Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Éhbérért dolgoznak, az életüket kockáztatják. Ezt érdemlik?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Azt hittem hirtelen, hogy április elseje van, mivel a hvg.hu-n egy olyan cikk jelent meg, amely egy olyannyira szürreális esetről számol be, hogy elsőre tényleg nem voltam hajlandó elhinni, hogy igaz lehet. Pedig igaz. Arról van szó, hogy egy bontásra ítélt mentőállomáson egy tucat mentős ún. „elszabadult” focizása miatt felmentettek egy több évtizedes tapasztalattal rendelkező mentőorvost. Napokba telt csupán, hogy munkájából felmentsék azért, mert a vizsgálatok alapján a mentősök több, mint 400 ezer forintos kárt okoztak a lebontásra váró épületben található tárgyakon. Ez már csak azért is vicces, mert az ott dolgozók elmondása szerint ezek az eszközök már régen nem is működtek, vagy ha igen, azokat maguk a dolgozók vitték be. De lássuk, mi is történt pontosan, hiszen nem ennyire egyszerű az eset. Vagy még az is lehet, hogy pont ennyire egyszerű.

Az eljárást azzal indokolták, hogy rongálás történt a kiürített korábbi mentőállomáson. Egy november 7-i esetről van szó: ekkor búcsúzott a mentőscsapat a részben bontásra váró Csörsz utcai mentőállomástól. A búcsú keretében az állomás több dolgozójának kérésére focimeccset szerveztek az akkor már napok óta átköltöztetett, őrizetlenül álló garázsban, mielőtt átmentek volna egy közeli étterembe. A meccs után a focizó mentősök közül néhányan kifújták több poroltó tartalmát a garázsban. 

Az eset másnapján a gondnokság vezetője talált rá ilyen állapotban a garázsra, ezután a régióvezető is bekapcsolódott, ő rendelte be a doktornőt. A jegyzőkönyv alapján az állomásvezető sajnálatát fejezte ki a porral oltó készülékek kifújása miatt, és felajánlotta, hogy az ezekben keletkezett kárt megtéríti, a többi használati tárggyal kapcsolatban viszont úgy vélte, “egy lebontásra ítélt, rossz állapotú, lomokkal teli épületben kárt nem tehettünk”. Szerinte egy megterhelő időszak feszültségei törtek felszínre a játék eldurvulásában.

Itt egyértelműen arról van szó, hogy az állomásvezetőt ki akarták rúgni, teljesen mindegy, hogy miféle valódi kárt okoztak, az azóta szinte teljesen lebontott épületben. Azért ne hülyéskedjünk már, egy porral oltó készülék mekkora kárt képes okozni egy lebontásra ítélt épületben? Ekkora ökörséget is csak a felsőbb vezetők találhatnak ki, akiknél a logika sokszor nem játszik szerepet sajnos. Tipikus magyar virtus ez, hogy olyanért büntetünk meg valakit, aminek a jelentősége szinte semmi. Ezek az emberek immár több, mint egy éve minden nap azért dolgoznak, hogy a covid miatt összeomlott egészségügy valamennyire működőképes legyen. A szívüket-lelküket beleadták ebbe a munkába és nevetséges fizetésekért, lényegében éhbérért vállalják azt, hogy kockáztatják az életüket.

Erre a feszültség levezetésére tartanak egy meccset, amelyen kifújnak egy pár porral oltót, meg a kapufaként használt évek óta nem működő mikrót összetörik, és rögtön kitör a világvége? Elmegy a büdös francba az a vezetés, amelyik arról döntött, hogy emiatt az állomásvezetőnek mennie kell. 70 munkatársa petícióban tiltakozott a nő kirúgása ellen, ami legalább azt mutatja, hogy létezik bajtársiasság is. Emiatt belengették, hogy talán visszavennék az oxikológus szakembert, vezethetné a mentőt. Nem semmi ajánlat ez, kérem szépen, én meg azt ajánlanám fel, hogy aki képes egy szakembert egy focimeccsen történt „rongálás” miatt kirúgni, az inkább adja vissza a vezetői állását, és mondjuk menjen el utcát söpörni, akkor legalább lesz valami haszna a munkavégzésének.

De a cikkben szóba kerül az is, hogy egy megterhelő időszak feszültségei törtek a felszínre a játék eldurvulásában, amire a mentőszolgálat azt mondta, hogy ha ilyen problémáik voltak, módjában lett volna az Intézmény Pszichológiai és Mentálhigiénés Csoportjához fordulni. Ez nagyszerűen hangzik, ugye? Segítséget nyújt a mentőszolgálat, mennyire jó dolog ez a covid idején, amikor valóban sokan komoly mentális problémákkal küzdöttek és küzdenek a mai napig. Csak hát mint azt már sokan gondolhatták, ez csak humbug ismételten, hiszen  a doktornő korábban is kért pszichológiai segítséget bajtársai számára, amelyet nem kapott meg. Meglep ez bárkit is? Létezik a valóság, amely kegyetlen, és van a felsővezetők által kiadott közlemények tucatja, amelyek mindig megfelelő körülményekről számolnak be, miközben ennek semmi köze nincs a valósághoz. Vélhetően a mentőorvost valamiért ki akarták rúgni, és most sikerült indokot találni erre. Három napba telt, hogy elveszítse állását, miközben a két megvádolt rendőr, akik egy társuk ellen követhettek el szexuális erőszakot hónapokkal ezelőtt, a mai napig a helyükön vannak.

Számomra egyszerűen felfoghatatlan, hogy miért pont azokkal bánik úgy az őket körülvevő közösség, mintha bűnözők lennének, akik tényleg mindent megtettek másokért. Ebben az országban bűnözőket, erőszaktevőket védenek meg a hatóságok, vagy saját feletteseik, miközben azok, akik a közjó érdekében tesznek, azok egy kifújt porral oltó miatt is búcsút inthetnek több évtizede végzett munkájuknak. Ez még csak nem is a kormány, vagy külön Orbán hibája, ez a társadalom hibája. A társadalmat ugyanis mi, egyszerű állampolgárok alkotjuk és tesszük olyanná, amilyenné az válik. Szégyenteljes ez a viselkedés bárkitől is, ezért erre nem is nagyon tudok mást mondani. Remélem, az „elkövető” mihamarabb visszakapja az állását, és további életeket menthet meg a jövőben.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.