Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ha keresnének mondjuk itt is 6000 eurót az emberek

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Magyarország nehezebb helyzetben van, mint a gazdagabb nyugatiak, mert igaz, hogy ott nincs rezsicsökkentés, és ezért teljes árat fizetnek, de a teljes rezsiár kifizetése kisebb hányadot képvisel az ő fizetésükben, mint Magyarországon képviselne. Tehát hogyha keresnének itt is mondjuk 6000 eurót az emberek, és annak az egyhatoda menne el rezsicsökkentésre, az ugyan nem kellemes, de kibírható. De Magyarországon számos család esetében a rezsi elviszi, nem a hatodát, hanem a harmadát, vagy esetenként a felét is a jövedelemnek. Ezért kellett bevezetni a rezsicsökkentés politikáját. A rezsicsökkentési politikát ott kell bevezetni, egy olyan országban, mint Magyarország, ahol túlságosan nagy arányát emészti föl a jövedelemnek a rezsi díja, és így kevés pénz marad másra, a család egyéb kiadásaira, és ezért kell védeni a családokat. A baloldal ezzel sosem értett egyet, egy nagy vita ez még 2012 környékéről, ahol a baloldal azt mondta, hogy nem kell ilyet csinálni, azt kell csinálni, mint Nyugat-Európában, mindenki fizesse ki annak az energiának a teljes árát, amit elfogyaszt. Ez egy értelmes közgazdasági álláspont általában, és Nyugat-Európában talán még érvényes is, de Magyarországon ennek a következményei rendkívül súlyosak lennének, mert szegénységbe taszítanák a családokat. Ez egy régi vita a baloldal és a jobboldal között Magyarországon, ezért a baloldal sosem támogatta a rezsicsökkentést, mi bevezettük, hosszú időn keresztül az egész lakosságra tudtuk fönntartani, most pedig az átlagfogyasztás tekintetében tudjuk megvédeni, és akarjuk folytatni ezt a politikát. Mi meg akarjuk védeni a rezsicsökkentést. 

És mondja, drága doktor úr, ön, aki 12 ezer eurót keres havonta háború idején, megértik ezt az emberek, megérti a társadalom?

Hát nem vagyunk egyformák, van aki majd megérti, van aki, meg nem. Azt talán sokan belátják, mert hiszen mindenki vezet családi költségvetést, hogy van, ami belefér, van, ami nem fér bele. A háború előtt belefért az, hogy mindenkinek teljes rezsicsökkentett energiát adjunk. Most, hogy háborús állapotok vannak, meg háborús árak vannak, meg háborús infláció, ez most már nem fér bele. Az az igazság, hogy jó volna, ha ezt belátnák, de sajnos a tényeken azt sem változtat, ha nem látják be. 

Hát akkor ízlelgessük, drága véreim, mielőtt molinóra, plakátra hánynánk, vagy berámázva kitennénk az átlagfogyasztásig rezsicsökkentett összkomfortos, előre menő (nem hátra) nyomorúságunk falára. Ha már a mi drága jó főispánunk megtisztelt bennünket azzal, hogy berongyolt péntek reggel a rádiójába kimagyarázni, hogy azért jó nekünk, mert rossz, és minél rosszabb, annál jobb. Talán belátjuk. Jó is, hogy nem vagyunk egyformák, és nem csak az átlagfogyasztásunk tekintetében, hanem egyébként sem. Például az erkölcsi és intellektuális elhülyülés útjára lépett sokévi átlag viszonylatában is viszonylag kevesen lehetnek olyanok, akiknek ráfért volna a pofájukra a fenti gondolatmenet, miután tíz éven keresztül – amikor nem kellett kormányozni, elég volt lamentálni, plakátkampányokkal üzengetni, kommunikálni – az volt a mondás, hogy gőzmozdony, zászlóshajó, növekedési hőlégballon, kanyarban előző motor és mindenki léphet előre, mint a kurvaélet. Nekünk Mr. Piac ne mondja meg, hogyan tartsuk függőségben és ócska nyomorúságban a népet. 

Már a kiindulási alap is el van cseszve, már az is orbitális hazugság, és nekem már attól is lesül a bőr a pofámról, hogy naponta evidenciának minősülő dolgokat kell bizonygatnom, és evidenciának minősülő hazugságokat cáfolnom. De mert elhangzott, hogy A HÁBORÚ MIATT az áram ára ötszörösére, a gázé hatszorosára emelkedett, úgyhogy a legfontosabb az volna, hogy Brüsszelben belássák: tévedés történt, a szankciós politika nem jött be, ellenkező hatást váltott ki, akkor bármennyire is evidencia, muszáj újra meg újra leírni: NEM IGAZ, HAZUGSÁG.

