Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

Ordítok Blog


Mi dőzsölünk, miközben a britek éheznek

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Vége van a világnak, az emberek a hideg lakásban halnak éhen, annyira felment az élelmiszerek ára. Nem nálunk, hanem Nagy-Britanniában. Nálunk árstop van és rezsicsökkentés, mindenkinek van munkája, nem segélyalapú, hanem munkaalapú a társadalmunk, szóval itt minden teljesen rendben van. Ezért az Origo kénytelen volt találni a nagyvilágban elrettentő példát arra, hogy mennyire megszívják azok az országlakók, akik nem voltak olyan szerencsések, mint például mi. Mármint ha nem Orbán Viktor védi őket, nem Pintér Sándor gondoskodik az egészségükről és oktatásukról, nem Varga Judit csavarja ki Justitia kezéből a mérleget (mert ő jobban tudja), ott nagy a gáz. De főleg drága.

Kétségtelen, hogy más országokban is gazdasági válság van, infláció is van, Nagy-Britanniában ráadásként a Brexit hatása nem tudott igazán kibontakozni a járvány ideje alatt, úgyhogy egyfajta késleltetett sokk érte az országot. Én ezt egyáltalán nem vitatom. Ahogy azt sem vitatom, hogy emelkedtek a megélhetés költségei, és ahogy minden más országban, a szigetországban is azok érzik meg először a bőrükön, akik alacsonyabb jövedelemmel rendelkeznek. De talán nem lenne haszontalan egy kicsit alaposabban megnézni, mi a valóság ahhoz képest, amit nagy erőkkel legyömöszöl a propaganda az emberek torkán. Nem kell semmi különös elemzést előtúrni, hogy egy kicsit tisztább képet kapjunk, elég megnyitni a brit és a magyar Tesco honlapját. Én ezt tettem.

Tételezzük fel, hogy 454 forintba kerül egy angol font. Ez a vasárnap érvényes árfolyam. Vegyünk néhány olyan élelmiszert, ami alapvető egy háztartásban, abból is a legolcsóbbat, amit találunk, és hasonlítsuk össze.

Friss csirke alsócomb Magyarországon: 1142 Ft/kg. Nagy-Britanniában: 1,80 £/kg (1,8×454-817,20 Ft/kg)

Friss egész csirke: 939 Ft/kg – 2,07 £/kg (939,78 Ft/kg)

Banán: 569 Ft/kg – 0,78 £/kg (354,12 Ft/kg)

Finomliszt: 149 Ft/kg – 0,37 £/kg (167,98 Ft/kg)

Kristálycukor: 229 Ft/kg – 0,62 £/kg (281,48 Ft/kg)

Burgonya: 215 Ft/kg – 0,47 £/kg (213,38 Ft/kg)

Tojás (M): 58 Ft/db – 0,09 £/db (40,86 Ft/db)

Friss tej (2,8%): 285 Ft/l – 0,56 £/l (254,24 Ft/l)

Napraforgó étolaj: 549 Ft/l – 1,39 £/l (631,06 Ft/l)

Fehér rizs: 449 Ft/kg – 0,45 £/kg (204,3 Ft/kg)

WC papír (24 tekercs): 2199 Ft – 6,29 £ (2855,66 Ft)

Kenyérnél nem nagyon találtam összehasonlítható terméket. A brit üzletben egy frissen sütött, 400 grammos vekni ára 0,9 £ (408,6 Ft).

Nem fogok végigmenni a termékek teljes skáláján, ezt bárki meg tudja tenni, ha van ideje. Itt találja a honlapot. Mindenből a legolcsóbbat választottam mindkét ország kínálatából, nyilván vannak jóval drágább verziók is (azt már nem is feszegetem, ott mennyivel nagyobb a választék, mint itt). Ennyiből azonban össze lehet hasonlítani a létfenntartás alapvető feltételeit. Ilyenkor szokott az jönni, hogy de Londonban milyen drága a lakhatás. Egyrészt igen, de Budapesten is drága. Másrészt egyáltalán nem kötelező Londonban lakni, máshol is van kiadó lakás is, munkalehetőség is.

