Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Tervnek is rossz volt

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Sokan megrémültek annak hallatán, hogy a vészhelyzetre való tekintettel könnyen előfordulhat, hogy felrúgja a magyar kormány a korábbi szabályokat az erdők fakitermelésére. Ez a terv valóban súlyos károkat okozhatna, de csak akkor lépne életbe – a kormány elmondása szerint –, ha nem lenne más megoldás a magyar háztartások fűtésére. Vélhetően senki sem akarja, hogy újra fatüzelésű kályhák és kazánok füstje terítse be Magyarországot, hiszen annak nem csak súlyos egészségügyi hatásai lennének, de a klímahelyzetet is csak tovább rontaná. A tél még nem érkezett meg, vélhetően addig azért meg lehet oldani az ország energiaellátását még akkor is, ha esetlegesen leáll az orosz gáz és olaj Magyarországra szállítása.

Most minden európai ország kormánya azon dolgozik, hogy a tél átvészelhető legyen, aztán jövőre vélhetően lassan, de át lehet állni alternatív technológiákra. A fatüzelés pont nem az, az a múltat jelenti, azt a múltat, amelyet senki sem szeretne visszahozni. Véleményem szerint a kormány sem fogja ezt a tervet életbe léptetni, hacsak nem lesz rá valóban szüksége, hiszen mi haszna is lehetne belőle? Jó, nyilván igen sok pénzt el lehet lopni a faeladásokból is, de a következmények súlyosak lennének, amelyek szerintem egyszerűen nem érnék meg. Ettől függetlenül érdemes lehet beszélni arról, hogy milyen lehetőségeink vannak, és úgy általában miként alakult az európai kontinens erdősítése az utóbbi évtizedekben.

Köztudott tény, hogy több olyan időszak is volt az emberiség történelmében, amikor több millió hektár erdőséget irtottak ki vagy fűtés céljából, vagy építkezések, esetleg valami teljesen más okból kifolyólag. Azonban a századforduló óta az emberiség felfogta, hogy óriási szükségünk van erdőségekre, nem csak azért, mert fontos nyersanyagot jelentenek, hanem azért is, mert nélkülük a kontinens éghajlata megváltozik, és akár el is sivatagosodhat fél Európa. Ennek jeleit egyébként már most is láthatjuk, hiszen egyre több kép jelenik meg különböző országokról, a műholdfelvételek alapján a tavalyi zöld színt idén sárga váltotta fel. Ennek oka az elképesztő aszály, ami egyre nagyobb problémákat jelent világszerte. Ha nem lett volna elég a pandémia, majd az orosz háború és az ezeket követő gazdasági válság, megkaptuk a nyakunkba még a a történelmi mértékű aszályt is.

Ez ellen a leginkább úgy tudunk küzdeni, ha további erdőkkel növeljük a kontinens zöld területeit. Ezek ugyanis nem elég, hogy tüdőként funkcionálva kiszűrik a káros anyagokat a levegőből, de létrehoznak egy olyan klímát, amelynek eredményeként gyakoribbá válik a csapadék. Elvégre nem véletlenül hívják esőerdőnek a hatalmas területű, több ezer éves erdőségeket, ahol olykor elképesztő mennyiségű csapadék esik le pár óra alatt. Mert ugye nem arról van szó egy aszály esetén, hogy egyszerűen elfogyott volna a víz, ott van az, ahol eddig is volt, viszont egyszerűen nem száll fel a pára a légkörbe, ahol kicsapódva esőt hozna létre. Ennek nyilván összetett okai vannak, én meg nyilván nem vagyok meteorológus, így nem mennék ebbe bele mélyebben, de az véleményem szerint kijelenthető, hogy a több erdőterülettel mindenki nyerne.

Pont ezért kapta fel mindenki a fejét arra a tervre, miszerint ezzel szembemenve pont, hogy még több fát vágnának ki. A kormány elmondása szerint így sem esne kár az erdőségekben, de ki hisz el bármit is a kormánynak? Amit megvédtek, az tönkrement, vagy teljesen megszűnt. Erdőket, hegyoldalakat tüntetnek el, hogy aztán szépen letérkövezzék. A Fidesz szereti pusztítani a természetet, ezen nincs értelme mit finomítani. Ugyanis egy erdőterület önmagában ritkán termel nyereséget, ha viszont azt kivágják, és helyére épületeket húznak fel, akkor abból már lesz bevétele a kormánynak. A jobboldali kormányok pedig – mint jól tudjuk – elsősorban pénzorientáltak. A jövő nem fontos, a fontos az, hogy legyen pénz, hiszen azzal mindent meg lehet oldani. A gond csak az, hogy pénzzel nem lehet fűteni, mint ahogy megenni sem lehet. Ha élhetetlenné tesszük a bolygót, akkor teljesen mindegy, hogy mennyi pénzt tudhatunk magunkénak, semmire sem fogunk vele menni. Nyilvánvalóan a pénz fontos, hiszen anélkül nem lehet élni, de a pénz önmagában nem képes egyes dolgokat helyettesíteni, amelyek sokkal fontosabbak a pénznél.

Vélhetően nem fog sor kerülni egyes zöldterületek eltüntetésére, de már az is gond, hogy ez egyáltalán felmerült. A kormánynak azon kellene inkább dolgoznia folyamatosan, hogy megoldja a fennálló problémákat anélkül, hogy súlyos károkat okozna az ország számára. A fatüzelés visszahozása nem egy jövőbe mutató terv, ezt már a tanácskozáson el kellett volna vetni, mert még ha soha nem is lép életbe, akkor is érthető módon sokakat felháborított.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.