Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Lájkverseny milliárdokból

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Mandineren egy véresen komoly, hosszú elemző cikk jelent meg arról, hogy a baloldal miként veszíti el a lájkversenyt a kormánnyal szemben. Kacsoh Dániel egy igen hosszú írásban elemezte azt, hogy Márki-Zay Péter megítélése az utóbbi időben nagyot változott, Karácsony Gergelyt pedig maga alá temette a Városháza-ügy. Ezzel szemben Orbán, Szijjártó és Varga Judit is szárnyal, ami annak a jele, hogy a Fidesz ismét meg fogja nyerni a választásokat. Nem vicc, tényleg a Facebook-oldalak elérési adataiból vonta le ezeket a következtetéseket az ügyeletes propagandista, aki jól láthatóan fel sem fogja azt, hogy micsoda pénzeket öl a kormánypárt abba, hogy a közösségi médiában átvegyék az uralmat. Egy-két ember befuttatására százmilliókat költenek és úgy vélik, hogy ez megéri, ugyanis ezáltal milliókat érhetnek el az üzeneteikkel. Végül is ez igaz: nem a saját pénzüket költik, hogyne érné meg nekik.

A gond csak az, hogy valódi változást nem Facebook-posztokkal lehet elérni, hanem komoly munkával. Elég megnézni mondjuk a Partizánt, amelyet Gulyás Márton épített fel az elmúlt években és amely meghatározó tényezője lett a mai magyar közéletnek. Ott meghívottként megjelenni megtiszteltetés és aki nem vigyáz, az könnyen akár el is áshatja magát. Többek között a Partizánnak adott interjúja miatt tört lényegében derékba Fekete-Győr András politikai pályafutása. Nyilván a Partizán nem egy baloldali vagy ellenzéki platform, de ezzel csak azt szeretném jelezni: ahelyett, hogy százmilliókat ölnek abba, hogy több lájkot szerezzenek, a kormánypárt és holdudvara megtehetné, hogy értelmes embereket szed össze, akik fontos, értelmes, építő jellegű üzeneteket juttatnak el az emberekhez.

De ilyennel meg sem próbálkoztak, inkább létrehozták a Megafon nevű propagandaizét, amelybe számolatlanul öntik a közpénzt. Úgy hiszik, hogy a közösségi média a liberálisok kezében van, a szegény konzervatív, jobboldali, keresztény embereket pedig elnyomják. Pont ezért volt szükség a Patrióta nevű Partizán koppintásra is, amelynek kétes népszerűségébe a hatalom azért beleölt vélhetően több száz milliót. Legnézettebb videójuk a legelső, amelynek nézettsége azért ugrott meg annak idején, mert a többség a Partizánról átment köszönteni Rákay Philipet az újonnan alakuló csatornáján. Azóta meglehetősen  szerény nézettséget értek el, és mindössze 6 videót hoztak létre 6 hónap alatt. Ilyen értelemben ez nem egy kifejezett sikertörténet, de mit is számít ez, amikor Orbán milliókat ér el a Facebook-oldalán?

Az mindegy, hogy sokan oda is csak nevetni járnak, meg kérdéseket feltenni a miniszterek elnökének, ha már független sajtóorgánumok kérdéseire nem szokása neki válaszolni. Az sem érdekes, hogy mondjuk Szijjártó vagy Varga Judit közösségi oldalának magas látogatottságát alighanem azzal is lehet magyarázni, hogy sokan oda mennek kritikus véleményt megfogalmazni, esetleg kinevetni ezeket az embereket. Varga Judit lényegében elbújt, mivel a Völner-ügy miatt megkérdőjeleződött az alkalmassága. Kizárt dolog ugyanis, hogy ne tudott volna a helyettese tevékenységéről és ügyleteiről, ha pedig nem tudott róluk, akkor szintén nem való a posztjára. Szijjártó Péter bejegyzései alatt is százával vannak olyan kommentek, amelyek arról tanúskodnak, hogy az emberek nem épp boldogságukban keresték fel a külügyminiszter oldalát.

Aki komolyan gondolja, hogy ezen elérések, lájkok és reakciók száma és a választási győzelem között egyenes összefüggés van, az szerintem téved. (Erről Jakab Péter sokat tudna mesélni.) Nyilván fontos az, hogy egy-egy politikus elérje a követőit, de mivel a kormány lényegében végtelen pénzzel és számos platformmal rendelkezik, ahol az üzeneteit célba juttathatja, ezért teljesen mindegy, hogy a Facebookon milyen eléréseik vannak, pláne úgy, hogy pontosan lehet tudni, hogy a politikusok bejegyzései alatt éljenző közönség egy része megrendelésre, a rogánista kommunikációs stratégiának megfelelően csápol. Külön Facebook-csoportok vannak arra, hogy kiosszák, hogy adott pillanatban éppen mit kell mondani, kinek a posztjához kell hozzászólni. Elég csak megnézni, hogy az utóbbi időben milyen nevetségessé vált az, hogy a fideszes politikusok egymás posztjai alatt irkálnak egymásnak és veregetik hátba egymást.

Lehet, hogy mesterségesen sikerült elérniük, hogy ha csak a számokat nézzük, akkor több embert érjenek el, mint a teljes baloldal, de a választás sorsa nem itt dől el. Jövőre 130 milliárd forint közpénzből gazdálkodhat majd az MTVA, amely a köz szolgálata helyett a kormány propagandacsatornájává vált az elmúlt években. De ott van a TV2 is példának okáért, és még nem beszéltünk a nyomtatott sajtóról, illetve a rádiókról. Ezeken a területeken a kormány teljesen átvette az uralmat, de nekik ez sem elég, ők többet akarnak. Céljuk, hogy a Facebookon is ők legyenek a leghatalmasabbak, amit majd vélhetően a Youtube fog követni. Nem hagynak támadási felületet. Igen ám, csak a független sajtó továbbra is jóval olvasottabb Magyarországon, mint a pártsajtó, amit százmilliárdokból tart fenn Orbán, és sokszor ő maga sem elégedett a teljesítményével.

Ugyanígy meg lehet említeni a Pesti TV szánalmas leszereplését is, amely szintén adófizetői százmilliókba került a hatalomnak (Mészáros pénze közpénz), de a fiatalság elérése nem igazán jött össze nekik. A fiatalabb és idősebb gondolkodásra képes lakosság HVG-t, 24.hu-t vagy Telexet olvas, és aligha tekinti tájékozódási forrásnak az Origót vagy a Megafont. Akiket Orbánék a közösségi médiában elérnek, azok vélhetően ugyanazok, akiket az elképesztő közpénzekből fenntartott propagandamédiájukkal is elérnek. Akkor viszont mi értelme van a több száz millió forint elköltésének? Véleményem szerint a cél nem más, mint az ellenzéki szavazók demoralizálása és annak elhitetése, hogy a közösségi média uralása egyenes út a választási győzelemhez, sőt. Hogy ezekbe a számokba már most kódolva van a Fidesz választási győzelme. Jövőre meglátjuk, hogy mit értek el ezek az emberek azzal, hogy irgalmatlan forrásokból lájkokat és kommenteket vásároltak maguknak.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.