Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az ország beteg, a társadalom beteg, a betegség neve NER, a betegség forrása pedig Orbán Viktor

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Napsugaras szép reggelt, vidám hétfőt, bort, búzát, békességet és mindent, ami a nyugalmas hétkezdéshez kell. Arra igazán nem panaszkodhatunk, hogy belefulladunk az unalomba, és kénytelenek leszünk találni valami izgalmasat saját hatáskörben. A pedagógusok és a diákok zúgolódnak, de most ezt is háttérbe szorítja egy kicsit a háború. Még akkor is, ha a pártpropaganda megpróbál úgy tenni – és nem is sikertelenül -, mintha a menekültáradatnak és Putyinnak az égvilágon semmi köze nem lenne egymáshoz. Orbán Viktor és a kormány gondoskodik a menekültekről (ami rohadtul nem igaz, az állam nem lenne képes ellátni az emberek alapvető szükségleteit sem, ha a civilek és a különféle szervezetek nem szervezték volna meg magukat, ha az emberek nem adakoznának és fogadnák be a családokat), amúgy pedig működik a rezsicsökkentés, mert Putyin küldi a gázt. Nagyjából erről szól a propaganda, és természetesen arról, hogy szavazzon mindenki a Fideszre, különben mindmeghalunk.

Ebben a speciális kérdéskörben nyilvánult meg Lánczi Tamás, aki elég gyakorta meg szokott egyébként is nyilvánulni Orbán Viktor nagyszerűségének bizonyítása érdekében, de most sikerült önmagát is lekörözni.

Nem most van itt az ideje annak, hogy valaki lelkes amatőrként a magyar közéletben bukdácsoljon és magát miniszterelnökként kipróbálja – értékelte Lánczi Tamás politológus a baloldal kormányfő-jelöltjének Magyarország ukrajnai katonai szerepvállalására vonatkozó kijelentéseit a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

 Az elemző arról is beszélt, hogy a Békemenet nemcsak Magyarországon brand és fogalom, hanem nemzetközi szinten is. A március 15-i, Kossuth téri ünnepi rendezvényen a miniszterelnök nagyon komoly elemzést adott a világban zajló eseményekről, kijelölte Magyarország helyét, miközben az ellenzék hagyományos kampányrendezvényt tartott – emlékeztetett.
    A legszembeötlőbb különbség a március 15-i rendezvényeken a résztvevők számában volt. A kormány több embert tudott mozgósítani, ez ma már hagyomány, húsz éve azt látni, hogy a jobboldali megmozdulásokon „sokkal-sokkal többen vannak” – állapította meg Lánczi Tamás.
    Rámutatott arra: a beszédek alapján a miniszterelnök egy nagyon komoly elemzését adta a világban zajló eseményeknek, a geopolitikai átrendeződéseknek és kijelölte Magyarország helyét is.
    Kiemelte: Magyarország helye kívül van azokon a nagy konfliktusokon, amelyek elindultak Ukrajnában és amelyről több jeles politikus azt mondta Európában, hogy ez egy hosszú konfliktusnak tulajdonképpen csak a kezdete. (MTI)

Hát ugye, az többnyire úgy szokott lenni, hogy valaki soha életében addig nem volt miniszterelnök – vagy miniszter, államtitkár, képviselő -, aztán egyszercsak lesz. Az azért csak ne legyen már szempont, hogy Orbán már 12 éve egyhuzamban hatalomban pöffeszkedik, tehát ő a legjobb választás. Szerintem eddig csak azt sikerült neki bebizonyítania, hogy kizárólag akkor működik a taktikai érzéke, pávatáncos tehetsége, és utcai harcos retorikája, amikor az ellenséget is maga találja ki. Amint olyan körülmény adódik, ami tényleg hozzáértést, előrelátást és komolyabb emberi, politikusi kvalitást igényelne, azon nyomban megáll a tudomány. Orbán összes képessége abban van, hogy akik őt hatalomban akarják tartani – mert a saját hatalmuk is tőle függ -, azok profi propagandagépezetet építettek fel az elmúlt időszakban, és használni is tudják gátlástalanul. Így hitették el az emberekkel, hogy a járvány elleni védekezés sikeres volt, így tudták – valószínűleg a választások másnapjáig – elkenni az infláció hatásait és így hitetik el az emberekkel azt is, hogy Orbán megvédi őket a háborútól.

