Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ha ég körülöttünk az erdő, akkor nem állunk ki az udvarra azt hajtogatni, hogy nem akarunk erdőtüzet

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép reggelt, ha igaz, ma már elviselhető hőmérsékletet kívánok mindenkinek! Ha valakinek az én kívánságaim ellenére is meleg van, az a világhírű klímakuktató, Ürge-Vorsatz Diána tanácsait kövesse szépen. Magam is kipróbáltam, ültettem a kertbe egy 50 éves diófát, tényleg hihetetlen mikroklímát hoz létre. Ahol nincs kert, esetleg az önkormányzat nem díjazná, ha az ember felveri a ház előtt a betont faültetési céllal, ott pedig Lázár János 2016-ban elhangzott nagyszerű – ám sajnálatosan azóta feledésbe merült – ötletét kell alkalmazni. Vissza kell bontani a panelházakat (ha jól emlékszem, a negyedik emeletig, de erre most nem ennék a konyhapulton fél napra ottfeledett parizeres zsömlét), máris jobb lesz mindenkinek. Az nekünk az állatira nagy szerencsénk, hogy ilyen végtelenül okos emberekkel vagyunk megáldva. Amúgy persze a fák árnyéka egyértelműen elviselhetőbbé teszi a hőséget, sőt, a növények, a természet visszaengedése a városokba, az életterünk megosztása más élő szervezetekkel minden szempontból csakis hasznos lehet. De ehhez kormányzati döntések és pénz kell, de valamiért sokkal egyszerűbb térkővel lefedni minden négyzetcentit, mint fákat ültetni. A térkő és a beton rengeteg alkotmányos költséget elbír, ráadásul nem kell vacakolni a gondozásával, levélsöpréssel, ilyen hülyeségekkel. A másik csoda, amikor hatalmas, lombos, ám teljesen egészséges fákat kivágnak, aztán ültetnek helyette csemetéket, és azzal hencegnek, hogy több lett a zöldterület, mert kétszer annyi fát ültettek, mint amennyit kivágtak. Tényleg több lesz. Majd 50 év múlva. Az nem úgy van, hogy darab-darab. Két facsemete a hat levélkéjével nem ad olyan árnyékot, mint egy 20-50 éves fa.

A pártmédia annak örvendezik, hogy legalább 20 százalékkal magasabb lesz az államkincstár áfabevétele, mint amennyivel a költségvetés tervezett, ezért aztán semmi ok nincs az aggodalomra, jól állunk. Szerintem is, bár van egy olyan gyanúm – persze csak a józan paraszti eszem alapján, nem gazdasági szakemberként -, hogy ezt az extra bevételt megint mi szívjuk meg. Ha nem ugrott meg váratlanul a fogyasztás – és a szar magyar bérek mellett erre kevés esélyt látok -, akkor egy forrása lehet a plusz áfabevételnek. Jelesül a száguldó infláció. Ha valami, ami tavaly 100 forintba került, idén 137 forintért adják, annak az áfatartalma is növekszik. Örülnék én nagyon lelkesen a költségvetés plusz bevételének, de nem tudok, mert azt én fizetem meg a boltban, mégpedig úgy, hogy az égvilágon semmi szolgáltatást nem kapok érte. Mert az adókat normáliséknál azért fizetik az emberek, hogy a kormány ebből finanszírozza mondjuk az oktatást, az egészségügyet. Ha a plusz adó ellenére éppen úgy szinte hozzáférhetetlen lesz az egészségügyi ellátás, akkor nem igazán látom, miért kellene tapsikolnom.

Úgy látszik, letelt Orbán Viktor Facebook oldalát kezelő személyzet szabadsága, mert ismét van üzenet a népnek:

Csütörtökön újra EU-csúcs Brüsszelben. Az álláspontunk világos: a háborús infláció egyetlen ellenszere a béke, ezért mi az azonnali tűzszünet és a gyors béketárgyalások mellett állunk.
Ez Magyarország, a magyar családok és egész Európa érdeke! 🇭🇺🇭🇺🇭🇺

Azért arra kíváncsi lennék, ki a franc nem akar békét. Szerintem mindenki akar, de attól még ez nem fog bekövetkezni, ha sokszor elszavalja a nagy magyar miniszterelnök. Ha ég körülöttünk az erdő, akkor nem állunk ki az udvarra azt hajtogatni, hogy nem akarunk erdőtüzet, mert attól még az nem fog elaludni. Tenni kell ellene, például össze kell fogni a többiekkel, és el kell oltani. Nem csak Orbán készül Brüsszelbe, a többi uniós tagállam vezetője is. Azok, akiknek teljesen tele van már a hócipője Orbán zsaroló vétóival, első lépésben a külpolitikai kérdésekben akarnak áttérni a minősített többségre, hogy ne tudja egyetlen ország megakasztani az összes többit. Ezzel az lehet a baj, hogy a változás elfogadásához egyhangú döntés kell, én pedig erősen meglepődnék, ha az az egy ország nem vétózná meg a vétójogának az elvesztését. Kovács Zoltántól, aki a nemzetközi porondon szokta vinni a szót, azt is megtudhattuk, hogy Magyarország a büdös életben nem vétózott meg uniós döntéseket, ugyanis az akkor minősül döntésnek, ha minden tagország elfogadta, de mivel a magyarok még előtte megvétózták, eleve sem lett belőle döntés. Mindenki érti? Aki nem, az igyekezzen jobban! Ez logikailag illeszkedik abba a láncba, amit Szijjártó Péter villantott meg az ATV-ben, amikor azt mondta: azért nem adja vissza az oroszoktól kapott kitüntetést, mert azt nem most kapta, hanem a háború előtt, amúgy pedig Gyurcsány Ferenc is fogadta a saját otthonában Vlagyimir Putyint. Hát, ha van teljesen ütős, releváns, bombabiztos érvelés, ez biztosan az lesz. Meg persze a világbéke.

Kellemes ébredezést kívánok mindenkinek! Szerintem élvezzük ki a friss levegőt, mert állítólag nem fog sokáig tartani.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.