Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Még jó, hogy ezúttal visszafogta magát Bayer

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Minek nevezzelek?

Szabó Tímea szerint a „stratégiai nyugalom” azt jelenti, hogy „Orbán nem tudja, mit mondjon”. Mert ugye, a „Putyin pincsije”, és így tovább, csak a szokásos.

Ez a mi ellenzékünk úgy 12 éve beledugta a fejét a saját valagába, és azóta képtelen kihúzni onnan, legalább egy-egy pillanatra akár, véletlenül.

Én persze pontosan tudom, mit kellene mondani például erről a Szabó Tímeáról.

De nem mondom. Nem mondhatom. Ugyanis ha mondanám, olyan lennék, mint az azóta elhunyt Homonnay, aki karácsonykor végezte be életét egy római bár vécéjében, egyedül, szomorúan -hogy végezte volna másképp?

Tudom, tudom, nem kellene Bayer Zsolt „munkásságával” foglalkozni, de mit tegyek, ha felnyomta annyira az agyvizemet, hogy kénytelen vagyok szót ejteni róla. Orbán stratégiai nyugalma valóban annyit jelent, hogy fogalma nincs, mi lenne a megfelelő döntés, hiszen eddig Putyin valagából/valagában élt (egyébként most is, ez azért nem múlik el két hét alatt), viszont most valóban olyan helyzet alakult ki, amivel nem nagyon tud mit kezdeni. El kellene határolódni tőle, hiszen mégis csak ártatlan emberek százait gyilkolja le, és milliókat tesz földönfutóvá, de szükség van a jó kapcsolatra vele, hiszen ő hitelezett meg több olyan beruházást is, amelyből vélhetően a NER már most szép összegeket ellopott. Az orosz kapcsolatokra szüksége van Orbánnak, de most egyszerűen nem megfelelő az időpont ahhoz, hogy ezt bármilyen formában is kimutassa.

De aki nem ostoba, az pontosan látja, hogy most, még ebben az időszakban is megpróbált úgy manőverezni, hogy drága jó barátja, Vlagyimir Putyin nehogy megharagudjon, aztán ha túléli – politikailag és minden más értelemben is – a háborús helyzetet, akkor azt követően azért még folytatódhassanak az üzletelgetések. Pontosan látja ezt az ellenzék, és úgy egyébként a nyilvánosság azon része, amely képes felfogni az őt körülvevő világot, viszont Bayer – aki aszerint Putyin bírálója vagy csodálója, hogy éppen mi a politikai széljárás és megrendelés – megpróbálja mentegetni a főnit. Mert Orbán mégis az ő kenyéradója és mikor, ha nem most kell megvédenie. De Bayer itt egy új színvonalat ért el, hiszen úgy beszél a nemrégiben elhunyt Homonnay Gergelyről, ahogyan egyszerűen senkitől sem elfogadható.

Nem kötelező egyetérteni, pláne kedvelni senkit, de legalább halálában illene megtisztelni annyival, hogy nem állunk bele a szapulásába. Mi az, hogy hogy végezte volna másképpen, mint egy római bár vécéjében, egyedül szomorúan? Értem, hogy Bayer egy utolsó tuskó, büdös tahó, de ez a szint azért talán még rá sem volt eddig jellemző. Meg egyébként is mi a franc köze van Orbán Putyinhoz fűződő barátságának ahhoz, hogy Hommonay mit mondott annak idején a Fideszről és annak támogatóiról? De szerencsére ezt meg is válaszolja a babérkoszorús uszító:

S mindezt csak azért elevenítettem fel, hogy világos legyen: meg tudnám nevezni Szabó Tímeát, eléggé pontosan, csak akkor olyanná válnék, mint a Homonnay.

Milyenné, te szerencsétlen? Bayer a Fidesz erkölcsi pöcegödre, még az ő színvonalukhoz és gátlástalanságukhoz képest is kirívóan ocsmány. Ezt egyébként tökéletesen mutatja, hogy ez a politikai prostituált meg is kapta szépen a lovagkeresztet. Elismerése volt ez az Orbán iránti hűségének, amely mostanig igen kifizetődő volt számára. Igen ám, csak nem biztos, hogy heteken belül fog bármit is számítani az, hogy évekig Orbán hátsóját fényezte, hiszen ha a választásokat követően Orbán eltűnik végre az ország vezetéséből, akkor Bayer kitaszítottá fog válni. Nem azért, mert politikai megrendelésre ír cikkeket és hazudik minden probléma nélkül, hanem azért, mert a piacról bizony jóval nehezebb lesz megélni.

Arról nem is beszélve, hogy ha valóban újságírónak képzelné magát, akkor nem gyártana egyetlen cikket sem politikai megrendelésre, hiszen olyat magára bármit is adó újságíró elvből nem tesz. Nyilván mindenki rendelkezik valamilyen meggyőződéssel, esetleg lehet is valamely párt támogatója – hisz az újságírók is elmennek négyévente szavazni -, de ez az írásaiban egyszerűen nem jelenhetne meg. De Bayer erre magasról tesz, soha nem azért írt, hogy tájékoztassa az embereket a valóságról, hanem azért, mert azért kapta a fizetését, hogy védje a gazdája mundérját, és a politikai kapcsolatai, beágyazódása révén haladt is szépen egyről a kettőre. Az a budai lakás sem véletlenül hullott az ölébe nemrégiben, az politikai kapcsolatok nélkül bizonyára nem nála, hanem valamelyik másik Orbánt szolgáló embernél kötött volna ki.

Még jó, hogy Bayer nem vált Homonnayvá, és ezúttal szolidan visszafogta magát. Kár, hogy ezt nem tette meg az elmúlt évtizedekben, amikor emberek tucatjait, teljes társadalmi csoportokat sértett meg és alázott porig, amikor emberek vérét és taknyát vizionálta. Mert egy dolog a káromkodás és egy teljesen más dolog, ha a káromkodás céltalan és leginkább azért használja valaki, hogy megsértsen vele másokat. Mert hát az újságírás nem kell, hogy szépirodalom legyen, bőven beleférnek a csúnya szavak is, de ahhoz jóérzés kellene, hogy ezzel valaki rendeltetésszerűen éljen. Egyáltalán nem állítom, hogy Bayer egy alapvetően ostoba ember, de azt igen, hogy egy olyan politikai prostituált, akinek semmi helye sincs a közéletben, hiszen a közbeszédet olyan színvonalra süllyeszti le, amely elfogadhatatlan.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.