Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Vagy részt kell venni a játékban, vagy vállalni kell a következményeket

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép reggelt, főleg, mert ilyenkor – ötkor – még elviselhető a hőmérséklet. Persze, aki tudott ültetni a kertbe egy ötvenéves fát – sőt, eleve van kertje -, vett egy fél Balatont, légkondis-medencés kacsalábat, az kicsit jobban viseli a dolgot. A pórok szenvednek, de vigasztaljon minket a tudat, hogy az unokáinknak sokkal rosszabb lesz, mert mi nagyon kiröhögjük Greta Thunberget és mindazt, amit képvisel, megvetjük a zöldeket, mert idióták, mennének inkább templomba, és igenis a vécére is autóval megyünk, mert megtehetjük. Karigeri pediglen hülye, amiért vissza akarja adni az embereknek a főváros egy részét, holott az az autóké és a betoné. Egyszer élünk!

A hőség megárthatott Kövér Lászlónak is, mert a házelnök csökkentette a DK-s képviselők tiszteletdíját, amiért azok nem vettek részt több szavazáson. Szerintem mindkét oldalon komoly zavarok vannak az erőben. Egyrészről Kövér László imád büntetni, és a jelenlegi szabályozás szerint lényegében bármit megtehet. Ez az ő személyes játszótere, kiélheti a hobbiját, mint Kerényi Imre az alaptákolmány asztalával, vagy az ijesztő festményekkel, Kásler Miklós az amatőr régészkedéssel. Orbán így szokta megjutalmazni a hozzá hűségeseket (persze a mi zsebünk rovására), és Kövér Lászlónál hűségesebb és alázatosabb szolgája soha nem volt. Másrészt benézték a képviselők is, mert viszonylag kevés választópolgárt háborít fel a dolog. Nem tudom, mire számítottak akkor, amikor puccba vágták magukat, és ünnepélyes arccal legitimálták a fideszes parlament működését. Aki közreműködik egy diktatúrát demokráciának hazudó színjátékban, az ne csodálkozzon, ha neki is szembesülnie kell azzal, hogy ettől a diktatúra nem fog megváltozni. Ahogy eltapossa az átlagpolgárt, úgy eltapossa a képviselőket is, mert a parlamentáris demokráciát már régebben bedarálták. Az attól nem fog helyreállni, ha úgy teszünk, mintha még létezne. Felhívnám a parlamenti képviselők szíves figyelmét arra, hogy általában az ember el szokta olvasni a munkaszerződést, mielőtt aláírja. Ha ők is így tettek volna, akkor máris tudnák, amit én tudok, mert 2022. január 1. óta ez van hatályban:

28. § (2) A képviselő az Országgyűlés szavazásain köteles jelen lenni. Az
Országgyűlés szavazásain jelen lévőnek a szavazásban – a házszabályi
rendelkezések szerint – részt vevő képviselőt kell tekinteni.

107. § (2) Ha a képviselő igazolatlanul távol marad az Országgyűlés adott
hónapban tartott ülésének vagy – több ülés esetén – üléseinek napirendi
javaslatában feltüntetett, szavazatszámláló gép alkalmazásával
megtartott szavazásainak több mint egynegyedéről, adott havi –
levonásoktól mentes – teljes tiszteletdíjának a 104. § (1) bekezdés szerint
meghatározott összege az igazolatlan távolmaradás mértékével
megegyezően csökken.

Egyszóval vagy részt kell venni a játékban, vagy vállalni kell a következményeket.

Időközi választás volt több helyen is. A fővárosban két egyéni mandátumot veszített az ellenzék, Szegeden is a kormánypárti jelölt győzött. A részvétel drámaian alacsony volt, helyenként a 20 százalékot is alig érte el. Ezt nehéz máshogy értelmezni, mint az ellenzéki pártok agóniájaként. Karácsony Gergely szerint az ellenzéki szavazók megbüntették az ellenzéki pártokat azért, amit az elbukott választás után műveltek, hogy egymással marakodtak, ideje lenne felébredni. Kedvelem Karácsony Gergelyt, okos embernek tartom, de szerintem téved. Az ellenzéki szavazók többsége nem büntetni akarta az ellenzéki pártokat, büntetésnek akkor van értelme, ha bízik abban az ember, hogy ez majd észhez téríti, jobb irányba tereli a megbüntetettet. Sokkal inkább azt gondolom, hogy az ellenzéki szavazók lemondtak az ellenzéki pártokról. Megtörtént, amit sokan és sokszor elmondtunk, csak éppen a pártok nem értik: vége van. A Fideszt nem tudták megroppantani sem, ők buktak el. Akkor is így van ez, ha huzakodnak még a posztokon, ha csatáznak egymással a jobb helyekért, a pénzért. Az ellenzéki pártok – akár külön-külön, akár együttesen – éppen úgy nem léteznek, ahogy Fidesz nevű párt sem létezik. Csak ami ez utóbbi helyén van, az jólszervezett, hatékony és működik, ott van mindenhol, beépült mindenhová, képes irányítani a folyamatokat. Az ellenzéki pártok a csodára várnak, abban reménykednek, hogy a szavazók tovább tolják őket, ciklusról ciklusra lesz valami kis szétdobható jutalom. Igazából kötve hiszem, hogy amikor elmentek szavazni az emberek, az motiválta őket, hogy extra jövedelemhez juttassanak pár hölgyet és urat. A dolgok logikája szerint most vagy az jön, hogy az ellenzéki pártok tökéletesen betagozódnak a hatalomba – ez szerintem nagyrészt már megtörtént -, vagy az, hogy elkezd formálódni egy valódi ellenzék, amihez nekik az égvilágon semmi közük nem lesz. És amit elsősorban és főként ők akarnak majd lemészárolni, ha ez nem sikerül, akkor megpróbálnak az élére állni. Végül talán többen megértik, hogy a nekik jutó idő letelt, nincs tovább, el kell menni dolgozni.

„Önmagát látta, összeesett Kirill pátriárka mise közben”. Ez az Index tegnapi címadási bravúrja. Egyébként az történt, hogy a pátriárka vadul szórta maga elé a szenteltvizet a padlóra, amin aztán ügyesen megcsúszott, és sikkesen seggre esett. Ennek a bombasztikus címnek legalább annyi értelme van, mint Navracsics Tibor kijelentéseinek. Állítása szerint ő még nem találkozott a kormánymegbízottakat főispánná átkeresztelő törvényjavaslattal – pedig talán nem ártana találkozni vele, mert azt feltételezem, hogy szavazni fog Navracsics. Nem, mintha nem tudnám, hogy parancsra nyomkodják a nertársak a gombot, de legalább a látszatra adhatnának olykor -, de szerinte ez csak szimbolikus dolog, mert a hatáskörök nem változnak. A kérdés már csak az, ha még csak nem is találkozott a frissen sült területfejlesztési miniszter a tervezettel, akkor honnan a lótúróból tudja, hogy a hatáskörök nem változnak? Újabban jóslással is foglalkozik, netalán füllenteni méltóztatik? Egyik sem lepne meg különösebben.

Még egyszer kellemes ébredezést, és amennyire lehet, szép napot kívánok!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.