Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Igenis kevesebb autóra lenne szükség a városokban

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Niedermüller Péter megerősítette, hogy a VII. kerülti önkormányzat védett övezetté nyilvánítaná Belső-Erzsébetvárost, hogy 2022. július 1-től csak az ottlakók hajthassank be autóval. Ezután csak a területen lakók és az ottani vállalkozások, üzletek, éttermek működését biztosító áruszállítók hajthatnának be. Ez a hír természetesen azonnal felzaklatta az autósokat, hiszen olyan nincs, hogy őket bárhonnan is kitiltsák, meg amúgy is, az utak, meg a városok is az autósoknak épültek és kész. Nem mondom, hogy ez a legjobb döntés Niedermüllertől, de azért vicces az, hogy olyan reakciókat olvasok, mintha minimum háziállatokat akarna kivégeztetni. Hány és hány olyan város, vagy városrész van, ahonnan ki van tiltva bizonyos autós forgalom?

Itt Granadában, Dél-Spanyolországban is ez a helyzet, mégsem halt még meg senki tőle. A város jó részére engedély nélkül – amihez az kell, hogy az ember itt éljen, vagy dolgozzon – egyszerűen nem hajthat be reggel 7 és este 10 között. Ha behajt, a kamera lefényképezi és megy a 200 eurós büntetés. Hogy miért is döntöttek anno így erről? Mert óriási az autós forgalom, mindenki, mindenhol parkolni akar, a szmogszennyezés elviselhetetlen és nagy az autók miatt kialakult zaj. Rollerrel, biciklivel, de azt hiszem még motorral is korlátozások nélkül be lehet hajtani, az autó az egyetlen, amely gondot okozhat. Véleményem szerint Erzsébetvárosban is hasonló az elgondolás, mégis jól láthatóan világvége hangulat alakult ki a kommentelők között.

Egyszerűen nem vagyok képes felfogni azt, hogy miért akar mindenki, mindenhova autóval eljutni? Itt nem azokra gondolok, akiknek az elengedhetetlen a munkájukhoz, hanem azokra, akik egyébként tömegközlekedhetnének is, vagy akár kerékpárt is ragadhatnának, de nem. Nekik már van autójuk, és ezért joguk is van ahhoz, hogy mindenhova behajthassanak. Hogy ez mekkora szennyezést okoz, az a kutyát nem érdekli, neki jogai vannak. Hogy más embernek meg joga van az egészséges élethez, az megint csak nem fontos. Ő nem fog gyalogolni, hát hogy képzeli azt bárki is. Félreértés ne essék, egyáltalán nem vagyok autó ellenes, igenis megértem, hogy megvan annak a maga haszna, de szerintem túl sokat képzelnek magukról a városi autósok, akik állandó jelleggel felháborodnak, ha valamiféle intézkedés nem az ő érdekeiket szolgálja.

Elég egyértelműen zöldebbé kellene tenni a városainkat, hiszen óriási a környezetszennyezés, egyre többen halnak meg idő előtt azért, mert mérges gázokat lélegeznek be. A kerékpárok és elektromos járművek számának növelésére lenne szükség minél hamarabb, de ez nem fog menni, ha a lakosság nagy része erre egyszerűen nem hajlandó. És itt még csak nem is arról van szó, hogy az lenne a cél, hogy minden most dízelt, vagy benzinest vezető ember azonnal álljon át elektromosra. Egyértelműen nem lenne erre mindenkinek pénze, ami érthető is. De vannak más alternatívák is, mégsem kíván ezzel élni túl sok ember, hiszen ha már van autója, akkor ő azzal kíván közlekedni és kész. És igen, jó dolog lenne, ha zöldítenék a városokat, de ez ne jelentse azt, hogy neki kevesebbet kelljen majd használnia a szeretett autóját.

Sokan csak addig lelkesek egy-egy ilyen ügyben, ameddig az nem befolyásolja az ő életüket is. Ez persze nem újdonság, még csak nem is különleges dolog, az ember önző lény. Előbb neki legyen meg mindene, aztán más oldja meg mások problémáit, de úgy tegye ezt meg, hogy az az ő életét ne befolyásolhassa. Megértem persze, hogy Budapest egy nagyváros, elképzelhetetlen lenne az autók teljes kitiltása, mégis úgy hiszem, hogy létre lehetne hozni olyan zöld zónákat, amelyek csökkentenék a teljes város szennyezését. De kisebb városokban simán megoldható lenne, hogy kitiltsák azon autókat, amelyek tulajdonosai nem ott laknak, vagy nem ott dolgoznak, ezzel zöldebbé, élhetőbbé téve a térséget. Mert az egyik legidegesítőbb dolog az, ha az ember sétálna egy jót – lényegében bárhol – de kerülgetnie kell az autókat, szívnia a kipufogó füstöt és elviselnie az állandó zajt. Nincs az az isten, hogy minden autósnak valamilyen halaszthatatlan dolga van, és azért van épp úton. Át kellene gondolni az autók fontosságát, és ki kellene találni egy olyan tömegközlekedési rendszert, amely helyettesíthetné sokak számára az autót.

Városok között persze megértem az autóközlekedést, nem mindenki akar komoly összegeket kifizetni buszra vagy vonatra, meg hát a kényelem sem utolsó, de akkor is tartom azt a véleményemet, hogy a városok területéről annyi autót kellene eltávolítani, amennyi csak lehetséges. Egyszerűen a nagy, milliós városokat kivéve erre messze nincs akkora szükség, mint sokan gondolnák. Erzsébetvárosban nyilván le fogják szavazni a kezdeményezést, nem is kérdéses a dolog, de azért talán arra jó lehet ez az egész, hogy mások is elgondolkodjanak azon, hogy talán itt az ideje annak, hogy zöldüljön Budapest. Nem csak parkok és fasorok által, de azáltal is, hogy a fölösleges autók egy része eltűnik a városok utcáiról.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.