is a klímaváltozást nem lehet megenni, meginni. Igaz, a GDP-növekedést se, de azzal legalább lehet mellet döngetni.

Ezekről a pusztítóan forró, szerintem mindenkit pártállástól függetlenül megviselő napokról nekem most már egy ideje a NER egyik főideológusának büszkén vállalt fogalmatlansága jut eszembe, ami különösen most vágja gyomorszájon az embert, miközben a hanyatló Egyesült Államokban éppen elfogadták az első átfogó klímavédelmi törvényt. Tudom, mi ezzel itt, a heteroszexuális nemzeti büszkeség fellegvárában, ahol az anya nő, az apa férfi, és ez utóbbinak szerencsére nem kell szülnie, nem foglalkozunk, de ha mégis. Ez a történelmi jelentőségű törvény nyilván nem oldja meg teljeskörűen az évtizedek óta csak egyre súlyosbodó, a bolygót élhetetlenné tevő, a jövőt teljesen esetlegessé tevő problémákat, de legalább valamiféle első lépést, valamilyen elmozdulást jelent abba az irányba, hogy a gazdaságnak azon szektoraiban jöjjön létre a legtöbb megújuló fejlesztés, amelyek a legtöbb szennyező anyagot bocsátják ki (közlekedés és villamosenergia-termelés).

Mindeközben Magyarországon baloldali huncutságnak, az ideológia nélkül maradt baloldal szánalmas vergődésének tartanak mindent, ami a klímával, klímavészhelyzettel és az egyre elkerülhetetlenebbnek látszó klímakatasztrófával kapcsolatos (persze nem ezt mondják, de nem arra kell figyelni, amit mondanak, ugye), az unortodox, illiberális kormány éppen a világ legnagyobb, kínai akkumulátorgyártójának idetelepedésével és gigantikus beruházásával büszkélkedik, tudva, de magasról téve arra, hogy az akkumulátorgyártásnál kevés környezetszennyezőbb dolog létezik, miközben éppen nekirongyol az erdőknek, de visítva kiabálja, hogy ő valójában megvédte az erdőket. Közben meg hisztérikus miniszteri utasítás, nagypofájú trollkodás meg fakenewsozás ide vagy oda, a fakivágás megkönnyítéséről szóló kormányrendelet továbbra is érvényben van. Úgyhogy ha összerakjuk ezt a képet, akkor érthetővé válik, hogy Schmidt Mária miért nem tudta már három éve sem, hogy mi az a klímaváltozás és hogy a klímasemlegesség mi a francot jelenthet. Nem, nem azt jelenti, hogy betiltják az időjárást.

De mielőtt a 37 fokban molekuláira bomlana az agyvelőm, összefoglalom ezt a gondolatmenetet: Magyarország egyedülálló, unortodox és illiberális kormánya, amelyik nagy barátja a botrányosan megbukott, az állítólag naggyá tenni kívánt országát a párizsi klímaegyezményből annak idején egy hanyag mozdulattal kiléptető Donald Trumpnak, amelyik alig titkoltan reménykedik a csörgősipkás bohóc visszatérésében (az is megér egy külön misét, hogy az orosz közmédiában aggódnak a minősített adatokat hazahurcolászó Trump ügynökért), aszály és pusztító hőhullám idején nekimegy az ország tüdejének, miközben a világ legnagyobb szennyezőjének számító Kína akkumulátorgyárának Magyarországra telepítésével hajszolja a gazdasági növekedést. Arról a Kínáról van szó, amely éppen felfüggesztette  klímaügyi együttműködését az Egyesült Államokkal, amelynek élén jelenleg sajnálatos módon nem Donald Trump nevű szellem- és jellemóriás áll. Szerintem ez így szép és kerek, ugorjunk is.

