Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Mert a kormány nem ugat bele abba, hogyan élnek és mit csinálnak a drága magyar polgárok

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép reggelt, visszafogott hőgutát mindenkinek! Tegnap nagy napja volt a parlamentáris demokráciának (megint), ennek örömére éppen legszebb ideje átírni a gránitszilárdságú alaptákolmányt. Ez most nem lesz kerek szám, de a 11 is jól fest. Eddig – a mostanival együtt, amit természetesen tiszta erőből támogatni fog a demokratikusan kétharmados parlament – ennyiszer sikerült átfarigcsálni, de biztosak lehetünk benne, hogy lesz még változtatás. Ugyanis az az uralkodó taktikája, hogy ami neki tetszik, vagy éppen nem tetszik, azt, vagy annak tilalmát beleíratja az ország kórlapjába, a semmi más célt nem szolgáló fideszes bátrak pedig csont nélkül megszavazzák. A szintén jól működő ellenzéki képviselők nem szavazzák meg – amúgy semmi jelentősége, hogy mit csinálnak -, hőbörögnek egy kicsit, kiadnak szép sajtónyilatkozatokat, odaposztolnak valami csípőset a Facebookra, aztán minden megy tovább, ahogy szokott. Tudom, hogy van, akit bánt, amiért nem ünneplem a parlamentben ücsörgő ellenzéki képviselőkben a demokráciáért harcoló hősöket, aki gondolja, bátran tegye azt. Nekem engedtessék meg, hogy értelmetlen, öncélú cirkusznak lássam azt, ami történik.

Mostantól tehát a parlamenti frakciók kevesebb pénzt kapnak, ezentúl nem kell hazudozni a vagyonbevallásban, mert bele sem kell írni, hogy milyen vagyonka van a ládafiában. Belefaragják a takonyszilárdságúba, hogy az önkormányzati és az EP-választások egyszerre lesznek (ez praktikusabb lesz, mert csak egyszer kell megvásárolni, becsapni, megfenyegetni, megzsarolni, összeterelni, fuvarozni és ellenőrizni a kedves szavazókat), és vármegyék is lesznek. A királyság visszaállítása most még nem téma, talán nem akarták túlterhelni a szektatagok agyát hirtelen, azt meghagyták a következő alkalomra. Bár az is lehet, csupán a nagy hőség az oka a halogatásnak, a francnak van kedve ilyenkor még egy fémsapkát is a fejére húzni.

A legjobb mégis az, hogy a nagy magyar parlament óhajtaná megszabni, hogy az Európai Unió miként működjön, mi kerüljön bele az uniós szerződésekbe, és mi kerüljön ki belőlük. Keresztény gyökerek be, egyre szorosabb integráció ki, és a jövőben ne a polgárok dönthessék el, hogy kiket küldenek az Európai Parlamentbe, hanem a fideszes parlament küldhesse a saját harcosait. Egyszerűen fantasztikus!

Ha már a nagyszerű, demokratikus, a politikát nagy ívben kerülő parlamenti munkálkodásról csacsogunk, ki ne maradjon a megemlékezésből Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára. Merthogy szerinte ha még most is Tarlós István vezetné Budapestet, akkor az összes felújítás készen lenne. Ez biztosan így van, csakhogy a budapesti polgárok nem így gondolhatták, mivel Tarlós legalább akkorát taknyolt a választáson, mint az ellenzéki összefogás áprilisban. Ha a nem-kormánypárti szavazóknak tudomásul kell venni, hogy márpedig Orbán Viktor uralkodik, akkor talán ideje lenne a kormánypártnak is elfogadni, hogy a főpolgármester Karácsony Gergely. És dugódíj azért nem lesz – mondta még mindig Fürjes Balázs -, mert a kormány nem ugat bele abba, hogyan élnek és mit csinálnak a drága magyar polgárok. Ha ők autóval akarnak járni akkor is, ha nem indokolt, akkor autóval fognak járni. Egészen megható ez a hozzáállás, de jó lenne ezzel túlterjeszkedni a dugódíj problematikáján, ha már ilyen egészségesen nagykorúsítják a népet váratlanul. Ezer és egy ponton pofázik bele a kormány az életünkbe, ráadásul olyan területeken, ahol az égvilágon semmi keresnivalója nincs.

A Jegybank emelt egy jó nagyot, az alapkamat így 7,75 százalék. Állítólag kilőtt a forint. Azt én nem annyira látom, viszont:

A jegybank 11,0-12,6 százalék közé emelte idei inflációs prognózisát legfrissebb Inflációs jelentésében az előző, márciusi jelentésben várt 7,5-9,8 százalékról. (MTI)

Ha jól gondolom, emelni kell a nyugdíjakat. Amivel sokkal előbbre nem lesz senki, már amennyiben változatlanul nem toronydarut és férfi félkabátot szokott enni, hanem kenyeret, tojást, húst, zöldséget.

Reggelre kelve 397 forintos árfolyamnak örülhetünk, alighanem inkább annak köszönhetően, hogy Navracsics Tibor lelkesen bejelentette, az Index még annál is sokkal lelkesebben közhírré tette, hogy máris jöhetnek az uniós pénzek, 10 ezer és még 4 ezer milliárd forint. Még az idén. Ezt arra alapozza Navracsics Tibor, hogy ő úgy tudja, az év második felében (tehát péntektől kezdve bármikor) a nagyszerű magyar kormány és az Európai Unió megkötik a partnerségi megállapodást, és márisnyomban dől a lé. Ehhez képest talán két napja lelkendezte el Varga Judit, hogy a rájuk jellemző udvarias, korrekt, határidőt tiszteletben tartó módon megküldték a választ az Európai Bizottság kérdéseire. Amennyire én tudom, a két dolog – a megállapodás és a levelezés – nem függetlenek egymástól. Ebből azt kell feltételeznem, hogy Navracsics Tibor nem tudja, csupán reméli, hogy sikerül megkötni a megállapodást, mert ugye elég sok nyitott kérdés van még. Ha jól tippelek, a piac nem Matolcsy emelgetését árazza be, mert olyan brutálisan nem erősödött meg a forint a történelminek mondható kamatemelés hatására, hanem egészében figyeli a fejleményeket. Többet nyomhatott a latban Navracsics kijelentése, de hogy ebből mi teljesül, az is elég hamar ki fog derülni. Az még erősen kérdéses, mikor születhet megállapodás, mikor és mennyi pénzhez juthat hozzá a kormány – és persze a NER -, jelenleg egy dolog teljesen biztos: piszkosul meleg lesz ma is. Aki teheti, próbáljon ne sokat mászkálni a napon, hűtse magát, amivel tudja, és gondoljon arra, hogy elméletileg szombaton már csak 32 fok lesz.

Jó ébredezést, elviselhető napot kívánok mindenkinek!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.