Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Önérzetes bábuk a hatalommániás zsarnok játszmájában

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Két napja felröhögök (igaz, leginkább kínomban) valahányszor eszembe jut szegény Cser-Palkovics András fideszes polgármester, aki fel van dúlva, mint minden tisztességes, hazaáruló ellenzéki polgármester, akit az oligarchákból, milliárdosokból és közgazdasági zsenikből álló kormány elfelejtett tárgyalóasztalhoz ültetni, mielőtt a fejük fölött döntve benyögte, hogy júliustól kizárják a rezsicsökkentési rendszerből azokat az önkormányzatokat és cégeket, amelyek eddig kedvezményes áron jutottak energiához. Azt követően, hogy a pandémiás válság okán a hatósági árplafon alá kerültek az önkormányzatok és a kis- és közepes vállalkozások is. Az intézkedést – ahogy szokták az eddigi Orbán-kormányok is – az illetékesekkel való egyeztetés nélkül vonták vissza.

Ezért aztán Székesfehérvár fideszes polgármestere feldúltságában azt találta mondani, ez a döntés az embereket érinti elsősorban, hiszen például az önkormányzati világítás, amely mostantól drágább lesz, az átlagpolgároknak világítja meg az utat. Cser-Palkovics szó szerint úgy fogalmazott:

A közvilágítás nem a polgármesternek szól meg űrlényeknek, hanem az adott településen élő embereknek, családoknak. Nyilván jól esett volna, ha vannak egyeztetések és például látjuk, hogy milyen számítás alapján mondta a miniszter úr azt, hogy ezt az önkormányzatok mindegyike ki tudja maga gazdálkodni. Én ebben kicsit borúlátóbb vagyok.

Szerintem ez nagyon cuki. Annál is inkább, mert nem először látjuk a műsort, ami arról szól, hogy egyetlen ember (fedőnéven: kormány) hoz egy döntést, amit senkivel nem egyeztet, azok meg akiknek a szájába belelép ezzel a döntéssel, értetlenül állnak a helyzet előtt. Rosszul esik nekik. Elvárták volna, hogy ami eddig hetvenkilenc alkalommal mindig ugyanúgy történt, az majd most nyolcvanadik alkalommal másképp történjen. És nem, nem és nem. Cser-Palkovics Andrásnak jól esett volna, ha megkérdezi tőle az egyélőisten, hogy az egyébként kórosan alulfinanszírozott önkormányzatok esetében milyen következményekkel jár az, ha megint szorítani kell egyet a nadrágszíjon.

Az emberarcú Cser-Palkovics feldúltsága azért is érdekes, mert a pandémia idején szintén a megkérdezése és mindenki más megkérdezése nélkül döntöttek az iparűzési adó megfelezéséről. Amikor Parragh László első körben arról beszélt, hogy két évre el kellene engedni az iparűzési adó beszedését (ebből lett végül megfelezés), a székesfehérvári polgármester volt az egyik, aki a legdurvábban belerongyolt a leginkább botrányos, felháborító kijelentések pufogtatásáért tartott kamaraelnökbe. Azt mondta, iparűzési adó nélkül az önkormányzati rendszer fenntarthatatlan. Aztán idén április közepén egy interjúban azt mondta:

Aki ennek eltörlését, általános megfelezését felveti, nincs tisztában a szektor működésével. Mi még a kötelező feladataink ellátására is fordítunk ebből, meg persze olyan önként vállalt feladatokra, mint a Vörösmarty Színház fenntartása (…) Szerintem alulfinanszírozás jelentkezik a rendszerben már most és ez a jövőben, ha nincs változás, egyre több önkormányzatnál fog a működésben gondokat okozni. A kisebb települések, vagy akár a kisebb bevétellel bíró nagyvárosok a működés tekintetében egyre nagyobb problémákkal fognak szembesülni, ha a finanszírozáson nem tudunk változtatni.

Most meg június van, és a kormány változtatott a finanszírozáson. Igaz, nem úgy, ahogy a polgármester úr elképzelte – például a szolidaritási hozzájárulás áttekintésével, vagyis azzal, hogy csökkenti az állam a nagy településekről érkező források mértékét, hiszen ha a felét kell csak befizetni a központi költségvetésbe, akkor a másik felét lehet helyben fejlesztésre, finanszírozásra használni -, hanem így. Az emberarcú fideszes polgármester pedig zsinórban sokadszorra csodálkozik rá arra, hogy megint rászartak a fejére és beleléptek az arcába. Nem az ellenség, hanem a saját pártja és kormánya.