Amint a G7 remek március végi cikkéből, és különösen a fenti ábrából kiderül, az Oroszországból érkező gáz (világpiaci) ára, rohadtul nem a háború miatt lőtt ki, amennyiben elfogadjuk tényként, hogy 2021 harmadik negyedévében még nem volt háború, mert 2021 novembere hamarabb volt, mint 2022 februárja. Ellenben a magyar kormány háború hiányában is hatósági árstopot vezetett be egyebek mellett az üzemanyagra. Ebből szerintem egyrészt az következik, hogy a magyar kormány már tavaly novemberben pontosan tudta, hogy az orosz üzemanyag minden, csak nem olcsó, azaz nem képes biztosítani a szocialista tervgazdaságot idéző, piactorzító rezsicsökkentés fenntartását (a G7 feketével jelölte a rezsicsökkentett árat az ábrán). Másrészt tehát mivel nem volt háború tavaly novemberben, Brüsszel szankciókat sem vezethetett be az orosz gázra, az olajjal kapcsolatos szankciók alól pedig Orbán és Szijjártó Magyarországa felmentést kapott. Ebből az következik, hogy a fenntarthatatlanná vált rezsicsökkentéséből kifarolni kényszerülő szélhámos úr kínjában a háborúra és Brüsszelre igyekszik kenni azt, hogy drága az energia. Hazudik. A háború csak rátett egy lapáttal, de az okokat elsősorban a járvány utáni keresletemelkedés és kínálat visszaesés, valamint a leépült ellátási útvonalak körül kell keresni, a háború csak ezután jön. Vagyis nem volt háború, ergo az EU semmilyen szankciót nem vezetett be az oroszokkal szemben, a gáz  (és az olaj) ára az egekben volt, de a magyar kormány ahelyett, hogy egyenesen beszélt volna, és felnőttként kezelte volna a lakosságot, elmondta volna, hogy beütött a krach, a választás mindenáron megnyerése érdekében örök rezsicsökkentést ígért.

Most meg, miután behúzta a negyedik kétharmadot, már nem kell választást nyerni, és a saját fizetését is sikerült 12 ezer euróra emelni, a szélhámos úr benyögte, hogy igazán mindenki megérthetné, hogy háború van, és már nem fér bele. A felcsúti szélhámos úr érdekében remélem, hogy megértik majd egytől egyig azok, akiket sikerült április 3-áig beetetni a rezsivarázslattal. Mert ha nem, ők lesznek az elsők, akik leköpik a bálványukat, amikor meglátják a vadiúj rezsiszámlákat. Mivel nem vagyunk egyformák, én nem fogom leköpni őfelségét, de a fent idézett mondatait minden magát még ellenzékinek tartó politikus helyében végighurcolnám az országon, térdig lejárnám a lábamat, hogy ezeket a mondatokat beletoljam a rezsicsökkentés népének arcába. Ugyanis Orbán Viktor 2022 júliusában, a negyedik kétharmados kormányzása hajnalán azzal menti a bőrét és azzal próbál kimosakodni a választási átveréséből, hogy a magyarok csóróságára hivatkozik. Hogy nekik nehezebb, mint a hanyatló nyugatiaknak, mert ők nem keresnek 6 ezer eurót. Milyen hatezret, bazmeg? Sokan még az ezernek is örülnének. Ez az érv arra, hogy egy évtizeden át versenyképes bérek, élhető ország helyett csilliárdossá hizlalta a holdudvarát a közösből, a póroknak rezsialamizsnát adott, most annak is részben vége, és legyenek megértőek. Orbán Viktor azzal védi a rezsicsökkentés politikáját, hogy Magyarország csóró, hogy az emberek jövedelmének tetemes részét elviszi a rezsi, hogy Magyarország az elmúlt ezerév legsikeresebb évtizede után is Európa szegényháza, ahol ha piaci áron kéne fűteni, az földhöz vágná a populációt.

Ez akkor is Orbán Viktor dicstelen gazemberségekben tobzódó fennállása legmélyebb pontja lenne, ha a szennypropagandagyár nem azzal zsibbasztaná közben az Orbán-kormány által átvert népet azzal, hogy a baloldali politikusok azt tanácsolják az elszegényedő német nyugdíjasoknak, hogy télen vegyenek fel még egy pulóvert, hideg vízben zuhanyozzanak és csak 17 Celsius-fokra fűtsék a szobát. Hát tegyük mellé azt a csinos miniszterelnöki beismerő vallomást, miszerint MAGYARORSZÁG NEHEZEBB HELYZETBEN VAN, MINT A GAZDAGABB NYUGATIAK. Most akkor melyik? Aki eljut egyáltalán odáig, hogy ez a rohadt ellentmondás gondolkodásra késztesse, az tegye már fel magának azt a kérdést is, hogy miért nem keresnek mondjuk 6 ezer eurót is az emberek? De ha nem is hatezret, legalább a kétezer miért nem alap, ha egy szó is igaz volt abból, ami az elmúlt tíz éves rezsicsökkentés-varázslat kapcsán elhangzott? Kanyarban előzzük Ausztriát, Európa növekedési motorja, mi?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.