Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Valóban tragédia, de nekünk ehhez mi közünk is van?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Egyre durvul a helyzet a déli határnál: két migránscsoport fegyverekkel lőtte egymást hajnalban Szabadkánál, a hírek szerint halálos áldozatok is vannak.

Csak idén 100 ezernél többen próbáltak illegálisan Magyarországra lépni, válogatott módszerekkel, hol alagutakon, hol létrán, hol kövekkel, hol fegyverrel. A katonák és a rendőrök állják a sarat, de a háború miatt nagy szükség lenne a munkájukra az ukrán határnál is. Itt az ideje, hogy felálljon egy önálló határvadász testület, ami kizárólag a határvédelemmel foglalkozik!

Magyarország biztonságából nem engedhetünk!

Mint utaltunk már rá, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője tegnap fontosnak tartotta, hogy közölje, határvadász testületekre van szükség, hiszen a szombaton történt tragédia miatt erre nem várhatunk többet. A helyzet azonban úgy néz ki, hogy a szerbiai Szabadkán történt a tragédia, nem Magyarországon, ezért nem igazán értem, hogy miért lenne szükség még komolyabb határvédelemre. Miért kellene még több pénzt elégetni, amikor már így is gazdasági problémákkal küzd az ország? Tény, hogy tragédia történt, hiszen legalább egy halálos áldozata van a két csoport közötti lövöldözésnek, és olyan is van, aki 10 halottról számolt be. Hogy utóbbi információ téves-e, vagy sem, az hamarosan ki fog derülni, mindenesetre akkor is súlyos a helyzet, ha egy és akkor is, ha 10 halottja volt az összecsapásnak.

Nyilvánvalóan teljesen elfogadhatatlan, hogy ilyen helyzet alakuljon ki, és már az is kérdés, hogy mégis hogy jutottak lőfegyverhez a menekültek a határ mentén. Ez felveti a szerb hatóságok hanyagságát, vagy rosszabb esetben asszisztálását, ami miatt komoly vizsgálatokra van szükség a szomszédos országban. De ehhez Magyarországnak nem sok köze van, hiszen nem nálunk történt a tragédia, még ha valóban közel is volt a magyar határhoz. Véleményem szerint nevetséges, hogy Kocsis Máté megpróbál meglovagolni egy tragédiát, és azt arra használja fel, hogy a Mi Hazánk által korábban felvetett határvadász testületet reklámozza. Nem elég, hogy rendőrök és katonák vannak a déli határ mentén? Drónok, éjjellátók, fegyverek és speciális eszközök állnak a szakemberek rendelkezésére.

Feleslegesnek tűnik, hogy még nagyobb pénzösszeget költsön el a kormány az adófizetők pénzéből, hiszen ha valamikor, most nagyon nem fér bele a keretbe. Fontos persze a határ védelme, de szó sincs arról, hogy százezrek rohamoznák a déli kerítést, inkább arról lehet beszámolni, hogy pár ezer menekült évek óta Szerbia területén tartózkodik, és képtelen átkelni a határon. Számuk nem növekszik és nem is nagyon csökken, ami nem ad magyarázatot arra, amit Kocsis korábban megemlített. Már így is embertelen összegeket költünk a határok védelmére, sokszor teljesen fölöslegesen. Nem azt mondom, hogy a határ védelme a fölösleges, hanem azt, hogy indokolatlan ennyi pénzből védeni azt, miközben alig vannak olyanok, akik megpróbálnak átszökni a határon.

Az, hogy problémás a menekültek szerbiai tartózkodása, az tény, de ennek megoldása nem az, hogy még több fegyverest küldünk a határra, ezzel megrémisztve őket. Valamit a szerb félnek kellene kitalálnia, hogy javuljon a helyzet. Megkérdőjelezhető az ottani hatóságok működése is, hiszen felfoghatatlan, hogy mégis hogy nem tűnt fel nekik, hogy több tucat menekült fegyverrel szerelte fel magát. A hatóságok szerint Szabadka lakosai egy pillanatig sem voltak veszélyben, és korábban sem történt soha olyan, hogy baja esett volna szabadkai lakosnak a menekültek viselkedése miatt. Ezt az ott élők nyilván jobban tudják, nekem ezzel nem tisztem vitatkozni, de itt megint csak arról van szó, hogy egy külföldi ország hatóságainak tevékenységéről van szó, amihez semmi köze Magyarországnak.

Értem, hogy jó időnként ütni a vasat, nehogy a Fidesz-hívek megfeledkezzenek arról, hogy Orbán a két szép kezével védi meg az országot a betörni kívánó menekültektől, ha már a valódi, húsba vágó kérdéseket megoldani nem tudja, de ne költsünk már még több pénzt egy olyan kampányelemre, amelynek semmilyen valódi funkciója nem lesz. Itt azért nem az Egyesült Államok határszakaszáról van szó, hanem egy picike részről, amelynek védelmét el kellene, hogy tudják látni a jelenleg is ott szolgálatot teljesítők. Heti 5-6 ezer menekült kísérel meg illegálisan belépni az országba, ami azért nem egy olyan óriási szám. Értem, hogy egy ilyen új testület felállításával valaki egészen biztosan sok pénzt tehet majd zsebre, de ezzel ismét csak a magyar adófizetőket szívatják meg, hiszen már most is sokan küszködnek azzal, hogy legalább friss élelmiszert tudjanak vásárolni, hiszen az infláció mértéke óriási, nincs szükségük még arra is, hogy a kormány pénzeket csoportosítson át egy ilyen testület létrehozására.

Ami a szabadkai erdőben történt, az egy valódi tragédia és megelőzhető lett volna. Azonban nem a magyar hatóságoknak kell reagálniuk erre a helyzetre, hanem a szerb hatóságoknak, amelyek nem kapcsoltak még időben ahhoz, hogy megelőzzék a tragédiát. Kocsis Mátét persze a tények nem zavarják, ő megkapta a parancsot, hogy propagálja a határvadász testület létrehozását, amit szépen meg is tett.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.