Lánczi Tamás úgy beszél a március 15-i Orbán-beszédről, mintha az teljesen rendben lett volna. Mintha joga lenne a mindenkori miniszterelnöknek kisajátítani egy nemzeti ünnepet, és kampányrendezvénnyé silányítani azt. Mintha az idióta szóvirágokkal, tényszerűen hazugságokkal, álnépi álbölcsességekkel és az ellenzék mocskolásával túltelített félórás óbégatás azonos lenne egy párt választási programjával. Mármint azonos, ezt tudjuk, csak éppen nem normális. Annak pedig nem látom értelmét, hogy az ország összes erőforrása felett rendelkező kormánypárt által összecsődíthető és megmozdítható tömeget összehasonlítgassuk azokkal, akik saját akaratukból, saját erőből mentek egy rendezvényre.

Tegnap az volt a nagy hír – igaz, nem először -, hogy Putyin ellen merényletet készítenek elő. Nem is akárki, hanem az orosz elit. Ez tipikusan akkora baromság, hogy még Kósa Lajos sem tudná felülmúlni. Ha tényleg meg akarja valaki merényelni Putyint, az majd pont olyan idióta lesz, hogy előtte közhírré teszi a sajtóban. Vagy kiszivárogtatja, ami nagyjából ugyanaz. Mert ő – vagy ők, ha többen vannak – biztosan nem tudja azt, amit én gyanítok: ha lesz vállalkozó egy merényletre, annak egyetlen dobása lesz. Ha nem jár sikerrel, nem nagyon kell többé családi programot szerveznie. Ehhez képest vehető komolyan az ilyen információ. Amennyiben van bárkinek terve Putyin jövőjét illetően, arról majd utólag fogunk értesülni, nem pedig előre.

Végül kanyarodjunk vissza Lánczi Tamás kijelentéséhez egy pillanatra.

Nem most van itt az ideje annak, hogy valaki lelkes amatőrként a magyar közéletben bukdácsoljon és magát miniszterelnökként kipróbálja.

Pontosan ez a lényeg. Egy miniszterelnök erőssége, de a feladata sem az, hogy egymaga tudjon mindent, egyedül döntsön mindenről. Nincs olyan ember, aki mindent tud és nem egészséges, ha minden fölött hatalma van. Az ellenzék különféle pártokból áll, az új kormány is különféle pártokból fog állni. Közösen alakítják a dolgokat, igyekeznek a legjobb megoldásokat megtalálni, a döntéseket is közösen, különféle szempontok figyelembevételével hozzák meg. Lehet, hogy fognak időnként hibázni, de az belefér. Meglehetősen gyatra érv arra hivatkozni, hogy Orbán Viktor azért jó választás, mert 12 éve teljhatalomban tenyészik. Ennyi idő alatt éppen azt bizonyította be, hogy távol áll a tökéletestől, és főleg azt, hogy nagyon egészségtelen, ha egyetlen ember azt hiszi magáról, ő mindent tud és csak neki van joga milliók élete felett dönteni. Ez mindig torzult személyiséghez vezet, és végül semmi másról nem szól, mint a hatalom megtartásáról. Az ország érdeke háttérbe szorul, végül eltűnik a vezető gondolkodásából, ameddig semmi más nem marad, csakis egyedül ő, és az ő érdekei.

Tudom, hogy mára sokan elhitték, hogy így kell működnie a dolgoknak, de ez nem igaz. Nem így kell. Az ország beteg, a társadalom beteg, a betegség neve NER, a betegség forrása pedig Orbán Viktor. Sokkal jobban járunk egy nem tökéletes, de sokszínű és jószándékú ellenzékkel és egy politikában egyáltalán nem járatlan – hiszen évek óta politikus MZP – miniszterelnökkel akkor is, ha vannak hibái, mint egy céltudatos, rutinos, kőkeményen kizárólag a saját érdekeit érvényesítő Orbán Viktorral és az általa teljesen leuralt kormánnyal. Úgyhogy de, a magam részéről inkább egy lelkes amatőr, mint egy vérprofi gazember.

Jó ébredezést mindenkinek! Mi hamarosan jövünk vissza az első beszólással.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.