Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Majd a piac eldönti, kire van igény és kire nincs

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Kálomista Gábor, az Elkxrtuk című kurzus- és propagandafilm producere ismért telesírta a hazai sajtót (a Rogán-közeli körök kezében lévő 168 órát biztosan) azzal, hogy ő mennyire el van nyomva. A 2006-os eseményeket bemutató – pontosabban azt fikciós elemekkel kiszínező – remekmű Kálomista szerint a körülményekhez képest jól teljesített, hiszen sok helyen teltházas vetítéseket tartottak. Engem ezzel kapcsolatban csak az érdekelne, hogy vajon milyen körülményekről beszél a Fidesz egyik kedvenc filmese? Már csak azért is, mert Orbán Viktor van kormányon több mint 10 éve, ezért rendelhették meg ezt a propagandafilmet is, amely sokak véleménye szerint nem más, mint egy ócska választási kampányelem. A probléma ott van, hogy MZP lett az ellenzék jelöltje, nem pedig Karácsony Gergely vagy Dobrev Klára, pláne nem Gyurcsány Ferenc ezért valódi károkat aligha okozott ez az ellenzéknek.

Pedig közpénzek százmilliókat fektették bele, mégis nehéz kirobbanó sikertörténetnek tartani ezt az egészet. Plakátok ezrei lettek kihelyezve országszerte, ingyenes vetítéseket tartottak, diákoknak adtak ingyen jegyeket, de mégis az lett az emberek véleménye, hogy a film egy silány propagandafilm. Természetesen annak is készült, ezért olyan nagy meglepetés nem is lehetett ez. De Kálomista ragaszkodik ahhoz, hogy ez egy nagyszerű alkotás, amit az emberek meg akartak nézni, hiszen sokan ebből megtudhatják, akik nem tudják, hogy mi is történt 2006 őszén. Ha ez valóban izgatta volna a NER-producer fantáziáját, akkor nem egyoldalúan mutatja be a történteket, hanem foglalkozik a fideszes szállal is. A focihuligánokkal, a rendőrök brutalitásával és még egy sor olyan gyanús eseménnyel, amelyek átgondolását követően nem lenne olyan nagy meglepetés, ha kiderülne: Orbánéknak nagyon is köze volt az akkori eseményekhez.

Ehhez nyilván teljes vizsgálatra lenne szükség, amely felgöngyölítene mindent szálat, de erre vélhetően soha nem fog sor kerülni és soha nem fog kiderülni, hogy az egyébként Orbánnak kétharmadot hozó őszödi beszédet ki szivárogtatta ki, és kik voltak az őszi események felbujtói. Valószínűleg találgatni fogunk örökre, amely találgatásoknak újabb táptalajt adott ez a film. De Kálomista még csak ezután lendült bele, és nyilatkozott azzal kapcsolatban is, hogy mit vár egy esetleges ellenzéki győzelemtől, illetve mit gondol arról, hogy miként folytatódhat majd a pályafutása egy nem a Fidesz által pénzelt világban.

A sokaknál oly divatos kétszínű, sunyi magatartást nem fogom elsajátítani. A kormányváltás után majd Gyurcsány Ferenc eldönti, földönfutók leszünk-e a családommal. Ideje megkérnem őt egy nyílt levélben, hogy tisztázza ezeket a részleteket.

Már előre retteg ez a nagyszerű ember, hogy ha netán a piacról kell majd megélnie, nem pedig a NER, vagyis az adófizetők pénzéből, akkor bajban lesz? Talán valóban kiváló, a nézők által elismert filmeket kellene támogatni, nem pedig kampányfilmeket, amelyek költségvetését a magyar adófizetők állták úgy, hogy erről meg sem kérdezték őket. Egy sor fideszes talpnyaló kezdte meg a siránkozást a sajtóban amiatt, mert nagy az esélye annak, hogy hónapokon belül kormányváltás lesz, amelynek következtében munka nélkül maradnak majd. Nem azért, mert gerinctelen talpnyalói a rendszernek, hanem azért, mert egyszerűen tehetségtelenek. Egy Demeter Szilárd milyen demokratikusan működő rendszerben tölthetne be olyan komoly szerepet, mint teszi azt jelenleg?

Úgy vélem, a tehetséges, tisztességes emberek – legyenek akár fideszesek – maradni fognak a helyükön, a kérdés viszont az, hogy léteznek-e még egyáltalán ilyen emberek a rendszerben? Mert a Fidesz elsősorban olyan embereket helyezett vezető szerepbe, akik parancsokat teljesítenek és önálló vélemény, valamint gerinc nélkül léteznek. Az ilyen emberek legtöbbje tehetségtelen duplasenki, aki kihasználva a helyzetet, magasra kapaszkodhat. Egy tucat ilyen embert lehetne most felsorolni, akik csatlakozva a NER-hez komoly pénzekre tettek szert, hiszen a tehetségükből nem tudtak volna megélni. Zenészek tucatjai nyaltak be nyíltan Orbánnak. Ezen emberek megélhetése veszélybe fog kerülni egy kormányváltást követően, de nem azért, mert leszámolásokra kellene számítani, hanem azért, mert a párthűségért nem jár fizetés, pláne különleges bánásmód.

Kálomista úgy állítja be magát, mint egy tehetséges producert, akit egy rendszerváltást követően majd kicsinál a hatalom csak azért, mert a Fidesz szerekét tolta. Itt nem áldozatokról van szó, hanem olyan emberekről, akik évekig olyan pozíciót foglaltak el, amelyért nem dolgoztak meg. Kálomista esetében ez nem feltétlenül igaz, de úgy hiszem, a piac majd eldönti, hogy mennyire tart igényt a munkáját. Ha képes sikeres filmeket producerként támogatni, akkor egészen biztosan nem fog utcára kerülni, de ha erre képtelen, akkor jobb, ha más munka után néz, mert vélhetően állami pénzeket többé nem fognak neki biztosítani csak azért, hogy leforgasson egy-egy propagandafilmet.

Tehetségekre van szüksége ennek az országnak, olyanokra, akik hírünket vihetik a világban, nem pedig tehetségtelen, felkapaszkodott pártkomisszárokra. A rendszerváltásnak a társadalom minden részén be kell következnie, különben valódi változás itt nem lesz. Véleményem szerint megnyugtató az, hogy ezek a rezsim által használt káderek nekiálltak siránkozni, hiszen ez azt jelentheti, hogy tisztában vannak valós kvalitásaikkal és tartanak attól, hogy elveszíthetik  a munkájukat. De hát mint tudjuk, Magyarországon csak az nem dolgozik, aki nem akar, probléma tehát nem nagyon lehet.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.