Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ilyenek csak egy diktatúrában történnek

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

„Hazai forrásból meglátjuk, hogy mi biztosítható” – mondta Gulyás Gergely miniszter a pedagógusok béremeléséről. A kormány az uniós helyreállítási alapból adna háromszor 10 százalékos béremelést, de ez a pénz a jogállamisági problémák miatt továbbra sem érkezett meg Brüsszelből. Ezt még egy héttel ezelőtt mondta Gulyás Gergely, tehát nem éppen egy mai hírről van szó, de úgy érzem, fontos ezt most így rögzíteni az elején. Mert ugye most spórolni kell, nincs pénz semmire, hiszen a háborús infláció elvisz mindent. Ezért kellett részben megszüntetni a rezsicsökkentést, és ugyanezért kellett néhány százezer katás vállalkozó megélhetését veszélybe sodorni. Az, hogy válság van, nyilvánvalóan nem kérdés, ezt nem vitatja senki, azt már inkább, hogy ennek mégis mi az oka. Mert az egy dolog, hogy háború van a szomszédban, ami befolyásolja a teljes világgazdaságot, de emiatt nem kellett volna a forintnak olyan szinten meggyengülnie, mint semelyik másik európai fizetőeszköznek.

A nem megfelelő gazdaságpolitika, az állandó hazudozás és az egyre emelkedő államháztartási hiány miatt már nem nagyon bízik meg az ország fizetőképességében a piac. Az, hogy a forint idáig romolhatott, egyedül a kormány hibája, hiszen az ő kezükben vannak olyan módszerek, amelyekkel csökkenethető az infláció, ezek mégis túl későn érkeztek és már semmiféle valódi változást nem tudtak elérni. Nem Gyurcsány és Soros hibája, hogy a magyar kormány alkalmatlan a feladata elvégzésére. De mégsem erről akarok most elsősorban és hosszasan elmélkedni, hanem arról, hogy miközben elviekben nincs pénz semmire, ezért konkrét fejlesztéseket kell leállítani, vagy még azok megkezdése előtt elhalasztani, azért vannak dolgok, amelyekre mindig van pénz. Ilyen például a Lázár János miniszter által felügyelt ménesbirtok, amely most több, mint 1 milliárd forintból szépülhet meg.

Még 2016-ban vásárolta vissza a magyar állam a mezőhegyesi Ménesbirtokot 2,1 milliárd forintért, amelybe az elmúlt évek alatt 44 milliárd tőkét fektetett be, ami már nem közvetlenül az állami vagyont gyarapítja, hanem a Jövő Nemzedék Földje Alapítványét, amelynek kuratóriumi elnöke Lázár János. A mostani egymilliárd forintból istállót és kocsiszínt is felújítanak, hiszen ezek már nem várhattak tovább. Az istálló melletti „kocsiszín” épület meglévő belső állapota jelenleg istálló, öltöző, kocsiszín és irodai-munkahelyi igények kiszolgálására alkalmas, ugyanakkor a tervezett reprezentatív funkciókat képtelen befogadni (szerszámok bemutatása, kiállítása). Mi lett volna velünk, ha nem alkalmas a mostani kocsiszín a szerszámok bemutatására és kiállítására? Mégis csak fontos volt, hogy 1 milliárd forintért olyan felújításokat hajthassanak végre, amelyek végre kellően mutogatható állapotba hozzák Lázár János szíve csücskét, a mezőhegyesi Ménesbirtokot.

Az, hogy a tanárok fizetésemelésére nem volt pénz, kit érdekel, a lényeg, hogy a lovaknak jó legyen. De itt még csak nem is a lovak helyzetéről van szó – hiszen vélhetően eddig is elvoltak maguknak az istállókban –, hanem arról, hogy egy olyan Ménesbirtokot hozzanak létre, amire büszke lehet Orbán Viktor. Hogy erre egyébként mekkora szükség van úgy általában, azt döntsék el a szakemberek, nekem fogalmam sincs erről, viszont hogy nem most, egy súlyos gazdasági válság idején kellett volna 1 milliárd forintot olyan fejlesztésekre költeni, amelyek nem elengedhetetlenek, az egészen biztos. De ha a tanárok nem követelik ki maguknak a fizetésemelést, akkor mégis miért szakadna bele a kormány abba, hogy megemelje a fizetésüket? Úgyis némán tűrnek mindent, mint ahogy ezt is tűrni fogják majd.

A kormány álláspontja szerint a lószerszámok bemutatása Mezőhegyesen fontosabb, mint a tanárok fizetésének megemelése. Ez ennyire egyszerű. A látszat persze mindig is fontosabb volt, mint hogy olyan intézkedéseket hozzanak, amelyek talán nem annyira látványosak, de lényegesen jobbá teszik az emberek életét. Orbán nagy műve nem az ország lakóinak jobbá tétele és Magyarország kihúzása a gödörből, hanem stadionok és templomok felépítése országszerte, világesemények megrendezése és egy sor olyan történelmi épület felújítása, vagy újjáépítése, amelyeket a korábbi kormányok nem tartottak fontosnak. Orbán egy örökséget akar hagyni, egy olyan örökséget, amelyre évszázadok múltán is gondolni fognak az emberek. A stadionok, templomok, felújított várnegyedek és még egy sor más építkezés évszázadokig látható lesz majd, ellentétben a tanárok, vagy ápolók fizetésemelésével. Azt elfelejtik az emberek, ha kormányváltás lesz, az csak egy ideiglenes döntés eredménye, az nem áll fenn évszázadokig.

Nem véletlen, hogy a diktátorok világszerte palotákkal, hidakkal, kastélyokkal „lepik” meg a nagyérdeműt, nem pedig fizetésemeléssel, vagy a szociális rendszer helyretételével. Lehet, hogy sokan a mai napig tanakodnak azzal kapcsolatban, hogy Orbán diktátor, vagy sem, de szerintem ez ma már nem igazán lehet kérdés, hiszen minden jel erre utal. Aki nem hiszi el, az gondoljon a Várnegyed felújítására, a Várba költözésre, stadionok tucatjainak értelmetlen felépítésére, az egyház kitömésére és még sorolhatnánk. A Nemzeti Ménesbirtok több milliárdos feltőkésítése válság idején csak ráadás a nagyzási hóbortban testet öltő önkényeskedésre, nyilván nem konkrétan emiatt nincs pénz a tanárok fizetésemelésére, amit egyébként sem a magyar adófizetők pénzéből szeretne megvalósítani a kormány, hanem az Európai Unió által küldött pénzekből. Az viszont tény, hogy egyszerűen nincs aki gátat szabhatna Orbán és rendszere parttalan mohóságának.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.