Nem rohadt unalmas ez még mindig? Ők nem unják még mindig saját magukat? Cser-Palkovics se unja saját magát? Láthatóan nem. Nem unja, ellenben játssza a szerepet, amit ráosztottak. Előadja a naiv, ámde felelős elöljárót, aki nem pártkatona, hanem a zemberek polgármestere, aki annyira bátor, hogy ő kimondja azt, amiről a pártja és a főnöke folyamatosan hazudik. Jelen esetben azt, hogy szó nincs arról, hogy bármitől megvédené a kormány a magyar embereket, ez pontosan az, aminek látszik: megszorítás. Hát hiszen azzal, hogy az önkormányzatokat kiveszik az ún. rezsivédelem hatálya alól (az rohadtul más kérdés, hogy ez sem ingyen van, ezt is a zemberek fizetik), nem a polgármestert, nem az űrlényeket, nem külön a mindenre alkalmatlan Karácsony Gergelyt szívatják meg, hanem AZ EMBEREKET. Őket érinti elsősorban, hogy húznak még egyet a pórázon. Holott már áprilisban is látható volt, hogy a póráz újabb szorítása nélkül is baj lesz.

Csakhogy miután két napig téma ez az egész, jön a felejtés jótékony homálya, Cser-Palkovics megnyugszik, mert megmondták fentről, hogy van elég tartalék az önkormányzatoknál, akkor is ha nincs, és különben is majd jövőre újra megkaphatják a most szintén megsarcolt kkv-k iparűzési adóját. Ha ez nem elég, akkor meg kap egy éjjel 3-kor benyújtott jogszabály révén egy kis pénzt, és az élet megy tovább. Pont úgy, ahogy az iparűzési adó megvágása után minden fideszes nagyváros kapott egy kis karácsonyi bánatpénzt a kormánytól (igen, Székesfehérvár is rajta volt a listán), hogy az esetleges belső hőbörgéseknek elejét vegyék. Nem mintha olyan nagy divatja és kultúrája lenne ennek a Fideszben. Hőbörögni és felülbírálni a tévedhetetlen vezér döntéseit sokba kerülhet, nem is nagyon erőltetik. És így szépen, lassan, minden ilyen és hasonló döntéssel egyre közelebb kerülünk az önkormányzatiság oly gyakran emlegetett, ámde egyáltalán nem valóságtól elrugaszkodott felszámolásáig, kivéreztetéséig, földbe döngöléséig. Cser-Palkovics András aggódó polgármester picsogó asszisztálása mellett. Akinek hálával tartozunk, amiért kimondta a nyilvánvalót, még ha el is sodorja a kollektív társadalmi beleszarás: a kormány az embereket sarcolja meg, miután rájuk öntötte a választási pénzesőt.

Az külön is gyászos, hogy egyetlen felelős fideszes Cser-Palkovics sem üti az asztalt kitartóan, hogy a rezsiátverés, rezsiszolgaság, a mindenféle alkalmi alamizsnák és cifra szívatás helyett (ami nemcsak közvetlenül tartja függőségben az egyes embert, családot de az önkormányzatok és a tömeges csőd felé menetelő kis- és közepes vállalkozásokon keresztül közvetetten is) mennyire fontos lenne megerősíteni az önkormányzatiságot, az önkormányzati autonómiát, mert ebből a több jobb, mint a kevesebb, és ennek semmi köze ahhoz, hogy éppen milyen párt tagja a polgármester. Nem, eljátsszák az önérzetes bábu szerepét ebben a feudális-hűbéri láncban, minden választási kampányban magasztalják és dicsérik az uralkodót, hogy az uralkodó örökre hatalomban maradjon, két választás között persze siránkoznak, hogy teljesen hiányzik a hosszú távú egyeztetés az Orbán-kormány és az önkormányzatok között, de végső soron részt vesznek a hatalommániás zsarnok játszmájában, aki aztán két választás között menetrend szerint a fejükre szarik. Már csak ezért is olyan jó lenne, ha Cser-Palkovics megkímélne mindenkit ezektől a sirámoktól. Ahogy nincs két Fidesz, nincs kétféle állampolgár se. Az egyetlen Fidesz pontosan mindenkit ugyanúgy hülyének néz és ugyanúgy átver. Legfeljebb az egyik állampolgár tud róla, a másik meg nem.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.