Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ha az ellenzék választást akar nyerni, össze kell szedniük magukat

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Eddig nagyon úgy tűnt, hogy kiélezett harc lesz az ellenzéki összefogás és a kormánypárt között az áprilisi választáson, azonban egyes mérések szerint az orosz-ukrán háború mintha felborította volt ezt a helyzetet. Nem azért, mert közvetlenül befolyásolná az eseményeket, hanem azért, mert sajnos az ellenzék – leginkább az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter – olyan félreérthető, de legalábbis könnyen félremagyarázható kijelentéseket tett, amelyekkel a Fidesz kampányát erősítette. Lehet, hogy másnap korrigálták ezeket a kijelentéseket, de olyan magas labdákat dobáltak fel ezáltal a Fidesznek, hogy ezt igen nehéz helyrehozni. Az orbáni propagandamédiának ugyanis köztudottan elég egyetlen pontatlan kijelentés, és azzal lesz tele a teljes sajtó – mint ahogy tele is van -, hogy Márki-Zay háborúba akarja sodorni az országot. Cifrázzák, habosítják, magyarázzák, félremagyarázzák. A szavazók jelentős része sajnos nem képes az önálló gondolkodásra, és nem néz annak sem utána, hogy mi a valóság a propagandamédia hazugságaival szemben. Elfogadja az ott elhangzott, leírt állításokat, és kész.

Egyszerűen egy ilyen helyzetben nem fér bele egyetlen elszólás sem, mert tényleg fontos dolgokról van szó. Az is valószínű, hogy a magyarok többsége nem támogatja, hogy fegyvereket vigyenek át az országon, ezzel segítve az ukrán hadsereget az orosz előrenyomulással szemben. Sokan egyszerűen nem tudnak elvonatkoztatni attól, hogy milyen vélt vagy valós bánásmód éri az ukrajnai magyarokat, ami miatt képtelenek a szolidaritásra. Meg felmerült természetesen az is, hogy 1956-ban senki nem segített nekünk, a Nyugat cserben hagyott, akkor most mi miért is segítenénk másokon? Ez mondjuk tipikus magyar felfogás, amely sajnos jól mutatja az ország morális helyzetét. Egyébként egyáltalán nem kötelező egyetérteni a fegyverszállításokkal, de az nagyon jó lenne, ha félre tudnánk tenni múltbéli sérelmeinket, hiszen most a szemünk előtt halnak meg ezrek. Ha valamikor, hát most jött el annak az ideje, hogy egy kicsit elvonatkoztassunk a múlttól, és kizárólag a jelenre koncentrálva minden segítséget megadjunk a bajbajutottaknak.

A kormány sajnálatos módon ügyesen használja fel a háborút a saját kampánya érdekében. Rövid kivárás és valószínűleg gyors mérések után azokat a döntéseket hozták, amelyekkel a választók többsége egyetért. Segítenek minden menekültön (hiszen ezek tényleg menekültek, ugye), és elmondták, hogy kiállnak az ukránok mellett, de nem kockáztatják meg, hogy az országot belesodorják egy háborúba. Az emberek ezt akarták hallani, ezt mondják nekik, senkinek se legyen kétsége efelől. Persze azt senki nem tudja, hogy megúszható-e a helyzet további eszkalációja és kiterjedése Európára. Akár átengedjük a fegyvereket, akár nem, még az is elképzelhető – jelenleg szó nincs erről, és ne is legyen -, hogy az EU vagy a NATO egyszer csak rákényszerül olyan döntéseket hozni, amelyekkel okot adva az oroszoknak a teljes letámadáshoz. Persze teljesen kizárt, hogy azt a háborút az oroszok meg tudnák nyerni, de ez nem változtatna azon, hogy vélhetően további ezrek halnának bele a harcokba Európa-szerte.

Persze az ellenzéknek van még ideje korrigálni, de nem értem, hogy miért nem képesek átgondolni azt, amit mondanak ezzel a helyzettel kapcsolatban. Elképesztő az is, hogy Orbán a legtöbb világeseményt, történést, jellemzően a legtragikusabbakat is képes a saját céljaira felhasználni, miközben ellenfelei csak bukdácsolnak ezen a téren. Felelőtlen kijelentéseket tesznek, és ezzel óhatatlanul sokak kedvét elveszik attól, hogy elmenjenek szavazni áprilisban. Persze ha önmagában emiatt valaki másként szavaz, vagy nem szavaz, akkor egyébként sem volt meggyőződve arról, hogy elege van a jelenlegi kormányból, de akkor is igen sok szavazat elvesztése is benne lehet a pakliban, ha megnézzük az ellenzék utóbbi hetekben tett kijelentéseit. Sokszor saját maguk alatt vágják a fát, és észre sem veszik, ennek megint csak mi, egyszerű polgárok isszuk meg a levét, hiszen már alig van idő a választásokig, és ha újra Orbán kerül ki győztesen, akkor ennek az országnak végleg befellegzett.

Tudom, hogy ezt sokszor, sok helyen leírták már, de sajnos igaz. Már most is nagyon késő ennek az országnak, de újabb 4 év alatt olyan további károkat tudnának okozni, amelyek élhetetlenné tennék ezt az országot további évtizedekre. Már most is arról beszélünk, hogy legalább egy generáció jövőjét tették tönkre, hát még ha további négy évük lesz a pusztításra, vagy arra, hogy kiléptessék Magyarországot az Európai Unióból. Amelyet két pávatánc között olyan bátran szapul most is Orbán, és ahonnan a várt támogatások egyelőre nem érkeznek, pedig ebből kellene etetnie a NER milliárdosait is. Ha viszont nem ő nyeri a választásokat, akkor marad esélyünk arra, hogy fellélegezzünk, és talán visszatereljük az országot a demokrácia irányába, amire oly nagy szükségünk van már évtizedek óta. Ehhez viszont egy olyan kormány kell, amely képes megfelelő döntéseket hozni, és már most bizonyítja, hogy kulcsfontosságú pillanatokban nem nyilatkozik elhamarkodottan és félreérthetően. Orbán nyilvánvalóan nem az ország vezetésére, hanem a börtön magányára érett meg mostanra, de őt akkor is egy olyan politikusra és a pártját olyan pártokra kell lecserélni, akik képesek valóban a magyarok érdekeit képviselni.

Nagyon remélem, hogy képesek tanulni a hibáikból és jól átgondolják, hogy mit nyilatkoznak a háborúval kapcsolatban. Amennyiben ez nem történik meg, hetek alatt fogják elveszíteni a választásokat, és újra annak az embernek a kezébe adják az ország vezetését, aki nem képes másra, mint a rombolásra.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.