Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Menő érzés lehet, amikor ennyire óvják az embert

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép reggelt! Ha igaz, már csak a mai napot kell túlélni valahogy, aztán jön a brutális lehűlés. Akár 33 fokra is zuhanhat a hőmérséklet. Ha kevesebb ember kap hőgutát, nem terheljük annyian az egészségügy rendszert, így Pintér Sándornak lesz ideje és lehetősége, hogy katonás rendet vágjon ott is. Most éppen az a koncepció, hogy átalakítják az alapellátást, ennek keretében elveszik az önkormányzatoktól a háziorvosok praxisjogának kezelését. Biztosan remek dolog lesz, a meddőségi klinikák államosítása is nagyon bejött. Azóta szaporodunk, mint a nyulak. Nem mondom, marhára jól hangzik a propagandaszöveg, hogy majd akkor most aztán fontos lesz az egészségben eltöltött életévek száma, és lesz prevenció és ilyesmi. A kérdés csak az, hogy eddig mi gátolta ezt? Ha nem volt rá pénz, most majd lesz? Ha nem volt elég orvos és szakápoló, most majd lesz? Nem volt az olyan régen, csak idén májusban, hogy az egyszemélyes ellenzék rálelt a baromi drágán vásárolt, ám soha nem használt szűrőbusz-arzenálra egy BKV-parkolóban. Ha ezután is az lesz, ami ezekkel a buszokkal – vagy a lélegeztetőgépekkel, de sok egyébbel is -, hogy addig fontos, ameddig kurvasok közpénzből meg lehet venni valamelyik csókos közbeiktatásával, aztán ott rohad halomra, akkor a mi egészségben eltöltött éveinknek a száma aligha fog látványos növekedést mutatni.

Van persze olyan is, amikor nem pazarol a kormány, hanem újrahasznosít. Remek példa erre az a testőr, aki egy időben Orbán Viktor becses személyét őrizte, most pedig Szijjártó Péter korpuszát őrzi.

Facebook/Szijjártó Péter

Menő érzés lehet, amikor ennyire óvják az embert. Bár elképzelésem sincs, ki és miért akarná megtámadni a folyamatosan úton lévő külügyminisztert. Szerintem az emberiség döntően nagyobb része azt sem tudja, kicsoda. A másik kérdés: ha bármi történne Mipetinkkel, amitől nem tudná ellátni a kétségtelenül végtelenül fontos feladatát – nem merényletre gondolok, csupán egy bárkit elérő betegségre -, hány feltörekvő ifjú titán tudna a helyére állni? Szerintem akárhány. A legfontosabb tulajdonság, a feltétel nélküli – rendes leszek – lojalitás ott dobog mindben, a toporzékolást pedig gyorsan meg lehet tanulni.

Alapvetően is kimondottan kedvelem a közvéleménykutatásokat, de annyira viccesre viszonylag ritkán sikerülnek ezek a felmérések, mint a  héten két, nem azonos, de lényegében hasonló témában megjelent elemzés. Az egyiket az MCC végezte, és ügyesen kimutatták, hogy mimagyarok sokkal, de sokkal nyitottabbak és elfogadóbbak vagyunk, mint a németek, a franciák, a britek, vagy az olaszok. Három napra rá a Policy Solutions kutatásából az derült ki, hogy a politikai törésvonalak mentén szétosztott országlakók inkább elfogadnák szomszédnak a másik táborhoz tartozót, mint egy muszlimot, vagy ukrán menekültet. Én most itt ülök a rekkenőben, és pislogok hülyén. Ugyanis halvány lila fogalmam sincs róla, melyik szomszédom fideszes, és melyik ellenzéki. Azt pedig halmozottan nem értem, hogy amennyiben az egyik kutatás legalább megközelítőleg igaz, a másik pedig nem – mert egyszerre a kettő nem lehet helyes -, akkor melyik melyik. Az lehet a megfejtés, hogy két, egymástól erősen különböző Magyarország van. Én pedig egy harmadikban élek.

Ha már szó esett az egészségügyről, a másik hozzáértő szakember se maradjon ki. Tudom, hogy szó esett már erről tegnap, de nem lehet elégszer megcsodálni:

A kormány elkötelezett abban, hogy a betegbiztonság növelésével minőségi változásokat érjen el az egészségügyi ellátórendszerben – mondta a technológiai és ipari miniszter csütörtökön Zalaegerszegen, a ZalaZONe Tesztpálya Konferencia Központban tartott Semmelweis-napi ünnepségen.

Palkovics László kifejtette: a modern, versenyképes gazdaság építése csak úgy képzelhető el, ha az egészségügyi ellátás színvonala megfelel a 21. századi elvárásoknak.
    Ennek megfelelően az erre fordítható összeg folyamatosan emelkedik: a 2023-as központi költségvetésről szóló törvényjavaslatban 2670 milliárd forint szerepel. Az egészségügy minden területére több forrás jut: lesz fedezete a fejlesztéseknek, bérekre pedig a következő évben több mint négyszer annyit fordítanak, mint 2010-ben – tette hozzá. (MTI)

Szerintem ahhoz nagyon komoly szakemberek kellenek, hogy kibogozzák, mennyit költ az egészségügyre a kormány. Itt is megy a bűvészkedés a számokkal, mi kerül be melyik kalapba. Igen bőséges a mozgástér. Azt azonban jó lenne tudni, ha a kormány ennyire nagyon elkötelezett az egészségügy színvonalának emelésére, mi gátolta meg őket ebben az eltelt 12 évben. Akkor, amikor sem válság, sem háború nem volt, ezzel szemben dőlt a pénz az unióból, pénzbőség volt a piacon, kedvező volt a gazdasági környezet, valahogy nem fejlesztették bakugrásokkal az ágazatot, majd most, a bajok közepén biztosan fog ez menni. Ha Pintér és Palkovics összefog, tuti a siker. Végszügség esetén operálni is beállnak. Csak remélni merem, hogy kizárólag magas beosztásban lévő politikusok részesülhetnek ebben a kiváltságban.

Jó ébredezést, szép reggelt és valahogy átvészelt napot kívánok mindenkinek!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.