Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Durva is lett volna, ha az oktatás és az egészségügy talpra állítását helyezik a prioritási lista élére

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A sorminta szerint foszlányokban sem demokratikus és európai, de azért jó reggelt kívánok mindenkinek! A változatosság kedvéért szerda után csütörtököt tartunk. L. Simon László kedves édesanyjának is jobbulást, a hülyeségköltészet babérkoszorús zsenijének pedig mihamarabbi kijózanodást kívánok a NER párhuzamos univerzumából, ahol az a legújabb divat, hogy az első vonalbeli rezsimszolgák és rezsimhaszonélvezők 12 év után döbbennek rá a rögvalóságra. Nem értik, hogy jutottunk idáig. Hogy példának okáért szar a magyar egészségügy, mert anyukát csak telefonon keresztül látja el a háziorvos. Nem értik, de ragaszkodnak ahhoz, hogy senki ne kenje a politikára és a háziorvosok fizetésére ezt a vérlázító helyzetet. Hát mégis ki a rossznyavalyára kenje az L. Simon László (azóta bátran törölt) posztja alatt véleményt nyilvánító polgár a dolgot, ha nem a 12 év után újabb 4 év uralkodásra készülő L. Simon elvtársaira? Hát igen, ez ilyen. Se a barackmag, se a Tízparancsolat nem gyógyítja meg anyukát (sem), talán a teli pofával oktatásegészségügyezés meg kétpofára törvényesített lopás helyett lehetett volna foglalkozni az egészségügy gatyába rázásával.

Mi jön ezután? Legközelebb L. Simon majd sokkot kap attól, hogy még egy-két fényes kétharmad és már de facto nem lesz, aki tanítsa a nemváltó műtétektől marhára megvédett mostani óvodásokat? Szerintem nem kell addig várni: egyelőre még az első digitális kompetenciamérést sem sikerült abszolválnia a fideszes államnak: a központi informatikai rendszer élőben is összeomlott. Miután az Oktatási Hivatal által éles felmérés előtt szervezett három próbanapon sem sikerült megoldani, hogy a diákok maradéktalanul be tudjanak lépni a felületre. Emberi Erőforrások Minisztériuma: terheléses támadás érte a rendszert, az incidenst jelentették a Nemzeti Kiberbiztonsági Intézetnek, és megtették a szükséges lépéseket. Terheléses támadás, az. A NER szótárban ez a megfelelője annak, ha egy állami rendszert képtelenség rendeltetésszerűen használni, mert azonnal összeomlik. Láttunk már ilyet, az is szép volt.

Közben tehát csütörtök. Ma van a nagy napja annak is, hogy az Orbán nevű régi és új miniszterelnök a sorban ötödik kommunikációs- és propagandakormánya összefércelésének munkálatait megszakítva hivatalos látogatást tesz a Vatikánban, ahol magánkihallgatáson fogadja őt Ferenc pápa. Az április 3-i parlamenti választás óta ez a mindenkori fideszes miniszterelnök első hivatalos útja. Pedig Moszkvába is mehetett volna, Kirill pátriárka testhezállóbb lett volna számára, de nem oda ment, nahát. Az persze igényelne némi magyarázatot, hogy a református vallású, minden keresztények önjelölt vezére, példaképe és védőszentje, az illiberális és kleptokratikus hajlamait kereszténységgel leöntő hegemón autokrata mi a túrót keres az udvartartása által több ízben keresztre feszített katolikus Ferenc pápánál (a teljesség igénye nélkül: demens vénember, aki teljességgel alkalmatlan a pápai poszt betöltésére, gazember, argentin libsi, genderben hívő marha, aki ráadásul keresztényellenes is!!!), és a kihallgatás részt is tovább lehetne gondolni, de nem sok értelme van. Röviden: senki nem mondta, hogy a legromlottabb populista, köpönyegforgató, jellemtelen figurákból nem lehet mindhalálukig miniszterelnök.

Különösen a világnak ezen a felén, a posztszovjet térség országaiban, ahol a 21. században először az uralkodó berendezkedés már nem a hagyományos értelemben vett demokrácia, hanem a hibrid rezsim. Ahol tartanak ugyan választásokat, de azok sem nem szabadok, sem nem tisztességesek, hiszen a teljes államapparátus az uralkodó párt szolgálatában áll. Ahol szarnak az átláthatóságra és elszámoltathatóságra, semmi más nem számít, csak a korrupt hatalomgyakorlás. Nem mintha ez bármilyen problémát jelentene úgy 3 millió embernek, de azért leírni is durva 2022-ben, hogy még (már?) Albániában is jobban érvényesülnek a demokratikus normák, mint Orbán Magyarországán. Ahol egyébként – soha ne felejtsük el – a jogállamiság definícióját sem ismerik. Nem is kell, hiszen azt nem lehet megenni, meginni és fűteni se lehet vele, tehát valójában nincs.

