Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Szerintem az etnikai sokszínűség nem ás alá semmit

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Koppenhágai Egyetem akadémikusainak tanulmánya szerint az etnikai sokszínűség negatív hatással van a közösségekre, mert aláássa a bizalmat.

A tanulmány arra kereste a választ, hogy a „folyamatos bevándorlás és a vele járó növekvő etnikai sokszínűség” pozitív hatással van-e a közösségi kohézióra, és ennek éppen az ellenkezőjét állapította meg.

Az elemzést Peter Thisted Dinesen és Merlin Schaeffer a Koppenhágai Egyetemről és Kim Mannemar Sønderskov az Aarhusi Egyetemről végezte.

Annak megválaszolására, hogy a „folytatódó bevándorlás és az ennek megfelelően növekvő etnikai sokféleség” pozitív hatással volt-e a dán közösség kohéziójára, a tanulmány nemleges eredményt talált.

A kutatók 87 különböző korábbi tanulmány adatait is megvizsgálták, arra jutva, hogy az etnikai sokféleség társadalmi bizalmatlansághoz vezet.

A fenti állításokat tartalmazó cikket a Mandiner nevű fideszes pártlap valószínűleg azért jelentette meg, mert azt akarják elhitetni az emberekkel, hogy MZP behozná a menekülteket Magyarországra, ezzel megváltoztatva a magyar kultúrát. Noha nem állítom, hogy a szóban forgó tanulmány fals, de miután egy olyan európai városban élek, amely etnikailag igen sokszínű, vitatkoznék az idézett eredménnyel. Sokszor leírtuk már mi is, olyan, hogy etnikai kisebbségek nélküli ország, egyszerűen nincs. Az elmúlt évezredekben az emberek vándoroltak és vitték magukkal a hagyományaikat, tudásukat, amelyeket aztán átadtak másoknak. Zsidók, muszlimok, keresztények vándorolták keresztül-kasul a világot és vitték el a hitüket más országok állampolgárainak.

A hitükkel pedig elvitték a saját kultúrájukat, tradíciójukat is, amely globalizálta idővel a világot. Szerintem nincs jobb annál, mint hogy egy ország lakossága etnikailag kevert, hiszen akkor sokkal érdekesebbé és gazdagabbá válik. Ezzel nem kell egyetérteni, ha valaki azt szeretné, hogy Magyarországon csak magyarok éljenek, akkor gondolja ezt, de véleményem szerint ez teljességgel lehetetlen. Mert hát az elmúlt évezredekben a magyarok keveredtek mindenféle népekkel, arról nem is beszélve, hogy vélhetően mi magunk is Ázsiából jöttünk a Kárpát-medencébe, hogy itt letelepedjünk. Mi is bevándorlók voltunk ezen a területen, de ezzel nem volt semmi probléma, hiszen sok vándornemzet volt annak idején.

Nem is értem a tanulmány megállapítását, miszerint az etnikai sokszínűség aláássa a bizalmat. Milyen bizalmat, és pontosan miért? Jobban megbízunk egy magyarban, mint mondjuk egy szláv illetőben? Miért is? Én nem kedvelek csak azért valakit jobban, és nem bízom meg benne jobban, mert magyar. Sőt, külföldön nem egyszer a saját honfitársaim szúrtak hátba, volt időszak, hogy emiatt kerültem is a magyarok társaságát. Egyáltalán nem azt mondom, hogy ez törvényszerű, de tény, hogy sokszor nem magától értetődő a nemzettársunk iránti bizalom se, akkor miért lenne rosszabb a helyzet, ha más etnikumú emberek is részesei, alkotói lennének egy-egy társadalomnak? Kétlem, hogy a magyarok nagy többsége egyébként valóban retteg az idegenektől. Nyilván azt hitették el velük Orbánék, hogy mindenkit gyűlölni kell, akinek sötétebb a bőre, más nyelvet beszél és nem keresztény. Csak hát a magyarok többsége még csak nem is látott menekültet, ezért fordult elő annak idején jó pár alkalommal, hogy cigány lakosokra hívták a rendőröket.

Magyarországon élnek bőséggel más etnikumú emberek is, de már jó ideje békében élünk egymással. Nyilván tudom, hogy a tanulmány vélhetően leginkább azokkal foglalkozott, akik az utóbbi években menekültként érkeztek Dániába. Ők még nincsenek ott elég ideje ahhoz, hogy beilleszkedhettek volna a társadalomba. Más nyelvet beszélnek, a vallásuk és hagyományaik is mások, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennének idővel képesek alkalmazkodni. Itt Granadában, ahol én élek, igen nagy számban vannak jelen marokkói állampolgárok, viszont annak ellenére, hogy más Istenben hisznek és más a kultúrájuk, gond nélkül beilleszkedtek. Természetesen vannak azért problémák, fiatalkorúak bandákban történő bűnözése, de ez inkább a rendszer hibájának mondható, amelyet ki kell javítani. De ne gondoljuk azt, hogy mondjuk a spanyolok között ne lennének ilyen bűnözők, csak más területre koncentrálódnak, mindössze ennyi a különbség.

Az etnikai sokszínűség tehát szerintem fontos eleme egy országnak. Bármely országnak. És noha az Orbán-kormány jó ideje ez ellen háborúzik, Magyarországról is bőven elmondható, hogy egy sokszínű ország. Horvátok, szlovákok, örmények, és hosszan lehetne sorolni azokat az etinumokat, amelyek hozzájárultak Magyarország színes történelméhez. Hogy a muszlim vallású bevándorlókat nehezebb integrálni egy keresztény kultúrába, az tény, de egyáltalán nem lehetetlen. Nyilván nem kötelező ez, minden ország szuverén joga, hogy eldöntse a menekültpolitikáját, de a kormány és propagandistái úgy rettegnek már évek óta, mintha minden Közel-Keletről érkező menekült pont Magyarországon szeretne letelepedni és ott terrortámadást végrehajtani. Erről szó sincs, annak idején a menekültválság csúcspontján is csak átutaztak a menekültek az országon, a fene sem akart itt maradni.

Úgy hiszem, ez igen sokat elmond az ország jelenlegi helyzetéről, hiszen még a Keletről érkezők sem szeretnének nálunk új életet kezdeni. A paradicsomot még ma is a Nyugat jelenti, ez mit sem változott az elmúlt évtizedekben.