Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Aztán amikor beleszaladnak egy-egy védhetetlen szituációba, akkor emelgetik a szemöldöküket és húzzák a szájukat

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nem vagyok nagy ATV rajongó, sőt, egyáltalán nem vagyok az. Mióta Németh Sándor, taxisofőrből lett elvtelen, megélhetési kollaboráns maga alá gyűrte ezt az ellenzékinek hazudott csatornát, nem nézem. Néha megy a háttérben, de nem figyelek oda rá. Mondjuk nálam Mészáros Antónia és az Újságíróklub megszűnése jelentette az igazán magas színvonalú tartalom eltűnését a képernyőről. Ma talán a Klubrádió az egyedüli, ami közel áll az ízlésemhez. De ez mind lényegtelen.

Hétfő este ment a Csatt című műsor, amit fél füllel hallgattam, aztán egy idő után elkezdtem jobban figyelni és felvettem a diskurzus fonalát, dacára annak, hogy a kvázi a szokásos adok-kapok ment. Többnyire ennek a műsornak is az a baja, hogy az egymást túlüvölteni akaró meghívottak olyan jól csinálják ezt a túlüvöltést, hogy a vége az, hogy hosszú pillanatokig nem lehet érteni semmit. Másfelől persze nem olyan nagy baj ez, mert egy vita akkor jó, ha van benne egy kis indulat is. Mert akkor van mögötte érzés és hitelesnek tekinthető meggyőződés. Egyáltalán nem baj, ha az ellenzékkel kapcsolatos narratívákra van érdemi és tényszerű magyarázat. Ilyen volt például a friss Závecz-féle közvéleménykutatás mögött álló adatok értelmes magyarázata.

Az üdítő értelemmel szemben a stúdióban jelen volt Mráz Ágoston Sámuel politológus, aki a Nézőpont intézet vezető elemzője és igazgatója, nem mellesleg Orbán egyik leghűségesebb seggnyalója. Rendre Fidesz-győzelmeket jósolgat, vagyis mér (a Tarlósét is hibátlanul megjósolta), miközben állami megrendelésekben lubickol. Volt egy olyan része a műsornak, amikor Závecz Tibor elővezette azt az evidenciát, hogy a gazdaságból a pénz Orbánhoz közeli oligarcháknál landol. Erre jött a kérdés a háromnevű agyoniskolázottól (az önéletrajza alapján tényleg az):

Bige Lászlóra gondolsz, aki téged finanszíroz? Rá gondolsz, a vörös báróra?

Mondjuk az előzmény is érdekes volt, amikor a műsorvezető emlékeztetett: Bajnai Gordon rendbe tette a gazdaságot és az államkasszát, nem üresen adta át Orbánnak. Rónai egy újságcikkre hivatkozva felidézte, hogy ezt Orbán is elismerte annak idején (és Matolcsy is), és azt is mondta, kalapot kell emelni az akkori miniszterelnök előtt. Ez annak a fényében is megmosolyogtató, hogy a múlt szombati évértékelőjében a következőket bírta hazudni:

Kérem, emlékezzenek arra is, hogy a Gyurcsány–Bajnai-kormány egészen más utat járt, mint mi. Ők hátrafelé mentek.

Azt sem értem, hogy miért a Gyurcsány-Bajnai kormányra hivatkozik? Gyurcsány lemondása után szakértői kormány vette át az irányítást, és akkor már Gyurcsány pártja kisebbségben volt. Semmi köze nem volt a Bajnai-féle kormányhoz. Semmi. Itt is látszik, hogy tudatosan  mossák össze a két miniszterelnököt.

