Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Érdekes kaland lehet demokráciában élni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt, zökkenőmentes visszatérést a munkaalapú társadalom élménydús, vidám világába! Ameddig mi békésen szundikáltunk – olyan 10-12 éven át -, szeretett kormányunk szép csöndesen felélesztette a Horthy-kultuszt. Na jó, nem volt az annyira csöndes, elvégre Lázár János eléggé látványosan rótta le tiszteletét a kriptában, meg is szoborták az első magyar lovastengerészt, mostanra pedig teljes erővel működik a Vitézi Rend, amit maga az egykori kormányzó hozott létre, és mindjárt ki is nevezte magát fővitéznek. A háború után betiltott Vitézi Rend működésének újraindítását maga Göncz Árpád engedélyezte, azóta is épül-szépül a dolog, bár eddig különösebb sajtónyilvánosságot nem kaptak a rendezvényeik (pontosabban nem volt túl nagy az érdeklődés), még akkor sem, amikor Munkácson felavatták a helyreállított turul-emlékművet, és az avatóünnepségen részt vett Dr. Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, a Vitézi Rend tagja. Ezzel együtt létezik ez a dolog, és én mindig rácsodálkozom, amikor belefutok egy ilyen hírbe, amit most a Magyar Nemzet tett le a reggeli kávém mellé.

…mai ellenségeink nem tankokkal jönnek, hanem a világhálón, a médián keresztül ránk zúdított körmönfont propagandával próbálják befolyásolni a fiatalok gondolkodását. Amikor gúnyolják, gyalázzák a kereszténységet, amikor azt sugallják, hogy élj ott, ahol jobban megy a sorod, hogy fordulj el a családodtól, a hazádtól, nos, akkor ennek végső soron az a célja, hogy ne legyen elegendő hadba hívható ember, amikor valakik egyszer rá akarnak telepedni erre az 1100 éve megőrzött országra. Ezt pedig nem engedhetjük.

Ezt vitéz Bánó Attila historicus székkapitány, a Magyar Nemzet publicistája mondta az ünnepségen. Nem nagyon van mit hozzátenni, de óhatatlanul az jutott eszembe, hogy nem hullik terméketlen talajba az elvetett mag (legyek stílszerű kedd reggel), elég csak a zártkapus angol-magyar mérkőzésre odahurcolt gyerekek füttyögésére gondolni a brit csapat rasszizmus elleni gesztusa alatt, ráadásul a gyerekek aligha tudták, miről van szó igazából. Talán mindez nem is függ össze, talán az, amit a kormány törekvéseibe belelátok, nem is a valóság, és minden a legnagyobb rendben van, csak én vagyok paranoiás. Remélem, csak az én fejemben van a baj.

Ha így van, tehát garantáltan meghibbantam, akkor azzal sem lehet gond, hogy a kormány simán gyámság alá veheti a MOL tulajdonában lévő földgázszállító céget. Még nem tették rá a kicsi kezüket, de a lehetőség már megteremtődött, itt ez a jó kis háború is, ami nagyszerű apropót szolgáltat. Amúgy szó sincs arról, hogy ezt is kinézték valamelyik vállalkozózseninek, hanemhogy ha akadozna a gázellátás, akkor mimagyarok védelmében Palkovics elvtárs és… Na, innen nem tudom folytatni, mert ha a vezeték túlvégén nem tesznek bele elég gázt a rezsicsökkentésben oroszlánrészt teljesítő orosz gázmezőn, akkor Palkovics mit fog csinálni a magyar családok megvédése érdekében? Odamegy a cső végéhez, és elkezdi gázpalackról feltölteni? Esetleg belekiabál? Már várom, hogy mi lesz a következő lépés. A teljes MOL-t államosítják, majd kiszervezik okosan, ahogy minden mással is csinálták? Ez csak azért kérdés, mert még mindig 30 százalék körüli a külföldi részvényesek aránya, és elképzelhető, hogy mondjuk a holland emberek nem viselnék olyan sportosan a nyugdíjalapjuk elrablását, mint a magyarok annak idején. Már ha esetleg van részvénye a MOL-ban valamelyik nyugdíjalapnak. Ez persze nem fogja megállítani a hadiintézkedések várható sorát, elvégre helyzet van, lépni kell. A sok hülye meg körülöttünk – mármint a többi ország kormánya – nem gondolkodik ilyesmiben, de az okos Orbán már megint mindenki előtt jár egy lépéssel. Még lép hármat, a gatyánk sem marad meg.