Hát hiszen már csak kettőt kell aludni, ameddig a cifra nyomorúság nagyobb dicsőségére, szakadt gatyából kilógó hátsóval jól megmutatjuk a világnak, milyen az, amikor Európa korrupciós szegényháza megrendezi Európa legnagyobb tűzijátékát. Amely nem csupán hatalmas mennyiségű közpénzt emészt fel, nem csupán környezeti károkat okoz, de – amint a megnevezése is mutatja – egyedülálló, sehol máshol nincs ilyen. Pont olyan, mint a hatósági ársapka alakú sebtapasz az egyébként is minden irányból mesterségesen eltorzított gazdaság gennyedző, levedző elfertőződésén. Egyedülálló, azaz rohadtul nem véletlen, hogy senki más meg sem próbálkozik vele. Nem győzöm hangsúlyozni, valahányszor azt hallom, hogy nagyokosék el vannak alélva saját egyedülállóságuktól: amennyiben annyira jó ötlet lenne mindaz, amit a kilencven fokos hajtűkanyarban forgalommal szemben előzve művelnek, akkor bizonyára mindenki esze nélkül követné a felcsúti politikai iskola példáját. Csakhogy láthatóan nem ez történik. Sem a rezsicsökkentés legfőbb szemfényvesztő politikáját, sem a hatósági árú sapka alá benyomorgatott csirkeszárnyvég politikáját nem irigyelték meg, és láthatóan a világ legnagyobb környezetszennyezőjének brutálisan környezetszennyező gyáráért sem kapkodtak két kézzel, szemben a Hazaárulás Barátság Érdemrend büszke tulajdonosával és bandájával.

Amely érdemrend büszke tulajdonosa valószínűleg még mindig jól megérdemelt pihenőszabadságát tölti, miközben a janicsárjai nagykövetet rendelnek be, mert országuk vezetése kritikát merészelt megfogalmazni az orbánizmusnak a Kreml háborújához és a háborús gyilkoshoz fűződő gyengéd, Európában azonban értelmezhetetlen, erkölcsileg elfogadhatatlan, az európai egységet aláásó viszonyával kapcsolatban. Amihez képest – belátom – ma huszadrangú jelentősége van annak, hogy az amerikai hírszerzés már novemberben közölte egy bizalmas megbeszélésen, amelyre a magyar kormány is hivatalos volt, hogy Putyin le fogja rohanni Ukrajnát. Vagyis akár igaz, hogy az Orbán-kormány már tavaly novemberben tudhatott az Ukrajna megszállására irányuló orosz tervekről, akár nem igaz, a háborúra és a háborús pszichózis csúcsra járatására felkapaszkodva bezsebelt kétharmados választási győzelem visszafordíthatatlanságára tekintettel ennek ennek már nincs jelentősége. A mából nézve legfeljebb az a röhögséges, hogy Bayernek és pajtásainak miért nem szólt senki erről, miért hagyták, hogy élő adásban szarrá alázzák saját magukat a hozzáértő véleményükkel, miszerint még a hülye is tudja, hogy drága Putyin elvtárs biztosan nem tenne ilyet.

Viszont van itt egy rövid kiegészítő, zárójeles frissítés és tisztázás a tegnap reggeli poszthoz, amelyben arra a sajtóhírre reflektáltunk egyebek mellett, hogy mindössze nyolc hónapnyi minisztériumi munka után konzulnak jelölték Deutsch Domonkost, Deutsch Tamás örök fideszes EP-képviselő 24 éves unokaöccsét. Időközben kiderült, hogy a megérdemelt pihenőszabadságát töltő toporzékolási miniszter orosz kémek átjáróházaként működő minisztériuma közleményben tudatta, hogy Deutsch Domonkos a Sportdiplomáciai Főosztály által delegált olimpiai attaséként teljesít majd szolgálatot a 2024-es olimpiai játékokon, azt követően pedig újra Budapesten folytathatja a munkát.  Vagyis nem konzult csinálnak belőle, hanem izét. Értékelem, hogy azt meg sem próbálták tagadni, hogy a leghírhedtebb Deutsch rokona nem rendelkezik külszolgálati tapasztalattal, és azt sem, hogy kifejezetten Szijjártó kérésére vették fel a Sportdiplomáciai Főosztályához. Úgy gondolom, hogy a probléma, a pofátlanság, a gátlástalan urambátyám tempó velejét tekintve marhára érdektelen, hogy a haszontalan Tamás taknyos, Domonkos nevű unokaöccse mihez nem ért, és éppen melyik valamihez legalább értő embernek a fejére taposva csináltak belőle olimpiai attasét csak azért, mert az orbánizmus legharcosabb, miniszterként jegyzett katonája ragaszkodott hozzá.

