Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Csak itt nem a testet érik fájdalmas vagy halálos sérülések, hanem az elmét

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Én kérek elnézést, most tényleg. Először azt hittem, ilyen biztos nincs, aztán be kellett látnom, hogy mégis van. Nekem csak nemrég dobta fel a Facebook az „Orosz hírek” nevű oldalt, és bármennyire is szomorú, én hülye azt hittem, hogy ez egy objektív magyar híroldal, ahol érdemi és valós hírekhez juthat az ember magyar nyelven. Semmi nem állhatna távolabb ettől. Amikor hozzászóltam egy poszthoz, és megkérdeztem, hogy itt tényleg komolyan magasztalják és ünneplik a Krím-félsziget és Oroszország újraegyesülésének 8. évfordulója alkalmából a moszkvai Luzsnyiki Stadionban tartott népünnepélyt, és tényleg komoly, hogy erre a hírre szívecskék, meg Hajrá, Putyin! hozzászólások csilliói repkednek, körülbelül 2 percen belül letiltottak.

Nos, szembe kellett néznem a valósággal. Komolyan létezik és komolyan is veszi magát az oldal, ami Oroszország hírei magyarul címen fut, és amely partnerként tünteti fel a Ruptly-t (a Ruptly GmbH egy orosz állami tulajdonú videós hírügynökség, amely lekérhető videókra szakosodott, székhelye Berlinben, Németországban található, az orosz állami irányítású RT televíziós hálózat leányvállalata), illetve az MTI-t (Magyar Távirati Iroda). Miután ellenőriztem a forrást és a partnereket, akkor jöttem rá, hogy rossz ajtón nyitottam be. Magyarország és annak kormánya annyira határolódik el a Putyin-féle dezinformációtól és álhírterjesztéstől, hogy az oldal nemcsak hogy zavartalanul működik, de senkit nem is érdekel, hogy az MTI-t is partnernek tekintik a Kreml propagálásában. Bocsánatot kérek, ha az olvasók között esetleg van olyan, aki velem és az én hülye, bamba naivitásommal és infantilis jóhiszeműségemmel ellentétben tudatában volt ennek a szennycsatornának a létezésével és működési elvével, irányával, ezért semmilyen hírértéke nincs számára annak, amit írtam. Nem szégyellem bevallani, hogy én most kaptam kisebb sokkot attól, hogy ez az oldal – aminek van népszerű YouTube csatornája, Twitter-, Facebook- és Instagram- oldala is – olyan következmények nélkül teríti a szart, mintha a szerkesztők élete múlna rajta. 

Számomra félelmetes volt szembesülni azzal a párhuzamos valósággal, amit az orosz polgároknak vetítenek, akik nem nagyon jutnak hozzá most már valós hírekhez, mert minden nagyobb közösségi média felfüggesztette a működését az országban, ráadásul az internet is leválófélben van a globális hálózatról. Minden hír, amihez hozzájutnak, erősen cenzúrázott vagy egyenesen hamis. Tehát a Putyinnak tapsikoló oroszoknak elnézhető, hogy amit tudnak a jelenlegi háborús helyzettel kapcsolatban, az köszönőviszonyban nincs a valósággal, vagy egyszerűen félnek a hatóságoktól, ezért azt csinálják és gondolják, amit egy rendes Észak-Koreára hajazó diktatúrában szokás. De az, hogy Magyarországon élő, magukat embernek tartó félhülye emberek tömegei „Éljen Putyin!” vagy „Éljen az Orosz igazságtétel!” vagy „Z” csatakiáltásokkal kommentálják a moszkvai háborús agresszor szemfényvesztését, az igencsak aggasztó. 

Lehet, hogy az aggasztó nem is a megfelelő szó erre. Inkább a szomorút és a szégyenletest használnám, de nyugodtan elbírná azt is, hogy elmentek ti a büdös picsába! Felvetődik bennem: ahhoz minek kell történnie valakivel, hogy ilyen gondolatokat osszon meg másokkal a virtuális térben? Hozzáteszem: a kommentelők nagy része nő. Ezzel nem a női nemet akarom minősíteni, de nem tudom, ezek a nők vajon mit szólnának, ha a férjüket vagy a testvérüket, gyereküket vinnék el a frontra harcolni, mert Putyin háborúsdit akar játszani? Vagy nem tudom, mit szólna a szívecskéket dobáló, tetszésének hangot adó, ha a gyermeke ágyneműbe csavart holttestét kellene eltemetnie – már ha egyáltalán tudná – a fagyott talajba? Hát elmentek ti a francba egyesével, szégyelljétek magatokat! Az, ahogy ezen az oldalon relativizálják a putyini agressziót és háborús bűnözést, felháborító és szerintem vastagon bűncselekmény. Amikor a világon minden valamire való ország blokkolja az orosz állami hírcsatornákat, és elhatárolódik az orosz álhírektől, akkor a magyar felhasználóknak még feliratozzák is ezeket.

Pont annak a sok hülyének, akik itthon sem kapnak valós információkat a saját oroszbarát kormányuktól, sőt azt hallják lépten-nyomon, hogy milyen értékes az oroszbarát politika, hiszen gáz nélkül nincs rezsicsökkentés. Elég csak felmenni a hivatalos, meg a szürkezónás nem hivatalos fideszes oldalakra, a sok kommentelő ugyanúgy imádja Putyint, mint Orbánt, és elhiszi azt a hazugságot, amit mindkettő üzemszerűen terjeszt. Azzal a különbséggel, hogy a Putyin-féle hazugság már itthon is elérhető, míg fordítva ezt nem tartom valószínűnek.

Amikor a valóságot így ki lehet takarni, és azokat akik még szabadon hozzáférhetnek valós információkhoz, de mégsem teszik, ilyen módon lehet manipulálni és hergelni, az több mint félelmetes. Talán mostanig nem tudatosítottam magamban, hogy valójában mekkora ereje van a médiának, és mennyire súlyosan lehet vele hülyíteni embereket a 21.században. Nem gondoltam bele, hogy miközben egy e-mail 1-2 másodperc alatt ott van a címzettnél, miközben webkamerán meg lehet nézni bármit, bármikor valós időben, miközben egy banki utalás 5 perc alatt átkerül egy másik számlára, tehát az információ szabadon, szinte azonnal elérhető, ennyi hülye és megvezethető ember él.

Azt tudom, mindig is tisztában voltam vele, hogy vannak nehéz felfogású, rosszindulatú emberek, de az, hogy az internetet ennyire elöntötte a tudatlanság, butaság, gonoszság (trollok, arc nélküli kommentelők hada), ebben a formában kurvára mellbe vágott. És tudom, ezzel nem kell foglalkozni, meg ilyenek voltak, vannak, lesznek is, de ez akkor is brutális. Tehát szemmel láthatóan a világhálón is egy komoly háború folyik, ami van annyira véres és halálos, mint ami a harctéren zajlik, csak itt nem a testet érik fájdalmas vagy halálos sérülések, hanem az elmét. Épeszű ember ezektől az aljas, sötét és embertelen megnyilvánulásoktól pontosan olyannyira elszomorodik és elborzad, mint a rengeteg áldozat látványától abban a szörnyű háborúban, amit ez az idióta orosz diktátor indított. 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.