Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Egy országot járatnak le, immár sokadszorra

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szinisa Mali, szerb pénzügyminiszter arról számolt be, hogy Szerbia 500 millió köbméternyi gázt vásárolt magyar barátainak köszönhetően, amit Magyarországon fognak tárolni. Ez a hír azt követően érkezett pár napja, hogy kiderült, egyes országoknak télen hiánya lehet az energiaforrásokat illetően. Magyarország is tart ettől a helyzettől, mégis eladtunk a szerbeknek 500 millió köbmétert, vélhetően jó áron. Kérdés azonban, hogy ez az ár mennyire volt jó, hiszen ezt követően ma megjelent a Magyar Közlönyben, hogy Kormányrendelet született csütörtökön arról, hogy a kormányzat különleges földgázkészletet hozhasson létre. A feladatot a Magyar Szénhidrogén Készletezési Szövetség kapja, amely az ehhez szükséges 740 millió köbméter gázt hitelből vásárolhatja majd meg nyílt pályázat nélkül. Az állam közel 735 milliárd forint értékig vállal készfizetési kezességet.

Tehát eladtunk a szerbeknek 500 millió köbmétert, majd Szijjártó Péter ellátogatott Moszkvába tárgyalni a helyi vezetéssel – elsősorban gázszállítás kérdésében –, és másnap ki is jött a rendelet, miszerint 740 millió köbmétert hitelből fogunk megvásárolni, hogy a télen legyen elegendő gáz az országban. Mi ebben a logika? Miért ment a magyar külügy Moszkvába kuncsorogni akkor, amikor élő ember nincs, aki diplomáciailag elfogadhatónak gondolná azt, hogy ebben a háborús helyzetben smúzoljon az orosz vezetésnek. A teljes EU összefogott azért, hogy Putyin rezsimjét megbüntesse azért, mert egy háborút robbantott ki, erre fogja magát a magyar kormány és tövig benyal az orosz diktátornak. Vélhetően gázt vásárol, ráadásul hitelből, amely hitel nem is tudni, honnan érkezik majd.

A finanszírozás sürgősségére tekintettel mentesítik a hitelfelvétel menetét a nyilvános pályázat kiírása alól, ehelyett “több bank együttes hitelnyújtására irányuló ajánlatkéréssel” valósulhat meg.

Az ember nem tud nem arra gondolni egyből, hogy ezt is el fogják lopni, mint ahogy megtették azt az állítólagos lélegeztetőgépekkel, amelyek nagy többségét soha senki sem látta. Az is rejtély, hogy egyáltalán léteztek-e ezek a gépek, és ha igen, akkor valóban lélegeztetőgépek voltak-e, vagy egyszerű horkolásgátlók. Itt azonban talán még a korábbinál is nagyobb összegről van szó, hiszen 735 milliárd forint az egy iszonyatosan nagy pénzösszeg. Most még a milliókat is számolnia kell a kormánynak, hiszen üresek a kasszák és már a saját szavazóikat próbálják megkopasztani, mivel óriási a baj. Itt a háború, a koronavírus-járványból még csak most másztunk ki (és egyáltalán nem biztos, hogy véglegesen), a gazdasági válság pedig egyre csak közelít.

Érthető, hogy szüksége lesz az országnak gázra a téli időszakban, de miért pont az oroszoktól veszünk extra gázt azt követően, hogy a szerbeknek eladtunk fél milliárd köbmétert? Értem, hogy nem adnak ezek a látszatra sem, de diplomáciailag ez annyira elfogadhatatlan húzás, hogy az hihetetlen. Minden jóérzésű ember arcáról ég a bőr, hiszen Szijjártó boldogan kiutazott Moszkvába, hogy gázról tárgyaljon egy olyan ország külügyminiszterével, aki annak a kormánynak a tagja, amely most is véres háborút folytat Magyarország szomszédjával szemben. Már egy kevés becsület sem szorult ezekbe az emberekbe? Semmi sem számít, de komolyan?

Az Orbán-kormány lement kutyába, mivel  olyan magasak a világpiaci árak, hogy kénytelenek voltak a rezsicsökkentésből félig kihátrálni, ami óriási veszteséget jelent számukra. Ki tudja hány szavazójuk fog elfordulni tőlük, és milyen következményei lesznek a döntésüknek. Tény, hogy most voltak választások, tehát lesz négy évük arra, hogy a választásokig újra megszerezzék maguknak az esetleg kiábrándultak bizalmát, de ki tudja, hogy a válság hogyan alakul. Nincs garancia arra, hogy nem fog államcsőd közelébe kerülni Magyarország, hogy az uniós pénzek nélkül képes lesz kihúzni a telet mindenféle gond nélkül. Nyilván ezért is vásárolnak be most gázból, de mivel hitelre szorulunk ismételten és azt sem lehet tudni, hogy mennyivel tartozunk pontosan kinek az elmúlt években felvett hitelek miatt, ezért egy ördögi kört képezünk saját magunk köré. Miből fogjuk valaha is visszafizetni ezeket a hiteleket, ha képtelenek vagyunk plusz bevételekre szert tenni, amelyeket a kormány nem költ el a következő kampány alkalmával?

Kártyavárként dől össze a kormány kudarcos gazdaságpolitikája, és a számtalan gazdasági miniszter kinevezése ellenére sem mondható el az, hogy láthatóan javulna a helyzet. Hoztak persze megszorító intézkedéseket – még akkor is, ha ezt nem merik konkrétan kimondani -, de nem biztos, hogy ez elegendő és nem érkezett-e túl későn. A választásokat ugyanis meg kellett nyerni, noha már akkor is pontosan tudták, hogy mivel fognak szembenézni, ha győznek. De semmi sem számított, csak az, hogy Orbán Viktor legyen a miniszterelnök neve áprilist követően is, a gazdasági problémákat pedig valahogy majd megoldják. Hát eddig ez nem nagyon megy.

Gáz egészen biztosan lesz télen, emiatt nem kell aggódni, kérdés viszont, hogy szükség volt-e ehhez arra, hogy Szijjártó Moszkvába utazzon tárgyalni és még jobban aláássa a magyar diplomáciai kapcsolatokat. Nehéz nem árulóként nézni a magyar kormányra akkor, amikor szankciókat szavaz meg Oroszországgal szemben, de mégis pénzzel támogatja a háborújukat. Mert hát mégis mire használják majd fel ezen pénzek egy részét az oroszok? Nyilván a háború folytatására. Persze nem akarom itt a naivat játszani, nem arról van szó, hogy a németek, vagy szlovákok nem vásárolnak gázt az oroszoktól, de nem mindegy, hogy ezt milyen formában teszi meg egy kormány. Szükségből, vagy konkrétan üzleti érdekek miatt, vélhetően pénzt keresve az üzleten. Mert nem kizárható, hogy utóbbi történt nemrégiben idehaza.