Az összes zárójelet bezárva: mindenki megnézheti magát, aki nem irigyelte meg az Európában és lassan az egész világon egyedülálló illiberális magyar modellt. Pont annyit is érnek. Mert nekik van 6,5 százalékos GDP-növekedésük, mielőtt minden összeomlik? Nincs. Hát 1,5 milliárdból épülő hattyúhídjuk, kilátójuk és üvegfalú éttermük az ország szívcsakrájában, a nemzetnek milliárdos gázszerelőt adó, hatalmas tehetségű Mészáros Lőrinc szülőfalujában, az ország első emberének szűkebb pátriájában? Naná, hogy nincs. Elmondhatják magukról, hogy miközben KÉNYSZERŰ takarékossági okokból 1150 milliárd forintnyi beruházást felfüggesztettek, a felcsúti mesterséges szigetre vezető hattyúhíd és az üvegfalú étterem tovább épül? Nem. Pedig ez a valami. Hogy miközben a kormányzati korrupció fülsiketítő dübörgése miatt az országot megillető uniós csilliárdok nem érkeznek, miközben a populációnak a legnagyobb szarban basszák a nyakába a hétszeres gázáremelést, akkor a miniszterelnök és milliárdos strómanja vonzáskörzetében úgy folytatódnak a látványberuházások, mintha nem lenne holnap.

Bezzeg a büdöstalpú migránsok miatt állítólag ma már élhetetlenné vált, egy hatalmas no-go zónaként funkcionáló Svédországban, ahol a rezsiköltséget mindenki ki tudja fizetni a jövedelméből, ahol nem hatósági ársapkákkal és választások előtti osztogatással szokás kormányra kerülni, most éppen 2200 milliárd forintnyi támogatással enyhítik a magas energiaárakat. Tehát még egyszer: amikor az energia világpiaci ára alacsony volt, a korrupt fideszes állam kaszált a rezsicsökkentéses szemfényvesztésen, most, hogy megugrott az energia ára, és valóban segíteni kéne a népeknek (nem, nem a NER-oligarchák fűtött medencéire és hűtött kacsalábon forgó kastélyaira gondolok, hanem a rászorulókra), akkor kihátrálnak a rezsicsökkentésből.

Foglaljuk össze röviden (ITT hosszabban is lehet tanulmányozni): büdösgyenge a forint, nem jönnek az uniós pénzek, hasít az infláció, ezért a valóban magasabb fizetések egyre kevesebbet érnek, a kormány pedig most is egyetlen dologra fókuszál. Hogy a saját népszerűsége ne csökkenjen, ne legyen éhséglázadás, és hogy ezt is megússzák valahogy. Ezét a problémák költségeit szétterítik, hogy ne néhány százezernek legyen elviselhetetlenül szar, hanem több milliónak kibírhatóan szar. Vagyis amikor futott a szekér, ők megmilliárdosodtak, miközben a póroknak akkor is csak a töredéke jutott annak, amit ők törvényesen elloptak, most, amikor a szekér beleragadni látszik a trágyába, szétosztják a terheket nagyvonalúan, hogy ne a NER krémjének, a Mészárosoknak és Tiborczoknak fájjon, hanem mindenkinek. Így kell ezt.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.