Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ennyi pénzért miért is várunk csodát?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az Origó úgy érezte, hogy most jött el az ideje annak, hogy egy olyan összefoglaló cikket írjon a Ryanair múltjáról, amit véleményem szerint egyébként körülbelül mindenki ismert. Egy olyan légitársaságról van ugyanis szó, amely lényegében megszüntetett mindenféle extra szolgáltatást azért, hogy az utasok olcsóbban juthassanak el A pontból B pontba. Úgy gondolom, hogy ez érthető, hiszen vonatokon, vagy buszokon sem jár semmiféle külön ellátás, az ember megveszi a jegyet, leül a helyére, és megpróbálja túlélni a sokszor több órás utat. Aki ennél kényelmesebb körülmények között szeretne utazni, az eddig is megtehette, hogy a közlekedés más fajtáit választotta, vagy esetleg a közlekedési eszközön belül egy másik osztályra vett jegyet, hogy minden szükségletét ki tudja elégíteni.

A fapados járatok bevezetésével lényegében nem történt más, mint hogy az addig luxusnak számító repülés szinte mindenki számára elérhetővé vált. Lehet kárhoztatni a Ryanair vezérét, hogy milyen körülményeket teremtett ezeken a gépeken, de amikor az ember pár ezer forintot fizet azért, hogy több ezer kilométert repüljön, miközben ennyi pénzért ma már egy adag sültkrumplit sem vehetünk a Szigeten, akkor szerintem a felháborodás csak visszafogottan indokolt, vagy semennyire. Nyilván ha valami teljesen elfogadhatatlan (mocskos, foltos ülések, koszos környezet, arcba mászóan pofátlan utaskísérői magatartás, stb.), akkor lehet és kell is panaszt tenni, de aki 12 ezer forintért vesz jegyet egy repülőre, ahol felháborodik azon, hogy az étel és ital sokszor többe kerül, mint maga a jegy, annak fogalma sincs, hogy miként működnek ezek a dolgok.

Én az évek alatt csupán fapadossal repültem Európa különböző országaiba, hiszen nem az volt a célom, és nem is engedhettem meg magamnak, hogy luxus környezetben utazzak. Egyszerűen el akartam jutni A pontból B pontba, amit a Ryanair képes volt számomra biztosítani. Hogy nagyszerű körülmények között utaztam? Nyilvánvalóan nem, mint ahogy keveredtem én magam is vitába a reptéren az ottani személyzettel, és voltak problémáim a gépen is, de nem ugyanez történik egy vonat- vagy buszúton is? Az ember kifizeti a jegyet, aztán elfogadja, hogy ennyi pénzért ilyen szolgáltatást kap. Nyilván jó lenne, ha ez másként lenne, de nem érdemes ilyenről álmodozni, hiszen maga a Ryanair személyzete is alulfizetett, nem véletlenül sztrájkolnak szinte állandó jelleggel.

Nyilván az Origó cikkét az alapozta meg, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság 300 millió forintra büntette a Ryanairt azért, mert véleményük szerint illegálisan az utasokra hárították át a magyar kormány által rájuk kirótt extra adót. Azt az extra adót, amely Európában, de talán a világon is egyedülálló, és érthető módon a cég vezetését is felháborította. A magyar kormány a döntéssel annyit ért el, hogy feldühítette a Ryanairt, amely több járatát is törölte Budapestről, valamint felháborította az utasokat is, akik egyrészt többet kénytelenek fizetni a repülőjegyükért, másrészt pedig elestek több, korábban létező úticéltól is. Lehet itt szidalmazni a Ryanairt – hiszen az hasonlóan kizsákmányolja a dolgozóit, mint az Amazon, amelyeket ennek ellenére is milliók használnak világszerte -, de az tény, hogy miként számomra, úgy emberek milliói számára is ők tették elérhetővé a repülővel való utazást.

Jó dolog lenne, ha a szolgáltatások jobbak lennének, de ahhoz az kellene, hogy az ember magasabb árat fizessen a jegyéért, amivel újra visszatérne az az időszak, amikor csak az utazott repülővel, aki annyira tehetős volt, hogy ezt megengedhette magának. Lehet, hogy ennek sokan örülnének (az adófizetők pénzén luxusrepülőző magyar államvezetést ez mondjuk pont hidegen hagyja), de azok biztosan nem, akik a fapadosok segítségével el tudtak jutni külföldre, és megtapasztalhatták milyen is ott az élet. Aki megteheti, hogy megveszi a több száz eurós, nem fapadosok által kínált jegyeket, az nyilván semleges a Ryanair ügye kapcsán, hiszen ők eddig sem velük utaztak. Véleményem szerint viszont igen rossz példa lenne, ha ismét a gazdagok kiváltságává tennénk a repülővel utazást, hiszen a Ryanair és más fapados légitársaságok bizonyították, hogy elérhetővé lehet tenni az utazást kevésbé tehetős emberek számára is. Miért változtatnánk ezen?

Tudom, felmerült az a lehetőség, hogy majd a vonatok átvehetik a repülők helyét legalábbis Európában, amire szerintem sokan vevők is lennének, de ameddig ilyen borzasztóan drágák a jegyek a vonatokra, addig ez csak álom marad. Tudom, egyre több ország kormánya döntött arról, hogy ingyen jegyeket osztogatnak, de legalábbis kedvezményes jegyeket adnak ki sokaknak. Igen ám, de ez csak időszakos, ezt követően újra meg fog emelkedni a vonatjegyek ára. Példának okáért egy Granada-Madrid vonatút akár 100-200 euróba is kerülhet, amit egyszerűen a legtöbben nem engedhetnek meg maguknak, miközben repülővel ez akár 100 euró alatt is tartható. Ameddig ez így lesz, addig nem érdemes változásról álmodozni. Marad tehát a Rynaiar, az Easyjet vagy a Wizzair. Meg az az evidencia, hogy természetesen továbbra sem kötelező ezekkel a légitársaságokkal repülni.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.