Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


A lopás sokadik variációja

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az Orbán-kormány elképesztő találékonyságot mutat a lopás újabb és újabb formáinak kitalálásában. Most például a nemzet fővadásza benyújtott egy törvényjavaslatot: a külföldi tulajdonú nagy boltláncoknak azokat az élelmiszereket, amelyeknek 48 óra múlva lejár az ideje, fel kellene ajánlaniuk az államnak. Szokásos módon álindokot is fabrikáltak az ötlethez: az élelmiszerpazarlás megakadályozása. (Érdekes módon a magyar tulajdonú üzletláncokra nem vonatkozna a törvény, ők tehát nyugodtan pazarolhatnák az élelmiszert.)

Nem új fejlemény, hogy Orbán el akarja üldözni a külföldi tulajdonú élelmiszerláncokat, hogy – akárcsak a középkorban a királyok, akik földdel jutalmazták híveiket – boltokkal kedveskedjen azoknak, akik feltétlen hűséget esküdnek neki. Eddig már sok eszközt bevetett – külön adó, építési tilalom, vasárnapi boltzár –, de nem sikerült. A magyar kézbe került üzletek sorra csődbe mentek. CBA, Palóc Nagyker, Coop hullái szegélyezik az utat. A lakóhelyemhez legközelebbi példa egy CBA, amit a Spar vett át, és csinált ugyanakkora alapterületen egy nagyobb áruválasztékú és mégis tágasabb üzletet. Úgy tűnik, hogy valamit tudnak, amit a magyar boltláncok nem.

Az biztos, hogy ha a terv megvalósul, akkor a vásárlók rosszul fognak járni. De mit érdekli ez Orbánt? Már látom, hogy sokadmagammal változtatni kell vásárlási szokásaimon. Eddig úgy vásároltam, hogy első utam ahhoz a polchoz (hűtőhöz) vezetett, ahol a közeli lejáratú élelmiszereket árulták – 40 vagy 50 százalékkal olcsóbban. És nem gátlástalan árufelvásárlók hada rohanta meg ezeket a polcokat, hanem többnyire hozzám hasonló nyugdíjasok tébláboltak körülötte. Egész jó dolgokat lehetett kifogni féláron, olyan finomságokat, amelyeket teljes áron eszembe se jutott volna megvenni. Érdekes módon, magyar tulajdonú üzletben még sohasem találkoztam a lejáró idejű áruk polcával. Ennyivel ügyesebben rendelnek, és semmi nem marad a nyakukon? De akkor miért mennek tönkre?

Az eddigi rendszer nem csak a vásárlóknak volt jó, hanem a boltnak is. Kisebb a kára, ha féláron eladja azt, amit másnap már nem adhatna el, mint ha kidobja. Mindez Orbánt nem érdekli.

A továbbiakban képzeljük el, hogyan is működne ez az új rendszer. A boltok jelentik az állam felé, hogy holnap lejár a szavatossága öt kiló tehéntúrónak, majd elszállítják egy központi gyűjtőhelyre. Aztán a központi gyűjtőhelyen hivatalnokok eldöntik, hogy mi legyen az öt kiló túróval.

Tényleg, mi legyen? Adják oda ingyen a szegényeknek? Akkor fel kell venni a kapcsolatot olyan szervezetekkel, amelyek nyilvántartják, hogy ki szegény, és el kell hozzájuk juttatni. Aztán majd ők szétosztják. Vagy adják oda féláron bárkinek? Hol? Nyissanak üzleteket, és ott? Akármilyen gyorsan is fog lezajlani a folyamat, mire a túró célhoz ér, nem csak a szavatossága jár le, hanem meg is romlik.

Ráadásul az egész egy csomó plusz költséggel jár. Kell hozzá hatalmas adminisztráció, raktárhelyiségek, árumozgató eszközök és emberek, ami mind csak a költségvetés kiadásait növeli, bevételt nem hoz. Ehhez képest az eddigi gyakorlat ingyen volt. A bolt árufeltöltője kitette a polcra, a vásárló pedig levette.

Fölmerül a kérdés: ha a vásárlónak és az üzletnek, sőt még az államnak is kára származna az új rendszerből, kinek lesz belőle haszna. Ha végiggondoljuk, hogy milyen új szervezet és milyen új szereplők jelennek meg, akkor csak egy lehetőség marad: az élelmiszerbegyűjtés bonyolítóinak. Ha ellophatják az árut. Különben senkinek semmi. Ez tehát úgy működne,  mint a borravaló a pincéreknél: eleve alacsony a fizetésük, mert a tulaj bekalkulálja a borravalót. Itt pedig a törvénnyel teremtett lopási lehetőség adná a kereset nagyobb részét. Ez viszont nem adódna bárkinek, ezt mozgalmi munkával ki kellene érdemelni. Mint régen, a kommunista rendszerben egy jó szinekurát.

Andor Mihály

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.