Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ne álljunk ismét a rossz oldalra

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Márki-Zay Péter estére egy tüntetésre hívja a követőit, ahol is a Putyin elleni, valamint Ukrajna melletti kiállításra szólít fel. Véleményem szerint minden demokráciát szerető ember számára ez az üzenet könnyen érthető és értelmezhető, mégis úgy látszik, hogy egyeseknek már ez sem megy. Úgy vélem, egy ilyen helyzetben kötelessége mindenkinek kiállni azért az országért, amelyet provokáció nélküli támadás ért. Teljesen huszadrangú, hogy mit gondol Putyin Ukrajna történelméről, és hogy mekkora fájdalmat okoz neki a Szovjetunió szétesése még a mai napig is, Ukrajna ma már egy független, szuverén ország, amely felett semmiféle követelése sem lehet Putyinnak. Ez olyan lenne, mintha Orbán verné a mellét, hogy ő márpedig visszaállítja a Nagy Magyarországot, hiszen a mai napig fáj neki az egykori ország széthullása.

Az emberek többsége úgy gondolta, hogy 2022-ben, az európai szintéren nem alakulhat ki háború. Én magam is ezt hittem egészen pár héttel ezelőttig, de sajnálatos módon tévedtem. Putyin már nem csak fenyegetőzik, de ma reggel megindította a támadást is, amely olyan helyzetbe sodorta a teljes régiót, amelyben a második világháború óta nem volt. Volt ugyan Európában háború a 90-es években, de annak teljesen más volt a dinamikája, ott nem igazán kellett tartani egy világháború kirobbanásától, hiszen teljesen lokális, nemzetiségi szintű harcok vették kezdetüket. Az akkori borzalmas események évtizedekre megpecsételték a régió sorsát, és még ma sem lehet teljes békéről beszélni. Mint ahogy sokan azt sem felejtik el, hogy Európa fejlett országai lényegében tétlenül nézték, ahogy a kontinensen népirtást hajtanak végre.

De most is úgy látszik, hogy inkább megpróbáljuk megúszni a dolgokat. Érthető persze, hogy az orosz fenyegetés egyáltalán nem mérhető a szerb, vagy bosnyák fenyegetéshez, hiszen Oroszország egy fontos gazdasági hatalom, mint ahogy komoly hadsereggel is rendelkezik. Az is érthető, hogy senki sem akar belekeveredni a harcokba, de akkor is fontosnak tartom, hogy kiálljunk egy olyan ország szuverenitása mellett, amely szomszédos velünk. De még ha nem is lenne az, akkor is így gondolnám, hiszen az orosz agresszióra nem lehet semmiféle értelmes magyarázat. Tudom, hogy lesznek majd ilyenek azért, de ez a tényeken akkor sem fog változtatni; az orosz hadsereg egy szuverén országot támadott meg, ezzel háborúba sodorva Ukrajnát.

Legalább most vegye elő a józan paraszti eszét! Miért kell még ebben a helyzetben is uszítani?!Magyarország nem akar részese lenni ennek a háborúnak! Mit akarnak ezzel a tüntetéssel demonstrálni?! Azt, hogy önöknek a haza nem számít, csak azt, hogy megfeleljen mások, külföldi érdekek elvárásainak?!

Ezt sikerült bebizonyítani! Csak ön akar katonákat és fegyvereket küldeni… 

Nem ilyen politikusakra van szüksége az országnak!Ön nem hazafi. Ezé az országé biztosan nem!

Hogy miért is emelem ki ezt az egy kommentet MZP bejegyzése alól? Ez volt a kiemelt komment, ami azt jelenti, hogy ez kapta a legtöbb reakciót – többségében lájkot – az olvasóktól, tehet emberek százainak egészen komolyan ez a véleménye. Egészen komolyan van, aki azt gondolja, hogy az uszít, aki az ukránok melletti kiállásra szólít fel? Valakinél egyáltalán felmerül a kérdés, hogy ki is az elszenvedője ennek az egésznek? Magyarország – és semelyik másik ország sem, többek között Ukrajna sem – akar, vagy akart részese lenni ennek a háborúnak, ez nem is kérdés, de itt nem is háborúba hív MZP, csupán azt szeretné, ha végre a történelem jó oldalára állna a magyar társadalom. Mert hát mi akadályozhatná meg az oroszokat, hogy Ukrajna esetleges lerohanása után máshol is próbálkozzanak? Elvégre Putyinnak a volt Szovjetunió újbóli létrehozása a gyermekkori álma, amihez azért még egy pár, ma már szuverén országra is szüksége lenne. Persze a különbség az, hogy a többi ország az EU és a NATO tagja is, amelyek megvédenék tagjaikat egy ukránhoz hasonló háború megindítását követően.

Ukrajna annak idején csatlakozni szeretett volna a szövetséghez, de az akkor ezért tüntetők forradalmát vérbe fojtotta az orosz vezetés. Ennek ellenére is, a mai napig az ukránok többsége csatlakozni szeretne mind a NATO-hoz, mind pedig az EU-hoz, de ez egy kényes kérdés mindkét szervezet számára, hiszen tartanak az orosz választól. Viszont most, hogy az oroszok úgy rohanták le Ukrajnát, hogy még csak meg sem próbált csatlakozni az EU-hoz, vagy a NATO-hoz, lényegében azt bizonyították, hogy már mindegy is, mit csinálnak, Putyin fenyegetve érzi magát. Arról nem is beszélve, hogy az orosz gazdaság igen nagy pofont szenvedett az utóbbi időben és Putyin népszerűsége is csökkent, noha ez végülis mindegy, mivel a választásokat úgyis képes a saját játékszabályai szerint módosítani.

Putyinnak sikerekre van most szüksége és arra, hogy az anyaföld megvédője szerepében tűnjön fel. És ameddig olyan országokat támadnak meg, amelyek rövid távon nem tudják felvenni a harcot velük, addig ez sikeres is lesz. Igen, az EU és egyéb más szervezetek is szankciók bevezetéséről döntenek a következő napokban, de nehogy azt higgyük, hogy ez meg fogja félemlíteni az orosz vezetést. Vélhetően már régen felkészültek ezekre a döntésekre, ezért még ha nyilván rosszul is fogja őket érinteni, nem fogja megakadályozni őket a háború további folytatásában. Én viszont, mint civil, legalább annyit tudok tenni, hogy kiállok egy olyan ország civil lakosságáért, amely egy háború elszenvedője. Nem hiszem, hogy ez vita tárgya lehet.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.