Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A változás szele

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nagy volt az örömködés a kormányoldalon, amikor kiderült, Emmanuel Macron Budapestre érkezik, és Orbán Viktor mellett Áder Jánossal is találkozik. Ez annak köszönhető, hogy V4-csúcsot tartanak Budapesten, és vélhetően Macron fontosnak véli egy ilyen, összességében fontos régió országainak találkozóját. Persze nem kifejezetten és kizárólag Orbán miatt érkezik, ezt soha nem is állította, inkább politikai pragmatizmus ez a részéről, hiszen pontosan tudható, viszonyuk a kölcsönös ellenszenv jegyében kezdődött. És bár évek óta nem túl felhőtlen ez a viszony, azért jelentősen közeledtek egymáshoz az álláspontok, még ha a franciáknak nem is túlzottan fontos a magyar gazdaság. Márpedig ha nem annyira fontos, akkor más vezető politikusokkal ellentétben Macron akár valódi véleményt is mondhat Orbánról, illetve simán nemet is mondhatna egy meghívásra, ha csak Orbánról vagy Áderről van szó.

Nyilván nem mondott nemet, hiszen a V4-es országok együttesen azért nem megkerülhető gazdasági erőt képviselnek. Mégsem csak ez az érdekes, hanem az is, hogy kiderült: azért túlzottan nem örülhet Orbán, hiszen Macron közbeiktatott egy találkozót Karácsony Gergellyel, Márki-Zay Péterrel, Dobrev Klárával és Donáth Annával is. Ez óriási fricska a kormánypártnak és médiájának, hiszen jól láthatóan nem veszi semmibe az ellenzéket és annak véleményét, illetve tárgyalni szeretne a főpolgármesterrel, valamint a reménybeli leendő kormányfővel. A kormánypárt legnagyobb bánatára viszont Gyurcsány Ferencet nem látogatja meg, noha nyilván Dobrev Gyurcsány embere, nem is beszélve ugye Karácsonyról, aki 99 százalékban a volt miniszterelnök.

A fenti találkozóról szóló hír tökéletesen megmutatja, hogy azért nem teljesen elszigetelt a magyar (ellenzéki) politika, van nem éppen jeletéktelen politikai vezető, aki nem csak az teljhatalmú magyar miniszterelnökkel találkozik, ha netán Magyarországra jön. Ez az, ami mondjuk Merkelnek nem sikerült. Persze a német gazdasági érdekek mást kívántak meg, de akkor is nevetséges, hogy soha nem volt kíváncsi az ellenzék álláspontjára, hiszen mégis mit tehetett volna Orbán? Bezáratja a német autógyárakat, csak mert megsértődik Merkelre? Orbánnak ugyanannyira szüksége volt Merkelre és az autógyáraira, hiszen a munkahelyeket ők teremtették, hülyék lettek volna azokat a politikai szembenállás okán megszüntetni. És lehet azt mondani, hogy Macron azért cselekszik így, mert Franciaországnak nem fűződnek különösebb gazdasági érdekei Magyarországhoz, de egyáltalán nem vagyok biztos, hogy ha ez nem így lenne, akkor biztosan nem találkozott volna Orbán politikai ellenfeleivel.

Merkel sajnos az utóbbi években már egy gyáva politikus képét mutatta, aki inkább kötött rossz kompromisszumot egy diktátorral, mintsem ki mert volna állni a demokráciáért. És lehet, hogy ez nem az ő feladata, de mégiscsak Európa vezető nagyhatalmát képviselte, amelytől elvárható lett volna, hogy jó példát mutasson. Példa alatt természetesen a pozitívat értem, ami sajnos neki nem jött össze. De Merkel a napokban távozott a kancellári székből, és helyére egy olyan új ember ült, akivel még bőven lehetnek csatái Orbánnak, pláne úgy, hogy könnyen lehet: az új kancellár is azzal számol már, hogy hamarosan új kormánya lesz az országnak, ezért jobban teszi, ha kivár. Mert hát lényegében már semmi nem múlik a következő pár hónapon.

Változik tehát Orbán politikai megítélése, és egyre inkább a szőnyeg szélére kerül. Már eddig sem nagyon hívták meg sehova, ha csak nem volt feltétlenül muszáj, de ezek után Orbán helyzete talán még tovább fog romlani. Külföldi politikusok jól láthatóan azokkal is keresik a kapcsolatot Magyarországon, akik a demokráciát, az európai politikát szeretnék képviselni, és most minden korábbinál nagyobb esélyük van kormányra kerülni. Márpedig ha ez megtörténik, akkor jobban járnak, ha minél előbb jó kapcsolatokat építenek ki, legalább később már nem kell diplomáciai jópofizással múlatni az időt. Megállapodások nyilván még nem születhetnek, de azért terítékre kerülhetnek olyan fontos kérdések, amelyek az ellenzék esetleges választási győzelmét követően valóra válhatnak.

Ha Franciaországgal is sikerülne komoly gazdasági kapcsolatokat kiépíteni, akkor az egész ország jól járna. Mert nagyszerű, hogy Kazahsztánnal meg Laosszal szövetkezünk, de mégiscsak több értelme lenne egy fajsúlyos európai országhoz közeledni, és ezáltal növelni a gazdasági fejlődés esélyét. De ott vannak az olaszok vagy a spanyolok is, akik szintén komoly kapcsolatnak minősülnek, mi viszont valahogy nem annyira szövetkeztünk velük. Orbán persze barátkozik mindkét ország szélsőjobboldali pártjaival, de ezzel olyan sokra nem megyünk. Mert hol is van Salvini és pártja, vagy Abascal és ugyancsak szélsőjobbos pártja? Azokkal kellene szövetséget kötni, akik kormányon vannak, hiszen a döntések az ő kezükben van, nem holmi autokrata senkikkel, akik óriásnak képzelik magukat Európában.

Magyarországnak új partnerekre van szüksége, akik közül akár az első is lehet Franciaország, ha pedig őket sikerül megnyerni, talán további országok következnek. Itt lenne már az ideje annak, hogy Magyarország visszakapcsolódjon az európai vérkeringésbe, és ne az oroszoktól és Kínától függjön, ahogy Orbán és kormánya. Értem, hogy libsi nemzetrontók ezek a hanyatló európai országok, de engem azért érdekelne, mit kínálhatnak a nyugati nagyhatalmak a gazdaság terén.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.