Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nem, a magyar egészségügy nem kiváló

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Itt is megerősítem, hogy a magyar egészségügyi ellátás MINDENKINEK kiváló, aki külföldön kipróbálta már ezt, mindenki itthon kezelteti magát, nem véletlen.

Ezt Hoppál Péter közölte Facebook-oldalán, miután kiderült, hogy vakbélgyulladása van, illetve enyhe tüdőgyulladást is kapott. Azóta Hoppál már rendben van, de úgy érezte, hogy közölnie kell a nagyérdeművel, mennyire kiváló a hazai egészségügy, amelyet egyébként egy olyan fotóval illusztrált, ahol a betegágyon fekszik, és épp egy olyan újságot olvas, amelynek címlapján ő maga szerepel. Értem, hogy imádja saját magát, de azért ez kissé nevetségesnek tűnik a külső szemlélődő számára. Természetesen mindenki örül annak, hogy Hoppál Péter rendben lesz, de azért nem lehet nem foglalkozni a fenti kijelentésével, amely egy óriási hazugság.

Az egészségügy valóban tudna kiváló lenni, hiszen rendelkezünk nagyszerű szakemberekkel, de ez azok számára elérhető, aki tud elegendő pénzt fizetni ezekért, és rendelkezik megfelelő kapcsolatokkal ahhoz, hogy akár a várólistákat is átugorja. Egy normális rendszerben erre lehetőség sem lenne, hiszen nem lenne szükséges. Nem lenne szükséges, mert a rendszer működik, ezért mindenki kivárja a sorát, hiszen az úgy fair. De ma vannak olyan betegek országszerte, akik azért fognak meghalni, mert túl sokat kellett várniuk a szükséges vizsgálatokra, esetleg nem kaptak időben megfelelő kezelést. Hoppál hazudik, amikor a fenti sorokkal élteti a hazai egészségügyet, amely évtizedek óta siralmas állapotban van.

Ha valami, akkor a covid miatt elhalálozott magyarok száma tökéletes bizonyíték arra, hogy a hazai egészségügy működésképtelen. Mert vásárolhatott Orbán annyi lélegeztetőgépet, amennyit csak akart, nem eszköz, hanem emberhiány volt és van a mai napig is az egészségügyben. Ápolók ezrei hagyják el a szakmájukat, hiszen kiégtek. Nem kaptak elegendő fizetést a megfelelő élethez, és annyi túlórát kellett ledolgozniuk, amelyet a szervezetük egyszerűen már nem viselt el. Emiatt ezek az emberek eltűntek a rendszerből, tovább rontva azok helyzetét, akik még a mai napig is annak dolgozói. Hiszen ezeknek az embereknek kell átvenniük a hiányzók utáni munkát, ami még több ember kiégéséhez fog vezetni, ami tovább rontja az egészségügyet.

A kormány feladata lenne valamit kezdeni a rendszerrel, amely már jó ideje működésképtelen, de inkább csak pofáznak arról, hogy mennyire világszínvonalú, mintsem hogy tegyenek is valamit azért, hogy ez egy napon igaz legyen. Igen, történnek fejlesztések és újulnak meg kórházak, de ez önmagában nem elég, hiszen a rendszer átalakítására lenne szükség. A kórházak évente milliárdos tartozásokat hoznak össze, mivel az állami támogatás egyszerűen nem elegendő még a fenntartáshoz sem, az ápolókat és egyéb egészségügyi szakembereket pedig nem fizetik meg. Beígérték a béremelésüket, de ebből lényegében semmi sem lett, hiszen amennyivel emelték a fizetésüket, annyival az élet is megdrágult az elmúlt években.

Az igaz, hogy érkeznek haza magyarok külföldről, hogy egyes beavatkozásokat hajtsanak végre rajtuk, de ez leginkább szemműtétekre és fogorvosi beavatkozásokra értendő. Ezek ugyanis jóval olcsóbbak, mint más országokban. De olyanról még nem hallottam, hogy valaki mondjuk rákkezelésre, vagy egy komoly műtétre inkább hazautazott volna – kivéve persze, ha az Egyesült Államokban él az ember -, hiszen a legtöbb európai országban ingyenes az egészségügyi ellátás a TB befizetése után, és az egészségügyi rendszer színvonala is jóval magasabb. Egy Németországban, Spanyolországban, Ausztriában élő magyar nem fog hazatérni egy műtétre, hiszen Magyarországon nem olcsóbb és nem jobb az ellátás. Ne keverjük tehát össze a nem kórházi körülmények között végrehajtott beavatkozásokat a kórháziakkal, hiszen nem sok közük van egymáshoz.

Magyarországon 2020-ban az emberek átlagosan közel öt évvel éltek kevesebbet, mint az uniós átlag.

(…) Magyarországon az egészségügyi kiadások mérsékelten növekedtek a világjárványt megelőző években, de mind az egy főre jutó, mind a GDP százalékában kifejezett kiadások az uniós átlag alatt maradnak. A közfinanszírozás az összes egészségügyi kiadás kétharmadát teszi ki, ami elmarad az EU 80%-os átlagától, ami azt eredményezi, hogy magas a zsebből fizetett közvetlen lakossági hozzájárulások aránya.

(…) A megelőzhető okok miatti halálozási arány az összes uniós ország közül Magyarországon volt a legmagasabb a világjárvány előtt, ami kiemeli a életmódbeli és egyéb kockázati tényezők csökkentésének szükségességét. A megfelelő kezeléssel elkerülhető halálozás is jóval meghaladta az uniós átlagot, ami az egészségügyi szolgáltatások minőségével kapcsolatos problémákat tükrözi.

A fenti adatok az EU által 2021-ben készített országprofilból származnak, amely szépen megmutatja, hogy mennyire is világszínvonalú a magyar egészségügy. Hoppálnak fogalma sincs arról, hogy mit is jelent, ha valaki úgy fekszik be a kórházba, hogy reménykedik a gyógyulásban, nem pedig abban, hogy legalább élve kerüljön ki az épületből. Idehaza sokan konkrétan a kórházakban fertőződnek meg betegségekkel, vagy egy műtét után. Sokan azért próbálkoznak az otthoni lábadozással, mert tartanak a kórházaktól. Értem, hogy Hoppálnak nagyszerű tapasztalatai vannak, de azért abba gondoljunk már bele, hogy egy ismert politikusról van szó, akit nyilván babusgatni fognak, hiszen az elképzelhetetlen, hogy egy ilyen fontos embert ne lássanak el tökéletesen. Mindenki pontosan tudja, hogy amit Hoppál megkapott, azt egy közönséges halandó csak szerencsével kaphatja meg.

Be kellene látni végre, hogy a magyar egészségügy már évek óta haldoklik, a kormány viszont nem tervezi megmenteni. Nézik a haláltusáját, hiszen a maradványain fel lehet szépen építeni a magánegészségügyi ellátást, amelyben sokkal több pénz van. Aki pedig nem engedheti meg ezt magának, az dögöljön csak meg.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.