Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az oktatás a demokrácia jövője

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az oktatás helyzete nem holmi gonosz nemzetrontó terv miatt ilyen, amilyen. Kurva egyszerű oka van: nem fontos. Tanulás és végzettség nélkül is lehet valaki gazdag, sikeres, híres, és több diplomával is lehet valaki szegény és sikertelen. A főiskola és az egyetem egyre inkább hobbi, vagy kötelező papírszerzés egy már meglévő státuszhoz.

A kormányzat arra megy, amerre a társadalom. Csak az utópista társadalommérnök értelmiségi gondolkozik másként. Ő szisszen fel a prolizásra is, miközben a proli prolizik. Elképzel egy ideális világot, amit rá akar erőltetni a prolira, aki köszöni szépen, nem kér belőle. Neki nem egyenlőség kell, hanem több pénz. Nem magaskultúra, hanem ami menő és szórakoztató. Nem utópia, hanem divat. Nem népnevelés, hanem popkultúra. Nem kötelező szolidaritás, hanem mindenki dolgozzon vagy dögöljön meg. A proli jól akar élni és nem a társadalom önfeláldozó hőse lenni. Nála nincs politikai korrektség. Utálja a széplelkűséget, mert az értelmiségi nyavalygás. Szidja a nála sikeresebbeket, de felnéz rájuk, a nála szarabb helyzetben lévőket meg utálja. És minderre nem a rezsim nevelte, az mindezt csak ügyesen használja.

Ezek a fenti sorok a Mandineren jelentek meg, amely jól mutatja, hogy milyen irányba próbálja meg a propagandamédia terelni a társadalmat. Nehogy valaki azt gondolja, hogy az egyetemi diplomára szüksége van, gondolja azt, hogy a gyártósoron is ugyanolyan hasznos munkát végezhet, mintha elmenne orvosnak, vagy ügyvédnek. Gondolja azt, hogy az oktatásra semmi szükség sincs, hiszen ma már egy szakmunkás sokszor többet kereshet, mint egy többdiplomás végzettségű tanár. Utóbbi sajnálatos módon egyébként igaz, de ennek oka nem az, hogy ne lenne már diplomásokra szükség, hanem olyan hiány alakult ki a szakmunkások területén, hogy egyszerűen annyi pénzt kérhetnek el egy-egy melóért, amennyit csak akarnak.

Ez persze nagyon nincs rendjén, nem azért, mert egy szakember nem érdemelné meg az emberi bért, hanem azért, mert nem reális amennyit mások viszonylatában keresnek. Nem normális az, ha egy pár hónapos szakképzést elvégző munkás többet keres, mint egy az ország jövője szempontjából borzasztó fontos munkát végző tanár. A kormány alakította úgy, hogy a fontos szakmákban egyszerűen már nincs ember, hiszen azt nem fizetik meg. Miattuk mennek el tanárok, vagy ápolók bolti eladónak, és hagyják ezzel elveszni az ország jövőjét. Nem az ápolók, vagy a tanárok, hanem a kormány, hiszen az ő feladatuk lenne megfelelően megfizetni őket. Az iskolai végzettség igenis fontos, noha nem amiatt, ami miatt sokan gondolnák.

Nem a papír a fontos, maga a diploma, hanem a megszerzett tudás és kapcsolatrendszert, amelyet az egyetemen szerezhet meg az ember. Egy diplomától senki sem lesz okosabb, vagy jobb ember, de megtanulhat gondolkodni és megérteni az összefüggéseket. Ezek az emberek képesek lehetnek felszólalni a saját érdekeikért és képesek lehetnek a szolidaritásra. Ők azok, akik nyelveket beszélnek és akár az országot is elhagyhatják egy jobb élet reményében. Ők nem katonái lesznek a rendszernek, hanem a demokrácia legfontosabb elemeivé válhatnak; gondolkodó egyénekké. Egy szakmunkás is képes lehet erre persze, ezt nem vitatja senki, de jól mutatja, hogy iskolai végzettség alapján óriási a szakadék azok között, akik a Fideszre és akik másra szavaznak.

Az iskolázatlan ember megvezethető, fenyegethető, lefizethető. Nyilván a diploma nem jelenti önmagában, hogy gerinces ember lesz az illetőből, de egy lehetőség erre. Csak azért, mert az ostobaság és az azzal elért magas fizetés épp a menő, még nem jelenti, hogy ezt a célt kellene követni. Azért, mert a celebek korát éljük, még nem kell lealacsonyodni az ő szintjükre. Ezzel a felfogással ugyanis elfogadhatjuk, hogy a politikusok szétlopják az ország vagyonát, tehát ha mi is hasonló helyzetbe kerülünk, akkor ezzel visszaélve korrupt módon nagy vagyonra teszünk szert. Az oktatás borzasztóan fontos egy nemzet számára, talán a legfontosabb. Minél több kiművelt ember tagja ugyanis egy társadalomnak, annál fejlettebb demokráciává válhat. Mivel nálunk elég magas az iskolázatlanok aránya, ezért egy megvezethető, demokráciára képtelen nemzetté váltunk, vagy voltunk mindig is.

Ha viszont ez a helyzet tovább romlik, és még kevesebben végeznek el iskolákat, akkor elképesztő morális mélységbe sodródhat az ország. Bár már azon is lehetne vitatkozni, hogy nem tartunk-e már most is ott. Jó lenne kijelenteni, hogy még nem, de én magam sem vagyok ebben biztos, amire a Fidesz negyedik kétharmados győzelme a tökéletes példa. Egy fejlett demokrácia soha az életben nem választotta volna újra Orbánt és társait, hiszen egy olyan alternatíva mellett tette volna le a voksát, amely egy európaibb világot hozott volna el az országba. Ahhoz, hogy ebben az országban valódi változások történjenek az kell, hogy minél több ember legyen képes felfogni az őt körülvevő világot, amin az iskoláztatás sokat segíthet. A fenti sorokkal tehát csak és kizárólag vitatkozni lehet, hiszen egy borzasztó jövőt vetít előre.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.