Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A kormánypropaganda eddig elég gyengén teljesít

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Úgy hiheti a kormánypropaganda, hogy végre fogást találtak MZP-n, hiszen napok óta próbálnak olyan cikkeket írni róla, aminek komoly hatása lehet az ellenzéki jelölt választási esélyeire. Úgy vélik, hogy több társadalmi csoportot is megsértett kijelentéseivel, ami teljességgel elfogadhatatlan, ezért minimum mondjon le, de legalábbis cserélje őt le az ellenzéki összefogás, hiszen ha mondjuk Dobrev, vagy Karácsony lenne Orbán ellenfele, akkor sokkal könnyebb dolga lenne a kormánypropagandának. Ez viszont vélhetően nem fog megtörténni, hiába is vágyakozik erre Rogán és minisztériuma. Lehet, hogy most épp nem túl erős MZP támogatottsága, de lényegében mindegy is, hiszen kormányfőre nem szavazunk majd áprilisban, azt a győztes párt, vagy pártok választják meg, ami az összefogás esetében már megtörtént.

Az Origó egy olyan „leleplező” cikket posztolt, amelyben összeszedték mindazokat a kijelentéseket MZP-től, amelyek szerintük megsértenek különböző társadalmi csoportokat. Lássuk ezeket első körben.

Orbánt egyre kevesebben támogatják. Most 48 százalékon állnak, de egyre csökkennek. Rájuk az idősebb generáció szavaz, amelyet megtizedelt az a Covid, amelyet [Orbán] nem tudott hatékonyan kezelni, nem pedig a fiatal tehetségesek, akik egyre nagyobb számban hagyják el az országot.

Amikor a munkahelyek elvesznek, akkor a nyugdíjasoknak adok pluszjuttatást? Ez körülbelül akkora böszmeség volt, mint ötezres stadiont építeni Felcsúton.

Buta kijelentések? Azok. Viszont a Fidesz álmodozik, ha azt gondolja, hogy ezek a kijelentések valóban rontották MZP esélyeit. Mert hát az tény, hogy az idősek nagy százalékban a Fideszre szavaznak, nem véletlen, hogy nem sokkal a választások előtt „ingyen” pénzt kapnak. Nyilván nem csak ők szavaznak Orbánra, de aki biztos szavazó, az most a választások előtt pluszjuttatásoknak örülhetett. Közmunkások, nyugdíjasok, fiatal családosok és még lehetne sorolni. Ezekre a pluszjuttatásokra a kormánynak nem volt pénze, de mégis meghúzta, mivel választást akarnak nyerni. MZP nyilván látja, hogy ennek milyen hatása lehet az ország jelenlegi helyzetére, és esetleges kormányfőként nyilván nem túl boldog amiatt, amit lát.

Természetesen jól jön a nyugdíjasoknak is minden forint, de erre most egyszerűen nem volt keret. Arról nem is beszélve, hogy nem egyszeri juttatásokkal kellene kiszúrni a nyugdíjasok szemét, hanem mondjuk nyugdíjemeléssel. Annak lenne valódi hatása is, hiszen nem négyévente egyszer jutnának plusz pénzhez az idősek, hanem havonta. Én egyébként értem MZP dühét, de az igaz, hogy ilyen meggondolatlan kijelentéseket nem tehet valaki, aki kormányfőnek készül. Legalábbis egy normális országban, idehaza ugyanis ezek a kijelentések még csak sértőnek sem tekinthetők, hiszen Orbánék olyan alacsonyra helyezték a lécet, hogy az már a földön van. Orbán már minden létező társadalmi csoportot megsértett, ellopta az államvagyon egy részét, maffiarendszert hozott létre, de mégis ő a kormányfő.

Ehhez képest egy átgondolatlan kijelentésnek mégis miért lenne bármi hatása? Mert hát ki nem ért egyet azzal, hogy a munkahelyek elvesztése idején nem feltétlenül a nyugdíjasoknak kellett volna választási pénzt osztani? Nem azért, mert nem járna nekik, hanem azért, mert úgy vélem, voltak olyanok, akiknek nagyobb szükségük lett volna a pluszjuttatásra. Persze senkinek sem kötelező ezzel egyetértenie, de átgondolni azért sosem árt a dolgokat. MZP semmi mást nem tett, mint tényeket közölt, csak a megfogalmazással vannak problémái. Mert hát az igaz, hogy az idős lakosságot tizedelte meg leginkább a koronavírus, mint ahogy az is, hogy az idősek jókora része Orbánra szavaz, de a két dolgot nem lett volna szabad összekapcsolni, hiszen ez nyilvánvalóan sértő sokak számára.

De ha a kormány egészen komolyan a fenti kijelentésektől várja azt, hogy MZP majd lemond a jelöltségéről, akkor igen bárgyú. Próbálkoznak már szinte minden lehetséges eszközzel, de ezidáig mindössze ezekre az idézetekre futotta, amivel nem fognak valódi változást elérni. A propagandamédia jobban tenné, ha összekapná magát, hiszen ebből így nem lesz választási győzelem. Mi történt Rogánnal és Habonnyal? Már nem megy nekik az ellenfél kicsinálása milliárdokból? Ezidáig nem láttunk egy állítsuk meg Márki-Zay Pétert plakátot sem, pedig igény egészen biztosan lenne rá a fanatikusaik részéről. De a választások megnyeréséhez ennél azért komolyabb erőfeszítésre lesz szükségük, mert az emberek már beleuntak ezekbe a gyenge próbálkozásokba.

Aki eddig is Orbánra szavazott, az most is rá fog, aki viszont eddig bizonytalan volt, vagy úgy érezte, hogy nincs értelme egy kisebb pártra leszavazni, hiszen a választás úgysem nyerhető meg, az most találhat magának alternatívát. Orbán választóinak száma véleményem szerint olyan sokat nem változott, ami változás bekövetkezett, az az ellenzéki oldalon volt és ha lesz esetlegesen kormányváltás, az is ennek lesz majd köszönhető. Orbán nem veszítette el a híveit, mindössze annyi történt, hogy valódi kihívót kapott, akivel hamarosan meg kell vívnia. Ez alatt nem MZP-t értem, hanem a teljes ellenzéket, amely egy olyan alternatíva sokak számára, amilyen már több, mint egy évtizede nem létezik. Ehhez képest, hogy MZP milyen kijelentéseket tett, már a kutyát nem érdekli. Az emberek változást akarnak, ez ennyire egyszerű.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.