Tegnap megtartották a bizalmi szavazást Boris Johnsonnal a főszerepben, végül nem kellett távoznia a párt és a kormány éléről. Nekem – itthon szocializálódott bennszülöttként – ez rendkívül izgalmas dolog volt, kerestem is nyomban a kint élő rokonokat, barátokat. Volt, aki nem is tudott a szavazásról, de aki tudott, azt sem zaklatta fel különösebben. Egységesen azt mondták, olyan mindegy. Vagy marad ő, vagy jön egy másik hibbant, mindegy. Azzal együtt, hogy ők történetesen nem kedvelik Johnsont, és nem bánnák, ha megbukna, összességében annyi befolyása sincs az életükre, hogy fontos legyen tudniuk, éppen a saját pártjának egy része akarja leváltani. Azt mondták az ismerőseim, vannak törvények, vannak pártok, hatóságok, parlament, mindenki teszi a dolgát, a miniszterelnök személye persze politikai kérdés is, de nincsen szabad keze és nincsen hatalma ahhoz, hogy alapjaiban változtassa meg az ország működését, ha azt a törvények, a parlament nem akarja. Ilyen szempontból tehát nem annyira fontos, ki a miniszterek elnöke. Boris Johnson azt nyilatkozta a szavazás után, jó, hogy túl vannak ezen, mostmár  az ország, és a választók ügyeivel lehet foglalkozni. Most egy évig nem kezdeményezhet ellene senki bizalmi szavazást, de ez nem jelenti, hogy kitölti a hivatali idejét. Fideszesek figyelmébe: a bizalmi szavazást nem az ellenzék, hanem Johnson saját pártja kezdeményezte. A saját pártjának nem egészen a fele ellene szavazott, valószínűleg még a kabinetből is néhányan. Mert elégedetlenek vele. Azt el tudjuk képzelni, hogy a fideszes parlamenti kétharmad bizalmi szavazást kezdeményez – merészel kezdeményezni – Orbánnal szemben, egy csomóan ellene szavaznak, és mondjuk Varga Judit és Rogán Antal is azt akarja, hogy menjen Orbán? És ha elegen szavaznak ellene – a fideszesek felénél többen -, akkor mennie kell? Mert a többség úgy gondolja, hogy nem méltó a bizalomra, megkérdőjelezhető, amit tett – ez esetben buliba járt akkor, amikor más polgárok nem járhattak, mert szigorú karantén volt -, és ennek következményei vannak? El tudjuk azt képzelni, hogy éppen szavaznak a parlamentben Orbán jövőjéről, mi pedig békésen alszunk, mert ráérünk reggel megtudni, hiszen a mi közvetlen életünkre nincs befolyással az eredmény? És azt el tudjuk képzelni, hogy a voksolás után Orbán nem kezd azonnal mészárlásba, nem rázza az öklét, nem fenyegetőzik és nem irtja ki az ellene fordulókat, hanem megköszöni a bizalmat és azt mondja: fogjunk neki dolgozni, mert vannak sokkal fontosabb dolgok is ebben az országban, mint én?

Na, ez a különbség a demokrácia és a diktatúra között. A briteknek nem kell minden reggel görccsel a gyomrukban ébredni, hogy ma mi fog történni, ami alapjaiban megváltoztathatja az életüket, elveheti a munkahelyüket, elemi befolyással jár a gyerekeik oktatására, az ő alapvető jogaikra, lehetőségeikre, jövőjükre. Érdekes lehet úgy élni. Egyszer szívesen kipróbálnám.

Most kellemes ébredezést kívánok mindenkinek, mi hamarosan jövünk vissza az első beszólással, mint mindig.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.