Április 16,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Akár majmokat is ültethetnének a minisztériumok élére, akkor sem változna érdemben semmi

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,290,098 forint, még hiányzik 709,902 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Egy Kóczián Péter nevű egykori újságíró blogposztját valamiért kiemelésre érdemesnek tartotta a Mandiner pártlap. Az okok elég nyilvánvalóak, hiszen a blogon olyan bejegyzés jelent meg, amely lényegében hosszan dicséri a nemrégiben megalakult Orbán-kormányt. Azt egy csodás csapatnak véli, és olyan megállapításokat tesz, amelyekkel nagyon nehéz lenne nem vitatkozni. De lássunk is pár megállapítást a szerző mondandójából:

A fenti képen alakuló Orbán-kormány Orbán Viktor összes eddigi kormánya közül a legütőképesebb csapatnak tűnik.

[…] Egyikük sem populista általános politikus és nincs is ilyen ambíció bennük.

Egyikük sem pártpolitikus.

Képesek szakma-politikai döntések kialakítására, szakma-politikai dilemmák eldöntésére, egyáltalán: képesek arra, hogy különféle szakmai dilemmák és lehetőségek szakmai és politikai aspektusait értelmezzék már az előkészítés folyamatában is.

[…] Az EU – val folytatott vitákban egy kemény, ellenállóképes politikai csapat lesz, akik „belülről” tudják kritizálni az EU-t. Attól lesznek kemények, hogy képben vannak, meg attól, hogy nem kell kínos, kétes, rosszul sikerült euro-szkeptikus mondatok és gondolatok miatt magyarázkodniuk. 

És ez csak pár sor az értekezésből, amely ilyen és ehhez hasonló gondolatokat tartalmaz. Nem is értem, hogy miről beszél itt a szerző, hiszen 12 év tapasztalata alapján borítékba lehet tenni, hogy mindannyian Orbán parancsait fogják teljesíteni, nem szakmai munkára kell itt majd számítani, hanem arra, hogy idehaza és külföldön is azt képviseljék, amit Orbán akar, utasításba ad. Rogánnal, Pintérrel, vagy Varga Judittal egy ütőképes kormányt alakítani önmagában is kihívás. Noha megbízható katonái ők Orbánnak, de valódi szakmai döntéseket vélhetően most sem hozhatnak majd. Feladatuk nem az lesz, hogy az általuk felügyelt minisztérium minél jobb munkát végezzen, hanem az, hogy a NER számára fontos döntéseket végrehajtsák akár úgy is, hogy az a szavazók érdekeivel ellentétes.

Ezek a minisztériumok lényegében haszontalanok, hiszen ott soha nem születnek olyan döntések, amelyek ténylegesen befolyásolnák a törvényhozást. Ezek a miniszterek Orbán pincsijei, akiknek kötelező a parancsokat végrehajtani. Pont. Ellenkezni, vitát folytatni nem lehet, hiszen nem az a feladatuk, hogy megkérdőjelezzék Orbán felvetéseit, hanem az, hogy végrehajtsák őket. Aki másképp képzeli el egy miniszter munkáját, az véleményem szerint nagyon téved. Persze ha más országok kormányaira gondol, akkor ilyen természetesen előfordulhat, de nálunk NER van, és egyetlen ember kezében összpontosul a hatalom. Lehet, hogy vannak itt mindenféle kirakat minisztériumok, meg látszólagos tárgyalások a miniszterekkel, de ez csak a show része. Más szóval: kamu.

A fent idézett kijelentések közül a legviccesebb talán az, amelyik azt fejtegeti, hogy ezek az emberek az EU-val folytatott vitában kemény, ellenállóképes csapatot alkotnak majd, és belülről tudják majd kritizálni az EU-t. Kritizálni ugyan lehet, hogy tudják, de például az, amit a magyar kormány művel az EU-ban, az nem kemény harc, nem érvelés és vita, hanem szánalmas nyafogás és hazudozás. Állandó jelleggel harcra szólítanak fel Brüsszel ellen, miközben pénzért kuncsorognak minden adandó alkalommal. Most is mi történt az oroszokkal szemben tervezett olajembargó esetében? Orbán bejelentette, hogy csak akkor hajlandó az országot leválasztani az orosz gázról, ha az EU pénzt ad az átállásra. Pedig az országnak – vagyis a MOL-nak – meglenne erre a pénze, hiszen óriási hasznot (NER-nyelvjárásban: extraprofitot) termel évek óta, de valamiért erre nem hajlandóak. Akkor miért az EU adófizetői kellene, hogy kifizessék a magyarok átállását? Milyen alapon mert ilyet követelni Orbán? Egyszerűen nevetségessé teszi saját magát és magyarok millióit is azzal, hogy ott toporzékol Brüsszelben.

Szijjártó hasonló módon vált vicc tárgyává külföldön, hiszen állandó jelleggel hazudozik és ahelyett, hogy tényekkel támasztaná alá a véleményét, inkább visszatámad és soha nem válaszol a feltett kérdésekre. Párttársaihoz hasonlóan ő sem hajlandó leülni egyetlen nem kormánypárti sajtóorgánum újságíróval sem, így az érdemi kérdésekre sem képes érdemi válaszokat adni. A kormánypropagandában ugyanis alákérdeznek, az ebből születő cikkek lényegében nem szólnak másról, mint az önfényezésről, a hibák nélküli munkavégzésről és a mártírkodásról. Vagyis hogy milyen felkészült, kemény, erős miniszterekről beszél itt a szerző? Mindannyian futnak, ha kamerát látnak, Rogánt konkrétan évekig nem is nagyon lehetett látni, pedig az előző kormányban is miniszteri feladatkört töltött be.

Úgy bátrak és erősek ezek az emberek, mint ahogy Orbán az, amikor golyóálló mellényben megy óvodásokat látogatni. Semmiféle változásra sem kell számítani, tulajdonképpen akár majmokat is kinevezhetnének egyes minisztériumok élére, érdemi változás nem történne, hiszen nem ők állnak a döntések mögött. Ennek ellenkezőjét képzelni vicc kategória. Az elmúlt 12 év tökéletesen bizonyította, hogy a Fidesz már nem egy párt, hanem egy maffiaszervezet, amelynek vezetője Orbán Viktor. Az alá tartozó embereknek pedig bizonyítaniuk kell hűségüket a szervezet és annak vezetője mellett. Lázár visszatérése is tökéletes bizonyíték erre: kijavította korábbi hibáit, ezért újabb lehetőséget kapott a vezértől.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.