Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ki az a marha, aki nem békepárti?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Péntek délután kemény szavakkal fordult a magyar nép felé Ljubov Nepop, Ukrajna budapesti nagykövete egy zárt körű budapesti konferencián, amelyet a Political Capital szervezett.

„Sokat tesz a Nyugat, de nem eleget. Meg lehetne állítani az oroszokat, de most fegyver nélkül állítanak meg tankokat az emberek Ukrajnában. A megszállt városokban a himnuszunkat éneklik a tereken. Több segítség kell!” – mondta.

 „Stratégiai nyugalmatok csak a sírban lesz” – utalt Orbán Viktor kijelentésére, aki szerint háború idején megfontoltan szabad csak reagálni, és ezért stratégiai nyugalomba vonult a háború ügyében.

 […] „Nagyon sok embernek kellett meghalnia, hogy végre lépjenek. De még mindig lenne mit tenni. Hány embernek kell még meghalnia, hogy lépjenek?” – többek között az energetikai üzletek felmondására célozhatott, hiszen így folytatta: „Nektek fontosabb a rezsicsökkentés, mint az emberi életek?”

A fentiek alapján a legtöbbünknek ökölbe szorul a kezünk, hiszen a magyar kormány képviseli az országot, még ha ez ténylegesen nem is így van. Ők azok, akik döntéseikkel különböző üzeneteket juttatnak el nemzetközi szinten, pont ezért az a döntése Orbánnak, hogy mi márpedig nem engedünk át fegyvereket a magyar-ukrán határon értelemszerűen sokakat felháborított. Ezek közé sorolható az ukrán nagykövet is, hiszen országa háborúban áll az oroszokkal, akik egyre több civil áldozatot szednek, és a közösségi média tanúsága szerint háborús bűnöket követnek el. Ezt látja a világ, de túlságosan tartanak az oroszoktól ahhoz, hogy szankciókon felül mást is be merjenek vetni. Túl nagy egy harmadik világháború kirobbanásának esélye, ezért a NATO megpróbál kimaradni az egészből, mint ahogy az EU is leginkább szankciókkal próbálkozik.

Kérdés, hogy ez elegendő lesz-e? Kérdés, hogy ha Putyin esetleg el is tudná foglalni Ukrajnát, vajon megállna-e a határon? Mi történne, ha nekimenne Magyarországnak is? Esetleg a lengyeleknek vagy szlovákoknak? Mi a garancia arra, hogy Putyin nem zakkant meg teljesen, és nem próbálja meg visszaállítani a régi időket? Elvégre sokan még a saját köreiből sem hitték, hogy Putyin el meri indítani a háborút Ukrajna ellen, hiszen évek, évtizedek óta beszélt erről, de soha nem merte meglépni. Most ez is megtörtént, és eddig már több száz (ezer?) halálos áldozattal járt, amire semmi szükség sem volt, és távolról nincs vége a mészárlásnak. Egy elmebeteg vezető miatt mennek a halálba olyanok, akiknek sokszor fogalmuk sincs arról, hogy mit kell teljesíteniük. Az orosz propaganda jóval súlyosabb, mint amit idehaza tapasztalhatunk, de ha abból indulunk ki, hogy idehaza ez is elég több százezer, ha nem millió emberrel elhitetni, hogy nem az a valóság, amit a két szemükkel látnak, hanem amit nekik a propaganda vetít, akkor el lehet képzelni, hogy az oroszok jelentős részének mennyire van fogalma arról, hogy Putyin lerohant egy független országot.

A NATO – véleményem szerint – nem fog belépni a háborúba, kivéve ha megtámadják bármelyik NATO tagot, akkor ugyanis kötelessége annak védelmére kelni. Pont emiatt valószínű, hogy Putyin sem tervezett nekimenni az Ukrajnától keletre lévő országoknak, de már eddig is alábecsültük, akkor miért ne történhetne ez meg ismét? Az ukrán nép azzal kénytelen szembesülni, hogy szomszédjuk lerohanta őket, és a civil lakosságot is elkezdték lemészárolni azért, hogy Oroszország részévé tegyék Ukrajnát. Sokan puszta kézzel, esetleg kapával, Molotov-koktéllal próbálják meg visszaverni az oroszok támadásait, ami egyébként súlyos károkat okozott az orosz haderőnek, de úgy tűnik, nem lesz elég. Mariupol napokon, de az is lehet, hogy inkább órákon belül el fog esni, mivel nem érkezik oda elegendő segítség. Az egy olyan stratégiailag fontos terület, amelynek átvételét követően az oroszok tovább nyomulhatnak, ezzel javítva a helyzetükön. Eddig ugyanis nagyon úgy tűnt, hogy vesztésre állnak, hiszen a háború túl költséges, és a bevezetett szankciók térdre kényszerítették őket.

Lehet, hogy az ukránok a NATO segítsége nélkül is képesek lesznek idővel visszaverni az oroszok támadásait, de ennek vajon mi lesz az ára? Elpusztított települések százai, civilek ezreinek halála vált a kikövezett útjává az elnyomóknak. Hasonlóan a boszniai háborúhoz, ismét azzal szembesülünk, hogy a szomszédunkban megtámadtak valakit, de mi csak békés módszerekkel vagyunk hajlandóak segíteni. Nem mondom, hogy kötelező másként dönteni, de ez jól láthatóan nem elegendő, emiatt pedig az ukránok könyörögnek azért, hogy segítsenek rajtuk. Ha ez nem történik meg, akkor vajon mennyire tekinthetjük majd szabadságszerető európaiaknak magunkat? Még egyszer elmondom: megértem, ha valaki tart a háború kirobbanásától, de a jelenlegi helyzet elfogadható? Emberek százai halnak meg naponta, az oroszok pedig azt képzelhetik, hogy bármit megtehetnek, akár Európa területén is.

Nem tudom, mi lehet a megoldás, de pont ezért fizetjük a politikusainkat, az országvezetést elsősorban. Ők azok, akik döntéseket kell, hogy hozzanak, és övék a felelősség is. Az nem úgy van, hogy kijelentem, hogy márpedig én a békéért vagyok, de semmit sem teszek, hogy a helyzet megváltozzon. Az ukránok is békepártiak voltak, aztán most megnézhetik, mire mentek ezzel. Egy dolog valamiről álmodozni, és más dolog azért tenni is.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.