Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Tizenhárom nap

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ennyi ideje tart Putyin háborúja Ukrajna ellen. Mert ne tévedjünk: itt nem két nagy nemzet csap össze, ne hagyjuk magunkat megvezetni. Itt egy diktátor próbál uralma alá hajtani egy független országot. Az a tény, hogy 1992-ig egy közös, bár szintén kierőszakolt Szovjetunióban létezett a két ország egymás mellett, semmiképpen nem indokolja azt, hogy 30 évvel később egy, az egész világra/világpolitikára veszélyesnek minősíthető kretén azt tegye, amit aktuálisan művel.

A háború – amit egyébként meg sem üzent Putyin (igen, jogi értelemben még a hadüzenetet is megspórolta), egyszerűen csak benyomult a tankjaival, repülőgépéivel és bombáival Ukrajnába – első napjaitól kezdve támadások érik a lakosságot. Kórházak, iskolák, lakótelepek, árvaházak, gyalogos hidak váltak célponttá ebben a mára konkrét öldöklésbe fordult invázióban.

Ez az a háború, amely a mai legfrissebb ENSZ-adatok szerint majdnem 2, azaz kettő millió embert üldözött el hazájából, Ukrajnából. Tizenhárom nap alatt. Elsősorban nőket és gyerekeket, mert a férfiak maradnak, és harcolnak, harcolni fognak a hazájukért. Végtelenül tragikus, de most nyert igazi értelmet számomra az a szó, amelyet olyan sokszor hallottam magyar politikusok szájából. Az a szó, amit olyan sokszor vettek a szájukra magyar politikusok, hogy teljesen kiüresedett, degradálódott, devalválódott. A „haza” szó ma Ukrajnában tényleg azt jelenti, amit jelentenie kell: az életet, a családot, a múltat. Akkor is, ha egyidejűleg jelenti a teljesen bizonytalan, de átmenetileg mindenképpen fekete jövőt az ország számára.

Ez az a háború, amely bármikor átterjedhet egész Európára. „Optimista” ismerőseimmel szemben ugyanis én nem gondolom azt, hogy hamarosan vége lesz. Amennyiben bármi is megvalósul abból, amit a hírekben olvashattunk tegnap, hogy tudniillik az Európai Unió 70 harci repülőgépet küld Ukrajnának, akkor „félnetek jó lesz”. Pontosabban mindannyiunknak.

Akkor is, ha azt hiszem, értem, vagy érteni vélem a szándékot. Legalábbis annyira biztosan értem, amennyire nem értem, hol van az ukrán légierő. Vagy csak én nem láttam, hogy bombázzák az orosz tank-konvojokat? Vagy csak egyszerűen nem értek a háborúkhoz? Ami nem baj, mert nem is szeretnék érteni az értelmetlen gyilkoláshoz.

Rengeteg szörnyű videót láthattunk az elmúlt napokban az Ukrajnából menekülőkről. Számomra ez az egyik legszörnyűbb.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.