Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A keresztény egyház mikor fogja fel a bűnei valódi súlyát?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A nagyon keresztény vasarnap.hu szerzője ismételten felháborodott, hiszen sikeresen félreértelmeztek egy történetet Spanyolországból. Nem tudom, hogy miért nem szerződtetnek végre valakit, aki érti is amit olvas, noha megértem, ha ezt megtennék, akkor most nem is nagyon lenne miről írniuk. A történet szerint Valencia egyik legjelentősebb fesztiválja az úgynevezett Fallas reklámozását úgy oldották meg, hogy egy drag queent helyeztek a szűzanya helyére. Na mármost már a kijelentés sem, igaz, de kezdjük a legelején, hiszen már a cikk első bekezdése félrevezető. Lássuk hogyan is néz ki a dolog.

Idén március 15. és 19. között rendezik meg a Fallas de Valencia ünnepet az eseménynek nevét adó spanyol városban. Ebben az időszakban felvonulással, tűzijátékkal emlékeznek meg szent Józsefről, az asztalosok védőszentjéről. Az esemény egyedi jellegzetessége, hogy óriás kartonfigurákat készítenek, amiket az ünneplés során elégetnek. Az ünnep hatalmas turisztikai látványosság, 2016 óta pedig a kulturális világörökség része.

Az ünnepséget valóban Valenciában rendezik és valóban kartonfigurákat égetnek el, de – mint  ahogy sok más ünnepet – az egyház ezt is ellopta. Mert hát a történet szerint – több felvetés is létezik – művészek, asztalosok a tél végéig megmaradt fa eszközeiket elégették, ezzel is búcsút intve a télnek. Szinte minden országban létezik hasonló, hiszen a télűzés egy pogány hagyomány, ám az egyháznak itt is sikerült apropót találnia arra, hogy hogyan is lehetne ebből is keresztény ünnepet rendezni. Szent Józsefet, az asztalosok védőszentjét – mit ad Isten – pont akkor ünneplik, így hát ez az ünnep is kereszténnyé válhatott, pedig sok köze nem volt az egyházhoz.

Ennek hála meg is kezdődhetett az általános felháborodás, hiszen van itt Szűzanya, meg szent József is, akik miatt tisztelni kell mindent is a fesztivállal kapcsolatban. Pont ezért háborodott fel – és kiáltott ismét istenkáromlást – több szervezet is, többek között az ultrakeresztény, már-már szektaként viselkedő keresztény ügyvédek szervezete. Ez a szélsőjobbot támogató, igencsak szektaszerű szervezet sok esetben fordult már a bírósághoz ha úgy érezték, bárki megsértette a keresztényeket valamilyen kijelentésével, esetleg tettével. Na de itt még csak nem is ez történt, hiszen mint leírtam korábban, a cikk hazugságokra épül. Mert az egy dolog, hogy a Fallas alapvetően egyáltalán nem egy vallásos fesztivál volt, de azt azért mégis csak fontos megjegyezni, hogy nem a Fallas promotálása történt a drag queen portré ábrázolásával, hanem egy lmbtq diszkóé, amely a Fallas ünnepség kezdetét ezzel jelezte.

Tehát nem arról van szó, hogy mondjuk a valenciai városháza ezzel reklámozná a városában tartott fesztivált, hanem arról, hogy egy madridi diszkó ezzel kívánta köszönteni a fesztivál időszakát. De mint tudjuk, a keresztények egy kis csoportja képes mindenen is felháborodni, hiszen a mai napig hisznek az istenkáromlásban és abban, hogy ezt valódi börtönnel kellene büntetni, hiszen megsértettek egy olyan személyt, aki emberek milliói szerint soha nem is létezett. Nem igazén értem, hogyan fordulhat ez egyébként elő a XXI-ik században, de itt tartunk.

Biztos vagyok benne, hogy a valenciai katolikus közösség elutasítja ezt a sajnálatos eseményt, és megfelelően fogja kezelni, ahogy korábban is tették más egyházellenes merényletek kapcsán.

Ezt a toledói plébános mondta, amit természetesen a KDNP-s lap ki is emelt annak rendje és módja szerint. Nem tudom, itt mire gondolhatott a nagyon tiszteletre méltó plébános, talán csak nem az inkvizícióra? Mert annak idején simán elégethettek, vagy halálra kínozhattak valakit, ha egyházellenes kijelentéseket tett. Egészen 2000-ig kellett várni arra, hogy az egyház egyáltalán elismerje a bűneit és azokért bocsánatot kérjen. És tudom, nem kellene mindig a pedofíliával előhozakodni, de egyszerűen képtelenség nem megemlíteni akkor, amikor egy plébános egy meleg diszkó plakátja miatt felszólal és kegyetlenül felháborodik, de akkor már nem, amikor saját egyházában hall pedofil esetekről. Spanyolországban a katolikus egyház a mai napig nem került a hatóságok látókörébe és nem tehette meg egyetlen független szervezet sem, hogy kivizsgálja, az elmúlt évszázadban milyen visszaéléseket próbált meg eltussolni az egyház.

De itt végülis egy olyan országról van szó, amely a mai napig képtelen szembenézni a diktatúra alatt elkövetett népirtással. A katolikus egyház egyébiránt nagy támogatója volt Franko diktátornak és bizony papok is előszeretettel ragadtak fegyvert, hogy a nacionalisták oldalán harcoljanak. Fel lehet itt háborodni holmi plakátok miatt, de ne tegyünk már úgy, mintha nem lennének ennél sokkal súlyosabb problémák a katolikus egyház környékén. Kezdjék inkább ott, hogy vizsgálják végre ki az országban történt bűncselekmény-gyanús eseteket, hiszen Európa egyik leginkább keresztény államáról van szó, ilyenre mégsem került még sor azt követően sem, hogy egyre több országban ez már megtörtént. És nem volt egyetlen olyan ország sem, ahol ne lehetne több ezer gyermekmolesztálási ügyről beszélni, tehát itt sem nagyon feltételezhető más.

Blaszfémia, istenkáromlás, vagy nevezzék bárminek is, a XXI-ik században nincs. Az nem egy bűncselekmény, ellentétben a gyermekmolesztálással és szexuális erőszakkal, amelyekért az egyházi személyek a legtöbb esetben soha nem felelnek, hiszen az isteni ítélkezésben hisznek. A gond csak az, hogy ők is ebben a társadalomban élnek, ezért nem bújhatnak ki a valódi törvénykezés alól. Egy – egyeseket megbotránkoztató – poszter nem bűncselekmény, pedofilok bújtatása viszont az. Nézzen inkább egy kicsit magába a spanyol katolikus egyház és inkább engedje meg a hatóságoknak, hogy kivizsgálják végre a kétes ügyeiket, akkor talán nem fognak milliószám eltávolodni a saját támogatóik tőlük.