És akkor nézzük a brit minimálbért (ami egyébként évi 12 570 £-ig adómentes volt áprilisig, az új küszöböt nem találtam meg) 2022-ben:

  • 23 éves kortól: £9.50 (4313 Ft)
  • 21-22 éveseknek: £9.18
  • 18-20 éveseknek: £6.83
  • 16-17 éveseknek: £4.81
  • Gyakornoki fizetés: £4.81

Ha tehát valaki heti 40 órát dolgozik havi 4 hétben, akkor a bruttója 1520 £, ebből évi 5490, havi 457,5 £ után kell adózni (a többi adómentes), az adó 20 %, nagyjából tehát 100 £ a havi levonás. Ez bruttó 690 080 forint, nettóban nagyjából 635 000 marad zsebben. A magyar minimálbér heti 40 óra, havi 4 hét munkával bruttó 200 000 forint (441 £), nettó 133 000 forint (293 £) . A közmunkáért ennek a fele jár. Kiszámoljam azt is angol fontban?

Nem, ott sem, sehol sem fonják kolbászból a kerítést. De attól még mi itt nem fogunk jobban élni, ha a pártlapok teli tüdőből hazudoznak mindenről, ami a kormánypárt érdekében áll, amiből az derül ki, hogy mennyire remek ez a kormány, és milyen jól teljesít az ország. Nem így van. A kormány szar, az ország döglődik. A társadalom jókora része nyomorog, és sokan még csak nem is tudnak róla, hogy nem ez a normális. Az európai kormányok igyekeznek segíteni a leginkább rászorulókon, a magyar kormány egyszerűen nem vesz róluk tudomást. Minden országban vannak nagyon gazdagok, vannak jómódúak, van az átlag, vannak szegények van egy végletesen lecsúszott réteg. Ami azonban Magyarországon van, az nehezen értelmezhető bármilyen rendszerben. Ahol azok, akik a társadalom gerincét adják máshol – például a pedagógusok és az egészségügyben dolgozók – azok nálunk a túlélésért küzdenek. Nem az a valami, hogy egy brit anyuka nem tudja megfizetni a bébiszittert, hanem az, hogy egy magyar pedagógus nem tud kenyeret venni hó végén, ha albérletben lakik. Az a valami, hogy egy magyar tűzoltó annyit sem keres, amiből biztonsággal el tudja tartani a családját, és akkor nem beszéltünk arról, hogy pihenni, kikapcsolódni, nyaralni, színházba, moziba, időnként étterembe menni is kellene ahhoz (nem csak a tűzoltónak, mindenkinek), hogy fel tudjon töltődni az ember, és ne pusztuljon le, ne nyomorodjon meg, ne haljon meg még azelőtt, hogy elérné a nyugdíjkorhatárt.

Az Origo cikkének – ami nem az ő találmányuk, így vették át – igen ütős. Kihagy napi egy étkezést a britek negyede, mert annyira megdrágultak az élelmiszerek. Azt nem szabad elfelejteni, hogy ez a kihagyott étkezés megspórolható lenne, ha az a brit megvásárolná az alapanyagokat, és megfőzné az ebédet, otthon elkészítené a szendvicset. A készétel, az étterem/pub/büfé mindig jóval drágább. Szó sincs arról, hogy ítélkezni akarok, ott az a közösségi kultúra szerves része. Pontosan ezért nem lehet összehasonlítani a két országban élők problémáit, mert nem azonosak. Főként kampánycélra nem korrekt ezt felhasználni, mert nekünk itt kellene elfogadható színvonalon élni, nem azon a hazug illúzión csámcsogni, hogy miközben nálunk rezsicsökkentés van, a britek éhen halnak.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.