Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Amikor az ország szétlopása, már senkit sem érdekel

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ahogy ígértem, a képviselői fizetésem harmadát civileknek, politikai szervezeteknek, helyi kezdeményezéseknek adom!

Nagyjából 360 ezer forint az elsején megérkezett fizetésem harmada. Ahogy ígértem, ezt a pénzt lakhatással, oktatással, az igazságosság helyreállításáért küzdő szervezeteknek adom. Azt, hogy milyen szervezeteket támogassak, és azt, hogy mennyivel, a kampányban részt vevő aktivistákkal közösen döntöttük el, bár megtartottam a döntő szavam a végén. De az ő ötleteik és szavazataik alakították ezt a listát.

Jámbor Andrástól származik ez a poszt, amely megmutatja, hogy lehet másként is. Jámbor még hónapokkal ezelőtt ígérte meg, hogy ha képviselő lesz belőle, akkor fizetése egy részét fel fogja ajánlani olyan szervezeteknek, amelyek segítenek a különböző társadalmi csoportokon. Ezt az ígéretét pedig be is váltotta, ami alapvetően nem is kellene, hogy hír legyen. Pontosabban lehet egy pozitív hír, hiszen ilyet tudomásom szerint képviselő még nem nagyon tett, vagy ha igen, nem kapta ennyire fel a sajtó. Érthető és szinte magától értetődő, hogy az 1 millió forintos fizetésre egyetlen képviselőnek sem lenne szüksége, hiszen százezrekből is könnyen meg lehet élni ebben az országban, 1 millió forint már-már luxusnak számít idehaza.

Mégsem ajánlották fel túl sokan fizetésüket, vagy annak egy részét karitatív célokra. Persze van más módszer is, Hadházy Ákos például körbe utazza a fél országot és pénzt, valamint időt nem sajnálva jár utána korrupció-gyanús ügyeknek, amivel lényegében szinte az egyetlen olyan politikus, aki elvégzi a rá bízott feladatot, vagyis képviseli a rá szavazó embereket. Jámbor András egy másik utat választott, amelyik egyébként tiszteletreméltó, hiszen valódi segítséget nyújt azoknak a szervezeteknek, amelyeket a kormány már évek óta megpróbál ellehetetleníteni. A listát fel lehetne sorolni, de az megtalálható a politikus Facebook oldalán is, ezért ezzel most nem töltöm az időt, inkább azzal foglalkoznék, hogy a kormánypárti Mandiner egyik szerzőjének mi is jutott eszébe arról, hogy egy képviselő fizetéséből igen komoly összeget ajánl fel nemes célokra.

Jámbor András hosszadalmas Facebook-posztban mutatta be, hogy hogyan és kiknek adományozza el a fizetésének az egyharmadát. „Nagyjából 360 ezer forint az elsején megérkezett fizetésem harmada. Ahogy ígértem, ezt a pénzt lakhatással, oktatással, az igazságosság helyreállításáért küzdő szervezeteknek adom” – írta a baloldali politikus. Rögtön utána elmondta, hogy 50.000 forintot „minden hónapban fel fogok halmozni”, a Szikra mozgalom pedig „a teljes összeg kb. felét” fogja kapni.

Magyarán, Jámbor András a durván egymilliós képviselői tiszteletdíjából 180.000Ft-tal támogatja meg a saját mozgalmát. A baloldali politikus emellett nagylelkű 3.000 forintos adománnyal támogatja meg a hátrányos helyzetű józsefvárosi óvodásokat segítő Hogy vagy egyesületet. 

Tehát a gaz Jámbor a saját pénzét osztja ugyan ki különböző szervezeteknek, de ez sem elég, van pofája a saját szervezetét támogatni ebből a pénzből. És persze ki lehet emelni a 3000 forintos támogatást, de ha megnézi az ember a Jámbor által publikált listát, ott egy sor kisebb szervezet van, amelyek számára legalább egy éven keresztül havi rendszerességgel juttat el majd pénzt. Tehát már adományozni is úgy lehet csak, ahogy a propagandának is megfelel. Vélhetően ha egyházaknak, esetleg határon túli magyarokkal foglalkozó szervezeteknek adta volna oda ezt a pénzt, nem lett volna hír belőle a propagandamédiában, de mivel volt pofája Jámbornak a saját maga által vezetett városrész kisebb szervezeteit kisegíteni, ezért azonnal le kell őt szólni érte.

Nyilván a poszt alatt tucatnyi olyan ember kommentje olvasható, akik megköszönik Jámbor támogatását, hiszen ez az egyetlen épeszű reakció a döntésre, de a kormánypropaganda nem pont az épeszű reakciókról híres. De azért helyezzük másfajta megvilágításba, hiszen Orbánék immár 12 éve vannak a parlamentben, és szavaznak meg maguknak egyre magasabb képviselői fizetéseket, amelyből nem, hogy nem adakoznak, hanem konkrétan a nem látható vagyonukat építgetik. Kövér, vagy épp Semjén milliókat keres, mégis ahelyett, hogy ebből bármit is adományoznának, inkább még több pénzt akarnak. Semjén lényegében megrendeztette magának a vadászati kiállítást, amely elképesztően veszteséges volt minden magyar adófizető számára.

Ezek a nagyon keresztény és konzervatív emberek még arra sem képesek, hogy ne kritizálják azokat, akik célja nem a saját vagyonuk gyarapítása, hanem a bajbajutottak megsegítése. Valóban ennyire futja csupán? Nem tudom, hogy egyébként a jobboldali szavazók is hasonló módon gondolkodnak-e ezzel kapcsolatban, hiszen ha valóban jobboldali valaki, akkor elviekben fontos számára a másokon való segítés, márpedig itt pontosan ez történik. Arról nem is beszélve, hogy a Szikra Mozgalom nem egy olyan politikai mozgalom, amely értelmetlenül emészti fel a pénzt, hanem egy olyan társulás, amelynek célja a szociális ügyek képviselete helyi szinten. Lehet persze vitatkozni a mozgalom által képviseltekkel, de mivel Jámbor András a saját fizetését ajánlja fel, ezért valódi beleszólása abba, hogy ezeket mire is költi, nem nagyon van senkinek.

Ha majd Semjén, Kövér, vagy Orbán felajánlja a fizetése legalább egyharmadát bármiféle jótékony célra, akkor lesz némi jogalapja arra a jobboldalnak, hogy kritizálja mások felajánlásait. A NER elképesztő vagyonra tett szert, amely a magyar adófizetőknek köszönhető. Ez a kormány meglopta a saját népét, amivel talán még maguk a fideszes szavazók is tisztában vannak, csak ők elfogadják, hiszen véleményük szerint legalább az országban maradt a pénz. Mészáros Lőrinc számláján például, aki manapság jótékonykodásával próbálja meg elhitetni az emberekben, hogy ő visszaad a lopott vagyonból, mint egyfajta Robin Hood. Hogy az ellopott vagyon töredékét adja csak vissza, az nem gond, lényeg, hogy adjon. De mi lenne, ha kevesebbet lopna, és több maradna a közösben? Azzal mégis csak többet segítené az embereket, mint a jelenlegi nevetséges viselkedésével. Amikor Mészáros egy, az embereket megsegítő szent, Jámbor pedig egy elítélendő politikus, akkor valami gond van az országgal.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.