Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Micsoda siker ez, kérem szépen

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az Alapjogokért Központ üdvözli, hogy Orbán Viktor felszólal a Dallasban megrendezésre kerülő Konzervatív Politikai Akció Konferencián (CPAC) – olvasható az intézet közleményében, amelyet hétfőn juttattak el az MTI-hez.

Magyarország miniszterelnökének jelenléte az Amerikai Konzervatív Unió által szervezett CPAC-en a magyar jobboldal erejét és befolyását mutatja – közölték.

… A magyar miniszterelnök idén májusban ismertette a hazai „dzsemborin” a 12 pontos jobboldali „sikerreceptet”, és amint ma bejelentették, a jövő hónapban az Egyesült Államokban, a CPAC 2022 Texas-on mond majd nyitóbeszédet, ahol minden bizonnyal Donald J. Trump volt amerikai elnök is felszólal majd – ismertették.

Itt is tökéletesen látható, hogy a milliárdos költségvetésből működő Alapjogokért Központ mennyire számít függetlennek. A CPAC nevű, magukat konzervatívnak nevező megmondóemberek és politikusok konferenciájára úgy néz ki, hogy valóban meghívták Orbánt, aki a magából többszörösen teljes idiótát csináló Nigel Farage, és a mexikói szappanopera színész Eduardo Verastegui mellett az egyetlen külföldi meghívott. Ott ugyanis az amerikaiak által ismert politikusok jelennek meg érthető okoknál fogva, de vélhetően – mivel Magyarország is megrendezett egy ilyen szatellit rendezvényt – azzal szerettek volna kedveskedni Orbánnak, hogy meghívják a konferencia dallasi állomására.

Ott lesz – bár addig még akár másként is alakulhat – Donald Trump, volt amerikai elnök is a konferencián, aki könnyen lehet, hogy bírósági tárgyalások sora elé néz, ugyanis egyre inkább beigazolódni látszik, hogy mint az Egyesült Államok elnöke nem tett semmit azért, hogy a Capitolium ostroma véget érjen, ezzel elkerülve a tragédiát. Ott ugyanis 5 ember vesztette életét, és több száz ember megsérült. Csak a szerencsének köszönhető, hogy nem lett több halálos áldozata az ostromnak, amelyet Donald Trump beszéde válthatott ki és ahelyett, hogy még hivatalban lévő elnökként felszólította volna a támogatóit arra, hogy békésen távozzanak az épületéből, inkább annyit kért csak tőlük, hogy maradjanak békések.

Tökéletesen megmutatja a CPAC morálját az, hogy olyan neveket sikerült meghívni, akik többszörösen bizonyították már, hogy ha rajtuk múlna, akkor már válságba sodorták volna az országot. De Orbán ebben a közegben jól érzi magát, hiszen hozzá hasonló gondolkodásúak veszik őt ott körül és ahelyett, hogy távol maradnának tőle, lehet, hogy még a véleményét is kikérik egyes kérdésekben. Mert az nem elhanyagolható, hogy sokszorosan kétharmaddal választották újra úgy, hogy pont azokat az „értékeket” képviseli, amivel a republikánus párt is rendelkezik. Persze Magyarország egy jelentéktelen kis ország, de azért lényegében képes egyfajta kísérleti egérként funkcionálni számukra, hiszen ami beválik 10 millió embernél, az talán nagyobb területen is működhet.

Noha úgy vélem, inkább egyfajta gesztus ez Orbán felé, mintsem, hogy epekednének azért, hogy végre beszédet mondjon nekik, azért vannak olyan módszerek, amelyeket elleshetnek Orbántól. Persze kérdés, hogy lesz-e bármiféle esélye a republikánusoknak arra, hogy megszorítsák a demokrata pártot és annak jövőbeli jelöltjét. Donald Trump borzasztóan lejáratta a republikánus pártot, de úgy látszik, hogy nem eléggé ahhoz, hogy ne induljon a következő választásokon. Persze ez nagyban függ attól, hogy megússza-e a börtönbüntetését, amely akár a Capitolium ostromával kapcsolatban is előfordulhat, de akár az adócsalás-gyanús eseteivel kapcsolatban is. Persze elég befolyásos ahhoz, hogy megússza a börtönt, de egyre inkább gyülekeznek a viharfelhők a feje fölött, noha a republikánusok akkor sem képesek őt elengedni. Támogatják, ameddig csak lehet, ezzel is szavazókat megnyerve maguknak.

Orbán úgy hiszi, hogy meghatározó konzervatív politikusa ő Európának, ami talán csak azért lehet igaz, mert egyre kevesebben képviselik ezt a mentalitást. Európa inkább a liberális gondolkodás felé hajlik, ezért Nyugaton leginkább ez érzékelhető. Ott van persze még Kaczinsky Lengyelországból, de ő annyira nem propagálja magát az ország határain túl, mint amennyire Orbán ezzel erőlködik. Neki jól láthatóan vágyálma az, hogy valóban meghatározó vezetője legyen az európai konzervatívoknak, noha ez nem működik, hiszen inkább hajlik a szélsőjobboldal felé, mint a valódi konzervatívok irányába. Nem véletlenül vágták ki a Fideszt a Néppártból, amelyet követően a Fidesz a mai napig keresi a helyét az európai politikában.

Lehet tehát, hogy úgy érzi Orbán, hogy most nyeregbe került, hiszen véleménye meghatározó még egyes amerikai republikánus politikusok számára is, azonban az az igazság, hogy lassan az egyetlen szélsőjobboldali szigete lesz Magyarország Európának. Lehet, hogy újabb négy évet kaptak, de ez idő alatt ki kellene vezetni az országot a súlyos gazdasági válságból, amit a nem megfelelő gazdaságpolitika eredményezett. A hívek addig fogják Orbánt isteníteni, ameddig lesz elegendő pénzük élelmiszerre és lakhatásra, de amint ez megváltozik, Orbán hatalma gondba kerülhet. Egyedüli reményt az uniós pénzek jelenthetnek számára, azonban nem biztos, hogy ezek még idén megérkeznek. Addig is osztja az észt a világ minden táján, hátha sikerül elvetnie a gyűlölet magvait más országokban is. Sajnos sokan emlékezni fogunk Orbánra egy életen keresztül, de nem a nagyszerű tettei, hanem elképesztő rombolása miatt.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.