Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Soha senki nem mondta, hogy irigylésre méltó a cselédélet

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az olajozottan működő, megingathatatlan, de legalábbis annak tűnő pártállami médiagépezet betonfalán apró repedések jelentkeztek alig több, mint egy hónappal a Fidesz által brutális kétharmaddal megnyert választás után. Bár ez távolról sem akkora népünnepély, mint Novák Katalin tegnaptól friss államelnök szombati hivatalos beiktatási ceremóniája, amelyet a kormány kiemelt fontosságú rendezvénnyé nyilvánított, mint minden valamirevaló narancskommunista banánköztársaságban, sőtpláne távol álljon tőlem, hogy ünnepelni akarjak, de azért van néhány szóra érdemes dolog.

Mint két napja ismert, két hónap múlva megszűnik a két éve sem működő Pesti Tv nevű fiatalos propagandacsatorna, Rogán Bűnöző Antal kormányzati propagandáért felelős miniszter „szerelemprojektje”, amit Orbán Viktor milliárdos gázszerelő barátjának, Mészáros Lőrincnek a közpénzből lett magánvagyonából finanszíroztak, és amelynek legnagyobb teljesítménye bizonyíthatóan az volt, hogy borzasztó sok pénzbe került fenntartani és kitartani azt a rengeteg habzó szájú propagandistát, aki hajlandó volt szerepet vállalni ebben a silány, ámde a fennálló hatalmat kritikátlanul dicsőítő projekben. Amihez képest a nézettségi adatok viszont nem igazolták, hogy egy valóban hiánypótló, a fiatalokat a fideszes pártközpont szája íze szerint megszólítani képes vállalkozásról van szó, amibe megéri beleölni az adófizetőktől lenyúlt, jellegváltozáson átesett pénzek milliárdjait. Megpróbálták az utolsó pillanatban a Századvég (pestisrácul: tényszerűen évek óta a legpontosabb hazai kutatóintézet) nézettségi adataira hivatkozva veretes sikerként eladni 20 hónapos ízléstelenkedésüket, de ezzel nemcsak a Századvéget járatták le, pedig nem volt rászorulva egyáltalán, de Kovács Zoltán költői kérdése adta a másikat. De sikerült? Nem. A hír igaz, a párttévét bezárják.

A valódi adatok szerint sem azok nem nézték a tévét, akiknek elsősorban készült (a fiatalok állítólag), sem mások. Ezért a mindenkori médiaszakma alapvető deontológiai követelményei alapján televíziónak nehezen nevezhető orgánum sajnálatos módon már csak május végéig készít új műsorokat, júniustól ismétléseket sugároznak nagy ívű munkásságuk legfantasztikusabb darabjaiból, majd július 10-én 24 órakor sötétbe borul a Huth Gergely programigazgatósága alatt futó kanális. A jövő héten már a búcsúbulit tartja a Pesti TV, méghozzá a PestiSrácok 10. születésnapján. Ha úgy tetszik, egybekötik a tragikusat a kellemessel a rezsim alázatos, ámde mégiscsak az út szélén hagyott Jeszenszky Zsoltjai, Georg Spöttléi és Jurák Katái.

A Pesti TV megszűnése csak a történet egyik része, tegnap az is kiderült, hogy a nagyszerű Huth által főszerkesztett pestisracok.hu nevű másik megkerülhetetlen fideszes szócső is veszélybe kerülhet. Ezt magától a főszerkesztőtől tudjuk, aki egy Facebook-kommentre válaszolva írta, hogy a Pesti TV tulajdonosai (Vaszily Miklós és Mészáros Lőrinc) az alacsony reklámbevétel miatt nem kívánják tovább finanszírozni a Pesti TV működését, és miután integrált szerkesztőséget működtettek,

a PestiSrácok.hu fenntartása is megoldandó problémává vált.

Márpedig abból kiindulva, hogy nevezett orgánum két tucatnál is több propagandistát foglalkoztat, az valóban probléma lehet, ha ennyi embert piaci alapon el kell tartani. Annak ellenére sem fogok örömömben táncra perdülni, hogy a PS nevű izé még a Fideszt dicsőítő, mindenki mást lejárató bivalyerős mezőnyben is kiemelkedően véresszájú, szakmai-erkölcsi fenntartásokkal nem rendelkező, a moralitás alapvető normáit sem tisztelő revolverkanálisnak számít, amelyik viszont örömtáncot járt valahányszor a független média egy-egy orgánuma elesett a Fidesz szabad, független médiát ellenségnek tekintő szabadságharcában. Azt viszont érdemes szóvá tenni, hogy egyrészt a lovagkereszttel kitüntetett főszerkesztő, első felindulásában a NER-t éltette, és azt ígérte a kollégáinak, mert azt ígérték neki is, hogy mindenkinek lesz állása (via), második felindulásában azonban az eddig őt kétpofára zabáltató kézbe rúgott egyet:

„Régi mondásom volt, hogy »a magyarok nem értenek a sörfőzéshez és a sajtkészítéshez, a Fidesz pedig nem ért a médiához«. Azóta annyi történt, hogy mi magyarok egész jól megtanultunk sört és sajtot készíteni”.

