Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Miért kell ekkora ökörségeket beszélnie Káslernek?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az oktatás alapkérdése a szeretet, az a törekvés, hogy a világra csodálkozó gyermekekből identitással rendelkező, hívő, értékorientált embereket neveljünk – jelentette ki az emberi erőforrás miniszter kedden Mórahalmon.

Mint röviden már beszámoltunk róla, ezt Kásler Miklós mondta el a Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola új, 693,1 millió forintból, uniós támogatással felújított és kibővített épületének átadásán. Kár, hogy Kásler Miklósnak fogalma sincs arról, hogy mire lenne szükség az oktatásban, hiszen ha tudná, akkor nem mondana akkora ökörségeket, amelyekhez hasonlót fentebb is olvashatunk. Az oktatás alapkérdése nem a szeretet, hiszen az alapvető kell hogy legyen, hogy a gyermeket szeressék az iskolában, az alapkérdés inkább az oktatás színvonala, ami nem létezhet megfelelő pénzügyi háttér és kiváló oktatók nélkül. Teljesen mindegy, hogy mennyire szereti egy oktató az általa nevelt diákot, ha az illető szakmailag nem kiemelkedő, és emellett nem áll rendelkezésre megfelelő háttér, megbecsülés sem ahhoz, hogy a tanítási folyamat sikeres lehessen.

A Kásler által összehordott marhaságok közül is kiemelkedően súlyos az, hogy identitással rendelkező, hívő emberek nevelését tűzték ki célnak. Már bocsánat, de az én gyermekem identitását ne az iskolában neveljék bele, hiszen egyáltalán nem ez az oktatók feladata. Tanítsák meg a történelemre, matematikára, szerettessék meg vele a különböző tantárgyakat, és oktassák mindarra, amire egy gyermeknek szüksége lehet később. Az identitását hagyják szépen békén, hiszen annak alakítgatása, fércelgetése nem a tanárok feladata. Sőt, az senkinek sem a feladata, a gyermek identitása ugyanis az őt érő behatások alapján alakul ki. Ezen behatások közül a legjelentősebb talán a család és a baráti kör, nem pedig az iskolában oktató tanárok.

De ha ez nem lenne elég, akkor Kásler még a hívőségre nevelést is megemlítette, amely számomra teljességgel elfogadhatatlan. Az állam és az egyház elviekben elvált már évtizedek óta, nehogy már visszamenjünk arra a pontra, ahol a középkorban voltunk. A gyerek legyen hívő akkor, ha az szeretne lenni, de ehhez az iskolának az égvilágon semmi köze sem lehet, hiszen akkor csak belenevelik, indoktrinálják a gyereket. Van egy spanyol ismerősöm, akit a vallásos szülei katolikus iskolába írattak, ahol kötelező volt részt venni a hittan oktatáson. Ő maga is 18 éves koráig hitte, hogy a világ olyan, amilyennek ott felvázolták, hitt Istenben és olyan életet szeretett volna élni, ami egy katolikusnak feladata. Az iskolát elhagyva viszont az egyetemről Erasmus-programmal elutazott Lengyelországba, ahol fél évet töltött.

Kitárult előtte a világ és teljesen átértékelte az életét. Otthagyta a vallást és rájött arra, hogy a világ sokban különbözik attól, mint amit beleneveltek a szülei és az iskola. Ezt akarja vajon Kásler is? Azt akarja, hogy a gyerekeket arra neveljék, amibe beleszólásuk sincs? Miért nem lehet meghagyni a gyereknek, hogy döntsön arról, hogy mit akar kezdeni az életével és miben akar hinni? Számomra mindig is elfogadhatatlan volt az, hogy a gyereket már akkor a vallásra neveljék, amikor még fogalma sincs a világról, hiszen ezáltal elhitetik vele, hogy lényegében a vallásos út az egyetlen és elfogadott, miközben ennek köze nincs a valósághoz. Ahelyett, hogy a magyar oktatás a modernitás felé ment volna el, a kormány úgy döntött, hogy inkább visszahozzák a múltat és fejlődés helyett a leragadást választották.

Történelem órán hazugságokat tanítanak a gyerekeknek és megpróbálják beléjük verni az önkritikátlan nacionalizmust. A történelmi eseményekről nem úgy beszélnek, mint ahogy kellene, hanem úgy, ahogy az megfelel a nemzeti kormánynak, amely megpróbálja a magyar társadalmat úgy bemutatni, mintha létezése óta soha semmiért sem lett volna felelős. Értem, hogy nehéz elfogadni, hogy követtünk el számtalan hibát az elmúlt évszázadokban, de ez a történelem része. Csak azért, mert egy kiszínezett opciót ajánlunk fel a gyerekeknek, még nem változik meg semmi. Nem hazugságokra, hanem a valóságra kellene nevelni a gyerekeket, arra, hogy senki sem tökéletes és mindannyian követünk el hibákat, amelyekből tanulhatunk. Nem vallásos és nacionalista ideológiákat kellene a gyerekekbe nevelni, hanem a tananyagot.

Káslernek persze erről fogalma sincs, nem véletlenül az egyik legsúlytalanabb (bár súlytalanságában is puszító) miniszter az állítólagos rendszerváltás utáni kormányok történetében, még ha Magyarország ma már nem is demokrácia. Egy olyan szuperminisztérium élén áll még egy rövid ideig, amely megalakulása óta képtelen ellátni a feladatát. Sem az egészségügy, sem a kultúra, sem pedig az oktatás nem fejlődik igazán, ami Kásler és elődje, Balog Zoltán sara. De nem is hiszem, hogy egyébként igény lenne ezen területek fejlesztésére, hiszen akkor a kormány nem stadionokba és templomokba ölné a pénzt, hanem az oktatás, vagy az egészségügy fejlesztésére. De pénz helyett jól láthatóan másban gondolkodnak. Az egészségügyet megoldják azzal, hogy a Tízparancsolat majd megsegít, az oktatást pedig azzal, hogy annak alapja a szeretet. Nincs is több kérdésem, nincs is több szavam erre az egészre.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.