Mindez nem halványította el, hogy a háromnevű a hatalom végbeléből olyan okos, provokatív állításokat bírt büntetlenül kinyilatkozni, hogy az vérlázító. A 80-as születésű IQ-bajnok, aki a rendszerváltáskor maximum általános iskolás úttörő lehetett, úgy beszél, mint egy mindentudó politikus. A Fidesz eme korosztálya szokott lelkesen kommunistázni és diktatúrázni, amikor a régi rendszerről lamentál, és mindezt úgy adja elő, hogy ők tudják, mi az az elnyomás. Aha. Erre reagált teljesen jogosan Horn Gábor, aki Mrázzal ellentétben 1994 és 2010 között országgyűlési képviselő volt, és igen sok mindent tud azokról az időkről, amikor a háromnevű leginkább a kakaójába mártogatta a kiflijét. Nem tudom, kinek melyik a hitelesebb. Horn megkérdezte Mrázt, hogy milyen alapon vádaskodik és vörös bárózik, amikor a Nézőpont Intézet évente közpénzek csilliárdjait tünteti el közvéleménykutatás címszó alatt, és a kutatásaik nem is nyilvánosak, ezzel szemben a Záveczé nyilvános és bárki számára elérhető. Ezen Mráz megsértődött, és kikérte magának, és személyes megtámadtatására hivatkozva bocsánatkérést követelt. 

Tehát Mráz szerint a nemzetgazdaság működik, és mivel Mészáros Lőrinc Bigétől vásárolt műtrágyát, ebből is következik, hogy nincsenek szűrők beépítve a szereplők és a politika közé. Vagyis a jobb- és balodali oligarchák üzletelnek egymással, tehát miről is pofázik Horn, meg úgy általában az, aki ezeket szóvá teszi. Vagyis ha a maffiakormány strómanja üzletel a vörös bárókkal, az rendben van, az a kicsattanóan egészséges orbánista piacgazdaság bizonyítéka. Ha Orbán libernyákozik, kommunistázik, nemzetárulózik, sorosozik az rendben van. Ha mindezt úgy teszi, hogy ezekre a sértő és degradáló jelzőkre nem is lehet reagálni, az is rendben van. Ha Orbán azt mondja, akkor az úgy van. Ha Mráz azt mondja, a Fidesz vezet, és kész, akkor az úgy van. Mert miért is vannak ők? A válasz egyszerű:

1. Valószínűleg ténylegesen és folyamatosan mérnek, nyilván azért, hogy tisztában legyenek a saját pozíciójukkal. Na, ezt az adatot szerintem csak és kizárólag Orbán tudja.

2. Dezinformálnak, és ezzel azt a látszatot keltik a bizonytalanokban, hogy a meccs lefutott, semmi értelme az ellenzékre szavazni.

3. Lopnak. Mert ugye ez is az a szakma, ahol nehéz elszámolni bármivel is.

4. Ez így egyszerre.

Azt persze nem értem, mi kerül milliárdokba egy olyan intézetnél, ahol telefonon megkérdezik az embereket, hogy miről mi a véleményük. Hozzáteszem: ezeket is már gépek csinálják, egy szerencsétlen nyomógomb segítségével kell a válaszokat megadni. Maximum telefonszámlára kellene költeni, másra nem. De mint tudjuk, ők a kiváltságosok és nagyon komoly és megkerülhetetlen munkát végeznek, a mi pénzünkből, Orbán hatalomban tartásának céljából. A Mráz-félékkel az baj, hogy amit tesznek, arról maximálisan meg vannak győződve, hogy rendben van és az a kikezdhetetlen igazság, ha meg valaki ezt felrója nekik, ellenérveket hoz, akkor megsértődnek. Ebben az országban, ahol Deák Dánielek osztják az észt, és mindezt úgy, hogy kibillenthetetlenek a párt központ által jól megfizetett vakhitükből, de mellette többnyire objektív és függetlennek titulálják magukat, mélységesen szánalmas. Aztán amikor beleszaladnak egy-egy védhetetlen szituációba, akkor emelgetik a szemöldöküket és húzzák a szájukat. Mert ebben azt országban az ellenzék mocskolása, gyalázása, és vádolása is nemzeti kötelessége egyeseknek. Ott tartunk, hogy a jogos jelzőket, mint maffiakormány, lopás, hazudozás, megmosolyogják, a bizonyítékokat pont leszarják. Mert ők mindenek felett állnak, az unortodox és illiberális agymenésükkel, és ezt a vállalhatatlan országrablást tevőlegesen is legitimálják.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.