Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Mert ha kivezetnénk, ti elzavarnátok bennünket, márpedig mi rettegünk a bukástól

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt! Egészen kiegyensúlyozott a magyar média, ezt kár lenne tagadni. Reggel felkel az ember, elkészíti a kávét, teát, kakaót, kisüstit – amit inni szokott -, megnyitja a gépet, de mielőtt az első kortyot lenyelhetné, máris biztos lehet abban, hogy az Indexen meteorológia vészhelyzet van, az Origón pediglen rendkívüli hír, többnyire Putyin nem jelent be semmit, most éppen valami borzalmas és életveszélyes javaslat van soron, ám ezt piros betűkkel hirdetik. Hogy szórakoztatóbb legyen a napunk, a propagandamédia bugyraiból rendszeres időközönként felbugyog: ha a baloldalon (libsiken, Gyurcsányon) múlna, már sem benzin, sem csirkefarhát, sem nyugdíj, sem nyugdíjas nem lenne. És persze víz, áram és vasárnapi mise sem. Ezzel szemben van az a boldogító tudat, hogy hamarosan érkezik a nyugdíjemelés, ami még mindig alig haladja meg a hivatalos infláció felét, de biztosan adna többet is a kormány, ha Brüsszel küldene pénzt rá. Persze a pedagógusok fizetésemeléséhez küldött pénzen felül. Aki még nem nyugdíjas – vagyunk így egy páran – az annak örüljön, amit éppen talál.

Nem elég nekünk, hogy már nem az a kérdés, mennyiért tudjuk teletankolni az autónkat ársapkás csirkemellel, hanem az, hogy egyáltalán legyen, nem megszólalt a MOL? Hogy most ugyan nincs üzemanyaghiány, de azt senki nem mondta, hogy nem is lesz. Ennek főleg az az oka, hogy ennyiért senki nem hoz az országba – nem is értem, miért nem akarja senki fele annyiért adni, amennyiért veszi. A hazafiasság smafu? -, a MOL kénytelen, de ha valami gebasz van, akkor izé. Ezer szerencse, hogy mimagyarok értjük az idők szavát, és kimaxoljuk az olcsó üzemanyagban rejlő lehetőségeket. Ezt onnan lehet tudni, hogy sokkal többet tankoltunk májusban, mint bármikor máshol. Ezt én mondjuk legalább annyira nem értem, mint amennyire az ünnepek előtt jellemző bevásárlási pánikot. Nekem történetesen karácsonykor sincs nagyobb, sem több gyomrom, mint április nyolcadikán. Azt értem, hogy bizonyos alkalmakkor különlegesebb ételeket készítünk, mint a rohanós hétköznapokon, de a felvásárolt mennyiséget nem értem. A minőségi különbség nem azonos a mennyiségi különbséggel. Na, ugyanígy nem értem, mi a bánatért kell többet tankolni. A több üzemanyag nyilván több autózást is jelent. Miért? Hátha később nem telik rá? Van, aki csak azért megy valahová, mert most még olcsóbban megteheti? Elmúlt 40-50 év az életéből úgy, hogy nem volt valahol, és most hirtelen vágy gerjedt benne? Biztosan van ennek valami logikus megfejtése, csak én nem látom. Mindenesetre elég jó üzlet a kormánynak. A MOL állja a cehhet, a kormány besöpri az extraprofitot.

Az ebben a nem annyira vicces, hogy az ilyen rezsicsökkentős-ársapkás húzásokból képtelenség kimászni. Képzeljük csak el mi lenne, ha Orbán Viktor odaülne a kamera elé, és azt mondaná: drága honfitársaim a jobboldal keresztény összeszorulásban, most az van, hogy elfogyott a pénz. Igaz ugyan, hogy a rezsicsökkentést a ti pénzetekből pótolja ki a kormány, de már nagyon kell az a pénz, ráadásul hamarosan nem lesz vizetek, áramotok, gázotok. És nem azért, mert Putyin nem ad, hanem azért, mert szétrohadtak a csövek, és nincs pénz cserére, sokan költöztetek bizonyos térségekbe, de nincs pénz a hálózat bővítésére, mert a rezsiharc hevében elvettük a szolgáltatótól a bevételt, de még átmenetileg jól meg is adóztattuk őket, és évek óta nem vezettük ki az átmeneti adókat. Drága barátaim az úrban! Most jöttem rá, hogy amit bevezet a kormány, azt soha többé nem tudja kivezetni. Sem a rezsicsökkentést, sem a különféle extraadókat, sem az olcsó üzemanyagot, sem a csirkefarhátat. Mert ha kivezetnénk, ti elzavarnátok bennünket, márpedig mi rettegünk a bukástól. Most is rettegünk, de nincs pénz sem, márpedig valamennyi kell, hogy működjön az ország – és akkor az országnál is fontosabb NER-ről még nem is beszéltünk -, úgyhogy holnaptól többet fizettek mindenért. Eltöröljük az összes mesterséges árat, áttérünk a piaci árra, mert ez így nem tartható tovább. Biztosan megértitek.

Szerintem nem értenék meg. Biztosan lenne valaki, aki az utcára tudná vinni őket, ahogy a 300 forintos vizitdíjjal is utcára vitte. De az is lehet, magától menne. Az ember így működik. Pontosan ezt használta ki a kormány a győzelemhez (a sok egyéb disznóság mellett), ezt hangoztatják lassan tíz éve. Mi azért élünk jól, mert a kormány nem engedi, hogy emelkedjen a rezsi. Ehhez csapták hozzá az üzemanyagok és néhány élelmiszer árát. Az élelmiszerekkel nincs akkora baj, azt a kereskedők más termékekre szétterítik, de sem a szolgáltatók, sem a MOL nem tudja hová teríteni a veszteséget. Tönkre mennek, és akkor nem lesz veszteség, vagy piaci árat kapnak, és akkor talpon maradnak. Akár a szolgáltatások részleges, helyenkénti leállása (mint ahogy az ivóvízzel történt mostanában), akár a megugró üzemanyagár, akár a szembeötlő üzemanyaghiány következik be, az veszélyes a hatalomra. Most ott tartunk, hogy a MOL vezére már kongatja a vészharangot. Abban biztos vagyok, hogy a propagandisták hátán patakokban folyik a víz, mert ki kell találni azt a taktikát, pontosabban annak tálalását, hogy valahogy ki kell mászni a rezsicsökiből és a többiből, ám nem egyszerű, mert a társadalomnak éppen az a része van végletesen legatyásodva, amelyik a Fidesz szavazóbázisának magját adja. A mélyszegénységben élők, a közmunkások, az alacsony iskolai végzettségű, alacsony jövedelmű emberek. A rezsim valódi haszonélvezői – akik tényleg nyernek ezen, nem csak úgy hiszik, hogy nyernek – számban nincsenek sokat. Ha nagyon, de nagyon gyorsan nem érkezik uniós pénz, kénytelenek lesznek meglépni. Ha érkezik pénz, azzal el lehet nyújtani az agóniát, de amit elszúrtak 12 év alatt, azt helyrehozni belátható időn belül már nem lehet. Gondolom, a kormány egyik fontos programja jelenleg az imádkozás, mert az isteni beavatkozás talán még segíthet. Más már nem nagyon.

Jó ébredezést, szép napot mindenkinek! Ma még nem lesz kánikula, van idő vizet tartalékolni arra az időre, amikor lesz. Mert akkor sok helyen nem lesz.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.