Van ellenben antikorrupciós stratégia, ami számos tagállamban meg állítólag nincs, őket azonban nem kritizálják a gonosz Brüsszelek, akik mindig bántják mimagyarokat, Orbán Viktort (legutóbb is Putyin ügynökének nevezték szegényt az Európai Parlamentben) és akik Soros-szervezetek jelentéseire és percepcióira hivatkoznak. Ezt mondta Varga Judit igazságügyi miniszter, aki dörgedelmes interjút adott a minap a pártállami médiának, amelyben szóba került nemcsak az, hogy Völner Pál egykori főnöke szereti Kis Grófo A nézését meg a járását című örökbecsű nótáját (kifinomult polgári ízlésvilágra vall, szó se róla), hanem az ellenzék által már régóta követelt csatlakozás az Európai Ügyészséghez is. Erre válaszolva szögezte le Varga a fentieket, és ez már csak azért is vicces, mert az Európai Ügyészség első féléves beszámolójából pont az derül ki, hogy Magyarország bizony szügyig érintett a határon átnyúló bűnügyekben, a számokból pont az derül ki, hogy nagyon is indokolt lenne az ügyészséghez való csatlakozás. Más szavakkal: a magyar antikorrupciós stratégia szart sem ér, ha csalásról, korrupcióról, pénzmosásról és pláne a határokon átnyúló áfacsalásról van szó.

Ez persze nem számít, hiszen az újraválasztott hibrid rezsimet a hibrid rezsim szerint 3 millió ember szavazata arra jogosította fel, hogy azt tegyen, amit csak akar. És azt is fog tenni. Varga Juditnak pedig érdemei elismerése gyanánt remélhetőleg lesz helye az ötödik Orbán-kormányban is. Hasonlóképpen Lázár Jánoshoz és az emberarcú Navracsics Tiborhoz, aki friss sajtóhírek szerint szintén egy új tárca élén (uniós fejlesztési tárca) tér vissza Orbán Viktor vadonatúj kormányába, ahol legnagyobb meglepetésre a már nem túl fiatal Pintér Sándor is vállalja az újabb négy éves megbízatást. Mintha Orbán alatt bárkinek lehetne érdemi mérlegelési lehetősége, hogy elvállalja, amit a főnök eldöntött, vagy nem vállalja el. Szóval Navracsiccsal konszolidál a rezsim, hogyne. Ahol a harcos, hisztérikus, mindenkinek beszólogató Szijjártó marad a külügyminiszter, ott tökéletesen tökmindegy, hogy Navracsiccsal igyekeznek a hibrid autokrácia európai arcát mutatni Brüsszelnek. Kellenek azok a rohadt brüsszeli milliárdok, szó se róla. Még úgy is, hogy a miniszterelnök Orbán nevű politikai igazgatója szerint nem lesznek megszorítások, mert megszorítások csak akkor vannak, amikor a baloldal kormányoz. Azt külön jó tudni, hogy a következő ciklusban a hadseregfejlesztés és a családtámogatások lesznek a legfontosabb feladatok, durván is nézett volna ki, ha a nagy konszolidációban esetleg az oktatás és az egészségügy szarból kivakarását helyezik a prioritási lista élére az elvtársak.

Mondjuk ahol FORRÁSHIÁNY miatt nem jut 10 millió forint a súlyosan, halmozottan fogyatékos gyerekek és fiatal felnőttek emberhez méltó körülményeinek biztosítására, ott minden is a konszolidáció irányába mutat. Ezt abból is lehet tudni, hogy mielőtt a Szentatya színe elé járulna, a törzsfőnök belematatott a költségvetésbe, és mintegy 14 milliárd (nem millió!) forintot mozgatott meg a TÖMEGES BEVÁNDORLÁS miatt. Konkrétan plusz 3 milliárd forintot adott a rendkívüli migrációs nyomás kezelésére úgy, hogy alig érkezik valaki a déli határra. Érdekes adat: hat év alatt összesen több mint 639 milliárd forintot költött el a kormány a „menekültválsággal” kapcsolatos intézkedésekre, pedig 2016 óta egyre kevesebb a teendő, lényegében soha egy pillanatra nem állt elő olyan helyzet, amire rá lehetett volna húzni a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. Tényleg azt tudja valaki, hogy és a járványügyi veszélyhelyzet hiányában még érvényben van-e és miért van érvényben a járványügyi veszélyhelyzet? Ugyanazért, mint a migrációs. Mert ez egy demokratikus jogállam. Ha beledöglünk is.