Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A rezsicsökkentés fontosabb mindennél?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nem újkeletű vélekedés – a magyar kormány keményen meg is dolgozott érte -, hogy a magyaroknak fontosabb a rezsicsökkentés, pontosabban a rezsiszámlájuk változatlansága, mint az ukránok szabadsága. Nyilván ez a kijelentés sarkított és ilyen formában talán nem teljesen igaz, de az mindenképpen elmondható, hogy a magyarok inkább elfogadják, hogy egy háborús agresszor ország gáz- és olajtermelésétől függnek, mintsem hogy többet fizessenek azért, hogy máshonnan érkezzenek ezek a nyersanyagok. Nyilván nem lehet az orosz gázt kiváltani egyik napról a másikra, de már jó ideje téma az, hogy függetlenedni kellene az oroszoktól, hiszen teljesen kiszámíthatatlan, hogy épp milyen háború fogja befolyásolni a szállításokat. Eddig ezzel nem voltak problémák a háború ellenére sem, de mivel az oroszoknak ugyanannyira szüksége van a kőolaj és földgáz eladásokra, ezért ezt saját hatáskörben talán soha nem fogják leállítani.

Európa viszont megtehetné, hogy tiltakozásul az orosz megszállásra egyszerűen lemondana – legalább egy időre – az orosz gázról. Nekünk magyaroknak persze kicsit más a helyzetünk, mert borzasztó mértékben függünk az orosz nyersanyagoktól, de talán pont emiatt el lehetne gondolkodni azon, hogy ez talán nincs jól így. De ahhoz, hogy ez megváltozzon, bizony egy ideig egészen biztosan többet kell majd fizetnünk, ami a rezsiszámlák megemelkedését jelentené. Megértem persze, hogy ezt senki sem szeretné, de ez önmagában még nem ok arra, hogy inkább változatlanul hagyjunk egy szerződést egy olyan ország kormányával, amely éppen háborús bűnöket követ el a szomszédban és halomra öli a civileket.

A napi.hu egy felmérést készített azzal kapcsolatban, hogy miként vélekednek arról a magyarok, hogy esetleg megemelkednének az árak azért, hogy idővel függetlenedhessünk az orosz nyersanyagoktól. Véleményem szerint az eredmény kiábrándító, még ha meg is értem, hogy miért született. Véleményem szerint akár akarjuk, akár nem, mi is fizetjük a szomszédban zajló háború árát. De a szolidaritás jelen esetben ezt jelenti, ami úgy hiszem, hogy az egyetlen épeszű megoldás. Sem katonákat, sem fegyvereket nem fogunk küldeni, viszont abban mindannyian egyetértenek talán még idehaza is, hogy szankcionálni kellett az oroszokat, ezzel térdre kényszerítve az orosz gazdaságot. Ezen lépések sorában lehetne talán az utolsó döntés az, hogy beintve az oroszoknak, Európa nem vásárolna orosz földgázt és kőolajat. Tudom persze, hogy ez egészen biztosan nem fog megtörténni, hiszen erre minden tagországnak rá kellene bólintania, Magyarország viszont ezt egészen biztosan nem fogja megtenni.

A teljes magyar felnőtt lakosság 62 százaléka nem lenne hajlandó többet fizetni a rezsiért és az üzemanyagért, ha ezzel megszűnne az orosz import. Alig 24 százalék fizetne legfeljebb 10 százalékkal többet, mindössze minden tizedik magyar viselne el 11-30 százalékkal magasabb energiaköltségeket. Az 50 százalékos drágulást pedig csak 2 százalék tolerálná – derül ki a reprezentatív mérésből.

Nyilván az eredmény borítékolható volt, de akkor is elszomorító. Értem, hogy fontos a rezsi mindenkinek, hiszen ki az a marha, akit nem érdekel, hogy mennyit köteles fizetni havonta mondjuk a fűtésért, de miért nem lehet felfogni azt, hogy meg kell szüntetni az orosz földgáz és kőolaj függésünket? Ennek viszont ára lesz, mint ahogy mindennek ára van. Ugyanez igaz a demokráciára és a szabadságra is: ha nem küzdünk meg érte, soha nem is érjük azt el. Értem, hogy könnyebb a megszokottat, a biztosat támogatni és felszólalni az ellen, hogy ez valaha is megváltozzon, de ha valamikor, hát most biztosan látható az, hogy egyszerűen nem bízhatunk meg az orosz kormányban, még akkor sem, ha Orbán engedelmes csicskája Putyinnak.

A finnek példának okáért felmondták a szerződésüket a Roszatommal, mert nem akarják, hogy egy olyan ország cége legyen felelős egy atomerőmű felépítéséért, amely háborút indított egy szuverén országgal szemben. Nálunk Paks II. ügyében semmi sincs, a kormány nem mondta fel a szerződést, sőt, nyilatkozni sem kíván ez ügyben. Gerincet kellene végre növeszteni, még ha ennek meg is van az ára, hiszen anélkül csak jogosan megvetett országgá válunk. Egységes álláspontra, szolidaritásra lenne szükség, aminek megvan az ára. Ha pár ezer forinttal többe kerülne a gáz havonta, komolyan nem érné meg az emberek többségének azért cserébe, hogy ne egy olyan államot finanszírozzunk, amely ebben a pillanatban is civileket bombáz Ukrajnában? Tudom, hogy van akinek havi pár száz forint áremelkedés is gondot jelentene, de a felmérésben szereplő 62 százalék egészen biztosan nem maradéktalanul ebbe a kategóriába tartozik.

A rezsicsökkentés nem lehet fontosabb mindennél, de sajnos jól láthatóan az. Orbán terve bevált, még ha hazugságra is épült, hiszen a többség nem hajlandó áldozatot vállalni a másikért. Sajnos ez is bizonyítéka annak, hogy a magyar társadalom válságban van. Itt nem azokat minősítem, akik napról-napra élnek, hanem azokat, akik bőven megtehetnék, hogy havonta egy kicsit többet fizetnek a gázért, mégis nemmel válaszoltak a felmérésben.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.