Másrészt az külön is érdekes, hogy Huth Fidesznek odaszúró posztja alatt az elkerülhetetlen tudathasadás hatása alá került feldúltan kommentelő rajongók közül sokan szintén a Fideszt kárhoztatták, és a tévé megszűnésének „valódi okait” akarták megtudni a programigazgatótól. Pedig a képlet nagyon egyszerű, a valódi okok pontosan azok, amelyek látszanak ebből az egészből. Soha senki nem mondta, hogy bármi irigylésre méltó van a cselédéletben. Eddig is nyilvánvaló volt, hogy ha netán valamiért nem úgy állnak majd a számok, ahogyan kellene, az állampárt senkinek nem fog szobrot állítani (najó, Bayernek fog, de hát ő mégiscsak az ötös számú) azért, mert évekig tolta a szekeret, mert kritikátlanul szolgált, mert bárkin átgázolt a gazda védelmében.

Eddig úgy tudtuk, hogy kizárólag a szocialisták, illetve kommunisták (ahány kormánypárti politikus és külön Orbán Viktor, annyiféleképpen idézik a Margaret Thatcher elhíresült mondását) azok, akik előbb-utóbb mindig kifogynak a mások pénzéből, de ezek szerint a Fidesz által közpénzből kitartott lakájmédiát is utolérte ez a bölcsesség. A mások pénze itt értelemszerűen azoknak a pénzét takarja, akiknek semmilyen igényük nem volt a Pesti Tv minőségi, egyidejűleg szórakoztató tartalmainak a fogyasztására, ám ők is hozzájárultak ennek a veszteséges, kártékony, ízléstelen csatornának a fenntartásához. Közvetlenül ugyan, de akkor is. Amelyik az utóbbi időben – a többi hasonszőrű társával kórusban – olyan lelkesen terjesztette a putyinista propagandát, hogy már-már igazságtalannak tűnik pusztán azért lekapcsolni őket azért, mert érdektelen, értékelhetetlen, nézhetetlen, amit csinálnak, ráadásul irdatlan mennyiségű pénzbe kerül. Irónia bezárva.

Nem történt semmi rendkívüli, csak véget ért az agyatlan pénzszórás időszaka, a fideszes fülkeforradalom pedig felzabálja az ő gyermekeit, amint vérzivatarosra fordul a helyzet. Márpedig vége a konjunktúrának és az Európai Unió sem töri kezét-lábát, hogy a korrupt kormány mielőbb hozzájusson azokhoz a támogatásokhoz, amelyek éppen a korrupciós kockázatok miatt nem érkeztek eddig sem. Mint annyiszor írtuk, ingyen nehezebb hazaszerető, állampártot dicsőítő propagandistának lenni, mint jó pénzért. Mindazonáltal megértem, hogy borzasztó érzés lehet emberek méltóságán keresztülgázolva szolgálni az egyélőistent, majd azzal szembesülni, hogy ebben a rendszerben az egyélőistenen kívül senki más nem pótolhatatlan. Nem számít az állítólagos jó toll, az állítólagos morális fölény, a lovagkereszt, az alászolgaság, a balliberális ellenszélben és médiatúlsúly közepette vívott kemény, hazafias munka a becstelenség, a korrupció védelmében. Ha jön a költségracionalizálás nevű mutatvány, akkor bárki lapátra kerülhet. És még azt sem mondhatja, hogy a gonosz balliberális hazaárulók lehetetlenítették el őt, az ’56-os pesti srácok nevét bitorló propagandistát. Az meg szánalmasan néz ki, ha a lapátra került ember második elkeseredésében elkezdi köpködni azt, akit eddig minden kérdés, fenntartás és lelkiismeretfurdalás nélkül istenített. Végtelenül kínos.

Ilyen ez a szellemi-erkölcsi prostitúciós műfaj. Előbb-utóbb mindenkire sor kerül, és tényleg a sors iróniája, hogy a Pesti TV-t nem azok kapcsolják le, és a pestisracok.hu-t nem azok sodorják veszélybe éppen, akik ellen napi 24 órában hergeltek, hanem a saját gazdáik. Úgyhogy fel a fejjel! Szegény propagandisták biztosan „kapnak megfelelő ajánlatot a folytatáshoz”, ha pedig nem, akkor végre kipróbálják, milyen politikai hátszél nélkül, kiszámíthatóan érkező, természetesnek vett közpénzek hiányában önerőből megélni a piacról. Ha egyik sem jön be, akkor pedig vigasztalják magukat azzal, hogy de legalább nem a magyar emberek fizetik meg a háború árát. Más ötletem nincs.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.