Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Mindenki léphet egyet előre

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt, lazulós vasárnapot kívánok mindenkinek! Magyarország biztonságát meg kell erősíteni – jelentette ki a honvédelmi miniszter szombaton Budapesten, az altisztavatáson. Szalay-Bobrovniczky Kristóf további szép dolgokat is mondott, ahogy Ruszin-Szendi Romulusz is, többek között azt, hogy a cél: a régió meghatározó ereje legyen a Magyar Honvédség. Gondolom, szorosan ehhez kapcsolódik az az új ötlet, mely szerint megemelik a magyar–szerb határon lévő kerítést egy méterrel, 19,5 milliárd forintért. Több ötletem is van. Vagy volt valamelyik csókosnak elfekvő kerítésanyag, szögesdrót, akármi, vagy a szlovének által bontott kerítést vette meg valamelyik nerenc jutányos áron. Más megoldást nem nagyon találok arra, hogy 1 km. kerítés magasítása – tehát nem kell alapozni – 125,8 millió forintba kerüljön. Ennyiért máshol utat építenek. Mármint rendes utat, nem földutat.

Ideje lenne már Parragh Lászlónak legalább egy Kossuth-díjat kiutalni, ha már a Nobel-díj odaítélése nem Orbán Viktor hatásköre. A végtelenül szimpatikus, és legalább annyira gerinces elnök (Magyar Kereskedelmi és Iparkamara) számított – pontosabban számítottak, gondolom a miniszterek elnökével közösen – arra, hogy lesz hőbörgés a kata kinyírása miatt, ezen ő nem is lepődött meg. Hanemhogy azt fájlalja ez a drága ember, hogy a nem katások miért nem vonulgatnak zászlókat lengetve boldogan, hiszen végre megdöglött a szomszéd tehene, sőt, a szomszéd is. Ez aztán speciális látószög, nem is kétséges. Mi szép lenne, ha a többi adófizető szervezne egy jó kis menetet (a békemenet már foglalt, sőt, az éhségmenet is, de lehetne mondjuk végremegszívtátokmenet, vagy ilyesmi), vonulgatás közben éltethetnék a Fideszt, a kormányt, de főként a miniszterek elnökét, aki imelám, helyreállította az igazságot. Nem igazán tudok belehelyezkedni annak az embernek a lelkivilágába, aki a vállalkozóktól kötelezően begyűjtött sarcokból éldegél, miközben a pártérdekeket szolgálja teljes erőből és teli tüdőből, de azt hiszem, nem is lennék boldog a mocsárban. Ha igaz az a szlogen, hogy előre megyünk, nem hátra, akkor a következő lépés lehet az egyházi személyek, focisták és kaszinók megadóztatása.

Különböző portálokon nagyjából ugyanaz a magyarázkodás zajlik: bizony szükség volt a rezsiköltségek átterhelésére, mert háború és árrobbanás, és a költségvetés szétcsúszása, a forint gyengülése nem hagyott más utat. Na és persze nem jött az uniótól sem a várva várt pénz. Valahol érthető, és számtalan szakértő jó ideje mondogatja, hogy nem tartható a rezsiharc, vissza fog ütni. Ezen még akkor is harsányan röhögött a kormánypárt a választásokkor, amikor a világpiaci árak már régen elszálltak, zajlott a háború, az inflációs mutatókat csak trükkökkel lehetett az uniós átlag körül tartani, a forint folyamatosan gyengült. Innen nézve viszont egyáltalán nincsen mentség arra, hogy egyik napról a másikra ilyen durva beavatkozást hajt végre a kormány. Ahogy nem áll meg a lábán az elektromos áram világpiaci árhoz hasonlítása sem, hiszen Paks nem világpiaci áron termel. Ha esetleg kiderül, hogy azt az áramot eladja a kormány drágán külföldre, a magyarokkal pedig megfizetteti a világpiaci árat, akkor nem lennék a kormány helyében. Mondjuk enélkül sem.

Most pontosan ugyanaz történik, ami a gazdasági válságot szarul kezelő Gyurcsány-kormány idején. Az emberek dühösek, mert hazudtak nekik, becsapták őket. És ezt még csak meg sem kellett szervezni, mint az őszödi beszéd előre megtervezett, durván megvágott „kiszivárogtatását”, nem kell fociultrákat hergelni. Nincs mire hivatkozni. Ha egy társadalmat kiskorúsítanak, becsapnak, kirabolnak, majd végül velük vitetik el a balhét, ez szokott történni. Egy normális kormány, amelyik kommunikál a társadalommal, jelzi a bajokat és megfontoltan, hozzáértéssel, a legsérülékenyebb csoportokat érzékenyen kezelve avatkozik be, nem vált ki ilyen dühöt. Nyilván senki nem örül, ha meg kell húzni a nadrágszíjat, de a többség sokkal belátóbb, ha partnerként kezelik. Itt ilyesmi nem történt, a kormány frontálisan belehazudott mindenki arcába, miközben ész nélkül szórta a pénzt az utolsó pillanatig (és utána is, mert a pénzszórás nem állt le). Azt hiszem, volt valami kilátásban lévő háttéralku, Orbán az utolsó pillanatig bízott abban, hogy az unitól vagy máshonnan, de pénzhez jut. Amikor világossá vált, hogy nincs pénz, már idő sem maradt, de szakértői gárda sem volt, aki legalább úgy készíti elő a megszorításokat, hogy a lehető legkisebb véráldozattal járjanak. Mindezt tetézi az a sehogy nem titkolható tény, hogy még most is hazudnak. Most is gyurcsányoznak, baloldalaznak, és úgy tesznek, mintha ezzel vége is lenne. Nem lesz vége, további megszorítások jönnek, és még csak felkészülni sem lehet rá, mert senki nem tudja, mit találnak ki holnap. Az pedig félő, hogy bármit lépnek, kevés lesz. A forint nem azért gyengül, mert háború van, mert Soros ármánykodik, mert a ballibsik gonoszok, hanem mert szar a kormány, szar a gazdaság és az emberek nem bíznak az országban. Ez eddig is nyilvánvaló volt, ezután sem fog változni. Akik nem a kormánypárt szekértáborába tartoznak, azok eddig is tudták, hogy miféle sunyi, alattomos játék zajlik, nekik nem meglepetés, ami történik. A komolyabb fejtörést Orbán rajongói jelenthetik, mert nincsen dühösebb ember annál, aki kénytelen szembenézni a valósággal: hazudott végig az, akiben ő megbízott. Még talán most sem lenne késő odaülni a kamera elé és elmondani, mi a helyzet, mi várható. És persze beismerni a hibákat, töredelmesen bocsánatot kérni. Erre én minimális esélyt sem látok.

Elég érdekes időszak várható a következő hetekben, de ma még próbálja meg mindenki élvezni a nyarat és a vasárnapot, egyik sem tart már soká. Jó ébredezést mindenkinek, mi hamarosan jövünk vissza az első beszólással. Ahogy évek óta mindig, és ameddig bírjuk.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.