Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A rendszer teljes átalakítására van szükség, minél előbb

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az ügyeleti ellátás nagyon törékennyé vált erre a karácsonyra, és csak az orvosok önkéntes elhatározásából működnek még a kórházak. Ezt a Magyar Orvosi Kamara illetékese nyilatkozta nemrégiben, ami igen súlyos kijelentés ha azt nézzük, hogy az omikron-variáns elszabadulása akár még komoly gondokat is okozhat idehaza. A probléma ott van, hogy ezeket az egészségügyi dolgozókat, akik a pandémia ideje alatt tényleg mindent megtettek azért, hogy minél kevesebb halálos áldozata legyen a járványnak, borzasztóan alulfizetik. Év elején egy olyan törvénymódosítást hajtott végre a kormány, mely értelmében az ügyeletes orvosok még a hétköznapi bérüket sem kapják meg a megterhelő éjszakai és hétvégi ügyelet idejére. Így csupán az óradíj 70 százaléka garantált, ami még munkaszüneti vagy ünnepnapon is csak 80-90 százalékra megy fel.

Ez egy fiatal kolléga esetében 1300 forintos órabért jelent. Igen, jól olvasták, valóban ennyi pénzt kereshet óránként az, aki több halált lát pár nap alatt, mint amennyit korábban bármely orvos látott hónapok, vagy évek alatt. Hihetetlen teher nehezedett és nehezedik a mai napig is ezekre az emberekre, a kormány viszont nem fogja fel, hogy az ő bérük megemelésével lehetne csillapítani a kialakult ápoló-hiányon. Nem fogják fel, hogy most szinte mindennél fontosabb lenne az, hogy ezeket a hősöket – nem érzem túlzónak ezt a szót az ő esetükben – megfizessék, hiszen sokan egy életre tönkreteszik magukat azért, hogy az egészségügyi rendszer ne omoljon össze.

Ezek nélkül az emberek nélkül vélhetően nem százas nagyságrendű lenne a halottak száma, hanem jóval magasabb. Ők azok, akik ünnepnapokon és hétvégén is sokszor 12 órás műszakban próbálják megmenteni a betegek életét. Számukra nem létezik család, csakis a munkájuk, hiszen az minden erejüket felőrli. Én magam is pontosan tudom ezt, mert a volt barátnőm nővér és a covid idején láttam, mivel kellett szembesülnie. Pedig a spanyol egészségügyi ellátás világszínvonalú, mégis még itt is borzasztóan nehéz helyzet alakult ki az oltások megjelenése előtt. Otthon nem jártam kórházban évek óta, ezért csak a beszámolókra tudok hagyatkozni, de azok lesújtóak.

Mégis elvárják ezektől az emberektől, hogy éhbérért dolgozzanak. Még csak az sem mondható el, hogy túlzottan megbecsülnék a munkájukat, hiszen ha ezt megtennék, akkor minden szükségessel ellátnák őket. Ez jelen esetben nem csak a maszkokat és védőfelszereléseket jelenti, hanem szakápolókat is, akik a nem megfelelő fizetések miatt már a járványt megelőző években sorra hagyták el az egészségügyi rendszert. De ki tudná hibáztatni őket, amikor egy bolti eladó is a sokszorosát keresi meg annak, mint amit egy több évtizedes tapasztalattal rendelkező szakember? De sajnos nem csak a kormány az, aki nem becsüli meg ezeket az embereket, akik a karácsony eljövetelével nem dőlhetnek hátra és mondhatják azt, hogy most pár nap pihenés következik. Csak egy kommentet tennék ide az alól a YouTube videó alól, amit a Magyar Orvosi Kamara nemrégiben posztolt.

És még hány ezer ember csinálja ugyanezt, csak ők nem kapnak se videót, se tapsikolást.

Tényleg nem képes felfogni azt valaki, ha egy ember a saját és családja életét kockáztatja másokért? Nyilvánvalóan mondjuk egy fuvarozó munkája is borzasztóan fontos, hiszen nélkülük leállna a gazdaság, de azért ne gondoljuk már úgy, hogy egy nővér, vagy szakápoló munkája a covid idején nem érdemel nagyobb megbecsülést. Nyilván nem ők az egyetlenek, akik ünnepnapokon is dolgoznak – én is megtettem ezt, mivel a vendéglátásban dolgoztam évekig – de én soha nem gondolnám úgy, hogy munkám akár csak megközelíti azt, amit egy világjárvány idején tesz egy egészségügyi dolgozó. Igenis arra van szükség, hogy az ő munkájukat megbecsüljék és kellőképpen megfizessék. Ez még csak kérdés sem lehet egy megfelelő társadalomban. De az ő szavazatukra nincs szüksége Orbánéknak, ezért nem az ő fizetésüket emelték meg, hanem pénzt adtak a nyugdíjasoknak, akik emiatt talán majd rájuk szavaznak. De megemelték a közmunkások bérét is, hiszen szintén könnyen megszerezhető szavazatnak tűnik.

Mielőtt valaki félreért nem azt mondom, hogy ezek a társadalmi csoportok nem érdemelnének meg egy emelést, de nem az lett volna fontosabb, hogy azokat fizessék meg kellőképpen, akik jelenleg a harcot vívják a koronavírussal? Miért nem az ő helyzetük rendezése volt az elsőszámú a kormány számára? Nem hiszem, hogy olyan könnyen le lehet ezt rendezni, mint hogy az ő szavazatukra nem volt szüksége Orbánnak, valami egészen más is állhat a háttérben. Mert már a járványt megelőzően is borzasztó állapotban volt az egészségügy, de se a szocialista, se a jobboldali kormányok nem kívántak ezen változtatni, vajon miért nem? Orvosok és szakápolók ezreit fogja tönkretenni ez a járványidőszak, akik talán örökre el fogják hagyni a rendszert. Már így is ezrek hiányoznak az egészségügyből, mi lesz ha ez tovább romlik? Itt rendszerszintű változtatásokra lesz szükség, méghozzá azonnali hatállyal. Egy újonnan megalakuló kormánynak az kell, hogy legyen az egyik első feladata, hogy egy működő egészségügyet hozzon létre, ahol a dolgozók megkapják a munkáért a megfelelő bérüket. Ha ezt ismét elmulasztják, akkor nem tudom mi lesz itt, de előre rettegek az idős, beteg emberekért.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.