Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Uniós pénzek nélkül mégis mire megyünk?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Már 2018-ban választási ígéret volt, hogy a kormány felépíti a Dél-Budai Centrumkórházat, amely akár 1,2 millió ember kiszolgálására is képes lesz majd. Ez a projekt most ott tart, hogy még egy kapavágás sem történt, pedig eltelt 4 év, vagyis egy teljes kormányzati ciklus. Jól láthatóan nem maradt pénz a költségvetésben arra, hogy ez a projekt megvalósuljon, ráadásul annak több, mint kétharmadát az EU állta volna. Az ATV értesülései szerint a létesítmény 330 milliárdosra becsült költségéből 260 milliárdot az uniós helyreállítási alapból finanszíroznának. Abból az alapból, amelyből egy kanyi forintot sem kapott eddig a magyar kormány, mivel az EU-s országok vezetői tartanak attól, hogy ezt is szétlopja a magyar kormány. Ha viszont ez a pénz nem érkezik meg az országba, akkor mégis miből fogják majd finanszírozni az egyik legkomolyabb egészségügyi projektjüket?

Mert pénz vélhetően egyébként az Európai Unió támogatása nélkül is lehetett volna, ha Orbán nem stadionok és templomok átadásával van elfoglalva, vagy ha a határon túli települések milliárdos támogatása helyett, vagy mellett, azért idehaza is költenek pénzeket értelmes célokra. Most volt nemrégiben hír, hogy a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és a Beregszászi Városi Tanács kezdeményezésére Magyarország kormányának finanszírozásával és a Kárpátaljai Megyei Közigazgatási Hivatal támogatásával felújítják az egykori beregszászi nagyzsinagógát. Nagyszerű hír ez, a helyi kormányzó is megköszönte a támogatást, de ezt vajon miért a magyar adófizetők állják? Értem én, hogy az egykori magyar területeket fontos segíteni, hiszen ott a mai napig élnek magyarok, de nem az lenne az elsődleges célja egy kormánynak, hogy a határain belül rendbetegyen mindent, majd ha ez megtörtént, akkor következő lépésként segíthet másokon?

Úgy tűnik, uniós források nélkül lassan már semmire sincs pénze a kormánynak, azonban ennek oka, hogy olyan beruházásokra költötték el a magyar adófizetők pénzét, amire vagy nem is volt szükség, vagy nem Magyarország területén lett végrehajtva. A kórház megépítése egy ilyen döntés lett volna – noha tudomásom szerint a mai napig vita tárgya, hogy szükség van-e egyáltalán erre a szuperkórházra -, hiszen elviekben az a magyar adófizetők életét könnyítette volna meg. A kérdés viszont az, hogy még ha fel is épül a következő években ez a komplexum, ugyan honnan szereznek majd orvosokat és szakápolókat? Mert aki csak tehette, az már átvándorolt a magánegészségügybe, hiszen az ottani munka sokkal kevésbé stresszes és jobban megfizetik, mintha valaki az állami szektorban dolgozna. Ezek az emberek nem fogják csak úgy elhagyni a munkahelyüket, ha a fizetésüket nem emelik meg.

De erre sincs pénze a kormánynak, mint ahogy a pedagógusok bérének emelésére sincs, ezért próbálták őket elhallgattatni az elmúlt napokban, ami igen csúnyán visszafelé sült el, hiszen gördülősztrájkot hoztak létre egyes iskolák – sajnos egyetlen intézményt kivéve, továbbra is csak a főváros egyes iskolái csatlakoztak ehhez -, amely miatt napi hírré vált a pedagógusok munkabeszüntetése. Ezzel a kormány egyszerűen nem is tud mit kezdeni, hiszen már így sincs elegendő tanár, nem tehetik meg, hogy százakat rúgnak ki azért, mert élnek a polgári engedetlenség jogával. A kormány igencsak elmérte a teljesítményét, és azt hitte, már kihúzhatja a választásokig újabb botrány nélkül. Ez azonban jól láthatóan teljesen kizárható, hiszen a pedagógussztrájk sokak szemét felnyitja most.

Szerencsétlenek azért könyörögnek, hogy emberi fizetéseket kapjanak, és ne kelljen éhezniük a hónap végén, miközben Orbánék Kárpátalján újítanak fel épületeket. Mennyire fair az, hogy a tanárok által is befizetett adó egy része ilyen beruházásokra megy el, miközben pont az itt élőkkel nem törődnek? Persze választási években odaszórnak valamit szinte minden fontosabb társadalmi csoportnak, de ez messze nem elegendő ahhoz, hogy aki már jó ideje gondolkodik azon, hogy elhagyja pályát vagy az országot, az meggondolja magát. Orbán a tanárokkal nagyon elszámolta magát, és noha még tűrnek az egészségügyi dolgozók, de könnyen lehet, hogy majd egyszer csak ők is vérszemet kapnak, és ki mernek állni a jogaikért. Eddig sajnos azt láthattuk, hogy némán tűrik azt, hogy teljesen hülyének nézik őket, és semmire sem elegendő fizetésekkel szúrják ki a szemüket. De eddig a pedagógusok is tűrtek, csupán egyetlen törvénymódosításra volt szükség ahhoz, hogy sokaknak végre elege legyen. Egy átírt törvény elérte azt, amit évekig tartó ígéretek sem tudtak, pedig lett volna már oka bőven arra a pedagógusoknak, hogy sztrájkoljanak.

Szuperkórházunk tehát még 4 évig biztosan nem lesz, ezt már nem is tartja fontos kampányelemnek Orbán, hiszen az Európai Uniótól érkező pénzekre egy ideig biztosan nem számíthatnak. De ameddig ezt szépen a háttérbe lehet tolni mindenféle komoly arcvesztés nélkül, addig azzal szembe kell nézniük, hogy erre a választásra messze nem készültek fel eléggé. A már megszokott sablonjaikat hajtogatják naphosszat, de nem igazán tudnak semmi jelentőset felmutatni az elmúlt évekből. Amennyi pénz érkezett az országba az elmúlt évtizedben, abból Ausztriát kellett volna utolérnünk legalább, erre ott tartunk, hogy lassan már csak Bulgáriával versengünk az uniós szégyenlista utolsó helyéért.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.