Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ez a probléma előre borítékolható volt

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A nyugdíjakat és nyugdíjszerű ellátásokat júliustól 5 százalékkal emeljék, a havi 160 ezer forintnál kevesebb pénzből élő időseknek pedig járjon további 3 százalék kiegészítő emelés – ezt kéri a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) a pénzügyminiszternek és a miniszterelnöknek, mint az Idősek Tanácsa elnökének címzett levélben.

A 260 ezer tagot tömörítő szervezet szerint a kormány 3,9 százalékos, júliustól érvényes nyugdíjemelési döntése az inflációs adatok tükrében nem lesz elegendő ahhoz, hogy idősek tömegei ne kerüljenek súlyos megélhetési válságba.

A nyilatkozat kitér rá, hogy az általános infláció 8,5 százalékos mértékénél is aggasztóbb az áremelkedések szerkezete, hiszen az élelmiszerárak 13 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest, ezen belül a legalapvetőbb cikkek ára, például a margariné több mint 33 százalékkal, a burgonyáé 28,3, a kenyéré 27,9 százalékkal ment feljebb. A NYUSZET hangsúlyozza, hogy a jegybank és Nemzetközi Valutaalap szakértői is 10 százalék körüli inflációval számolnak az év egészében, az élelmiszerárak pedig 15 százalékkal nőhetnek, de a legalapvetőbb cikkekért akár ötödével többet kell majd fizetni, mint tavaly.

A fenti sorokból nem más következik, mint az, hogy a nyugdíjasok egy része – hiszen a szervezet mindössze 260 ezer tagot számlál – nem túl boldog attól, hogy a kormány hülyének nézi őket. A kérdés már csak az, hogy egy jelentős részük akkor mégis miért őket szavazta hatalomra? Tudom, általánosítás, de sajnos igaz, hogy sokan elvakultak attól, hogy nyugdíjprémiumot adott nekik a kormány a választások előtt nem sokkal, nem is beszélve a 13. havi nyugdíj visszaépítéséről. A gond csak az, hogy még ez sem fogja őket kellő mértékben kisegíteni, hiszen az infláció olyan magas, hogy a nyugdíjuk valódi értéke ezzel pont fordítottan arányos. Azaz rémesen alacsony. De ez persze nem csak a nyugdíjasokra igaz, hanem azokra a munkavállalókra is, akik ugyan papíron több pénzt keresnek, ennek ellenére a fizetésük nem elegendő arra, hogy több élelmiszert vásároljanak a boltban, márpedig az alapvetően fontos a létfenntartásukhoz.

Az inflációról vélhetően hazudik a kormány, ezt úgy teszi meg, hogy a statisztikákat úgy kozmetikázza, hogy más inflációs számot mutassanak, mint az egyébként a valóság lenne. Úgy tesznek, mintha a fizetések emelkedtek volna óriási mértékben, és egyre jobb lenne Magyarországon élni köszönhetően a kormány áldozatos munkájának, miközben ha megnézzük az élelmiszerárakat, a szolgáltatások árait, vagy épp a lakbérek emelkedését, akkor egy nagyon más kép rajzolódik ki előttünk. A nyugdíjak viszont egy különböző besorolásba tartoznak, hiszen azok értékállóságát úgy lehet stabilan tartani, ha a kormány kiigazítja azokat az infláció mértékével. Viszont ha nem ismeri el a kormány, hogy az infláció jóval magasabb, mint amit ők megállapítottak, akkor a nyugdíjasoknak rosszabb lesz, mint ezt megelőzően.

Ezért érthető is a nyugdíjasok felháborodása, de azért azt észlelniük kellett volna, hogy a választások előtti Kánaán nem tart örökké, és egyszer csak szembe kell nézniük azzal, hogy megvan az ára a választások előtti osztogatásnak. A költségvetési hiány az egekben van, ami nem tartható a végtelenségig. Vagy megszorításokra vagy pedig hitelekre lesz szüksége a kormánynak. Előbbit nehezen tudná eladni, utóbbit viszont tolhatja évekig, és egy esetleges kormányváltáskor az új kormány nyakába varrhatná az egészet. Úgy vélem, egyébként is ez lehetett a cél, mivel még Orbán sem hitte, hogy ilyen sima választási győzelmet arathat akkor, amikor a különböző felmérések is fej-fej melletti csatát prognosztizáltak. Ez viszont már egészen biztosan nem fog megtörténni, és szembe kell néznie Orbánnak azzal, hogy valamit tennie kell, ha nem akar megszorító intézkedéseket hozni, amivel választók százezreit veszítheti el. Mert ha van egy dolog a magyar társadalom számára, ami miatt képes megváltoztatni a választói döntését, az az, ha az ő zsebébe nyúl a kormány.

A nyugdíjasokat is ki kell elégíteni, hiszen a szavazótáboruk nagy része innen érkezik, ezt értelmetlen lenne tagadni. Ha őket magukra haragítják, akkor nem biztosított a négy év múlva következő választásokon a sima győzelem. Hogy akkor milyen döntést hoz majd Orbán? Vélhetően valamilyen formában meg fogja adni a nyugdíjasoknak, amit kérnek, csak az a kérdéses, hogy az ehhez szükséges pénzt mégis honnan fogja előteremteni. De ha nem akarja elveszíteni a szavazóbázisa egy részét, akkor kénytelen lesz olyan megoldást javasolni, amivel ez megelőzhető. Úgy gondolom, újabb hitelre lesz majd szüksége, amellyel még jobban eladósítja majd az országot, és még nehezebbé teszi a helyzetet egy olyan új kormány számára, amely új alapokra kívánja majd építeni a társadalmat, netán a demokráciát, ami jelenleg döglődik.

Persze van még négy évünk addig, hogy erre bármilyen lehetőség is legyen, de aki választásokat akar nyerni, annak már a választások másnapjától fogva azon kell dolgoznia, hogy négy év múlva is az általa nyújtott alternatíva legyen a legjobb. Eddig Orbán malmára hajtották a vizet a külföldi események, de semmi garancia nincs arra, hogy a szerencse mindig vele lesz. A menekültválság, majd most a háború neki kedvezett, ez kétségtelen, de mi lesz, ha békeidőben választ majd az ország négy év múlva? Orbánnak szüksége van a szavazóbázisára, ez nem vitás.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.