Április 16,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Kéne egy polc

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,290,098 forint, még hiányzik 709,902 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Kéne egy polc. Egy fehér polc a konyhába. Olyan, ami illik a konyhabútorhoz. A kicsit uncsi, majdnem modern konyhabútorhoz. A polcon végre elférne a giccses porceláncsésze-gyűjteményem, még a jobb napokat látott egyetlen Herendi cukortartóm is, a füles, amit puccos pillanataimban kávéscsészének használok. Meg a fűszernövények a kis cserepekben, bazsalikom és társai, meg az eltévedt primula ami még a konyhában tanyázik, kaspóban.

Kéne egy konyha. Meg víz a főzéshez, és áram is jól jönne, akkor világítani és fűteni is lehetne… csak ahhoz persze kéne egy ház. Mármint egy olyan, amit nem bombáznak. Aminek a helyén nem füstölgő romhalmaz áll a másik füstölgő romhalmazok között, a városban, ami néhány nappal ezelőtt még élt, és talán valakinek pont konyhapolc hiányzott benne, mint nekem.

Füstölgő romhalmaz. Ház helyén, kórház helyén, iskola és közért és színház és múzeum és fűszerkert és porcelánbolt és város és ország és világ helyén. Alatta emberek. Az ügyvéd úr, a pap, a körzeti orvos, a zsémbes vén banya a szomszédból, a féléves baba meg a szülei. Meg talán néhány porrá tört aranyszélű csésze (a füle ép maradt), egy fél kredenc, és egy-két rozmaringtő. Hátha jár arra valaki, aki tudja a rozmaringos vajas krumpli receptjét, azt, ami a dédi szakácskönyvében volt, és most az utolsó két lap ég festői lángokkal a beomlott tető alatt.

Még jó, hogy nem itt történik. Jó, hogy még nem itt történik… Szórend. Rend, rendelkezés, rendfokozat, aki nem lép egyszerre, lebombázzuk estére, nincs itt semmi látnivaló. Nincs itt semmi elítélnivaló. Nincs itt semmi elhatárolódnivaló. Nincs itt semmi. Semmi. Mi. Mimagyarok. Mimagyarok az egyenes beszédet kedveljük. Mimagyarok kultúrnemzet vagyunk.

Kéne egy polc. Van egy dakota közmondás, miszerint a szar rögtön lekvárnak képzeli magát, ha felrakják a polcra.

Április harmadikán végre levehetjük onnan.

 Goitein Vera

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.