Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ha ez ismét elég lesz a választási győzelemhez, akkor ennek az országnak befellegzett

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Magyar Nemzet: Ön tagja az Idősek Tanácsának is, hogyan fogadja ez a grémium a 13. havi nyugdíj visszaépítését?

Novák Katalin: Az Idősek Tanácsa alelnökeként is kapok reakciókat, de országszerte sokat találkozom nyugdíjasokkal. Egyöntetűen pozitív a fogadtatás. Úgy érzik, hogy most visszakapnak valamit, amit korábban elvettek tőlük. Amikor a baloldal megszüntette a 13. havi nyugdíjat, az nagyon fájó pont volt számukra. Azon persze mindig lehet vitatkozni, hogy mennyivel kellene, lehetne még többet adni, de amikor elvesznek egy már létező jogosultságot – ahogy egyébként a családi adókedvezményt, a gyes harmadik évét is megszüntették, az otthonteremtési támogatásokkal együtt – az egy olyan sokk, melynek a hatása hosszan megmarad a közösségben. Így a nyugdíjasok kárpótlása az anyagi vonatkozás mellett jóvátételi kérdés is.

Magyar Nemzet: Orbán Viktor azt mondta, még küzdenie kell a pénzügyminiszterrel, hogy visszaadhassák a teljes 13. havi nyugdíjat. Mitől függ, hogy erre sor kerülhet-e? Azt ugyanis nehéz elképzelni, hogy valóban Varga Mihály mondja meg a miniszterelnöknek, mit ígérhet meg, és mit nem.

Novák Katalin:  Akik nem ismerik a kormány belső működését, talán nehezen hiszik el, hogy tényleg kemény pénzügyminiszterünk van, aki küzd a költségvetés egyensúlyáért. Mindenki szeretne a saját területén még többet tenni, és forrásokat találni ehhez. Kell tehát valaki, aki ennek megálljt tud parancsolni, hogy csak addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér. Azon dolgozunk, hogy meglegyen a mozgásterünk a teljes 13. havi nyugdíj visszaépítéséhez, de járványhelyzetben vagyunk. Ki gondolta volna két éve, hogy hónapokra be kell zárkóznunk, és teljes gazdasági szegmensek állnak majd le? Nem szeretnénk tehát elhamarkodott ígéreteket tenni. Az Orbán-kormány egyik legnagyobb értéke a hitelessége. Korábban is megtartottuk az ígéreteinket, és ezért fontos most is, hogyan fogalmazunk. Biztosan tehát csak az év vége felé lehet majd erről nyilatkozni. A kétheti plusznyugdíj viszont már most is biztos, hogy megérkezik februárban a nyugdíjasokhoz.

A fenti állítások igen viccesen hatnak, hiszen ha annyira sürgős lett volna a kormánynak az, hogy visszaadja a 13. havi nyugdíjakat, akkor már megtették volna 10 évvel ezelőtt, de legalábbis nekiálltak volna már akkor a visszaépítésének. Eddig azonban nem volt kérdéses az, hogy a választásokat meg fogják nyerni, hiszen az ellenzék szét volt aprózódva annyira, hogy esélyük nem volt a Fidesszel szemben a választásokon. Ez megváltozott 2021-ben, amire válaszul a kormány bejelentette, hogy megpróbálják visszaépíteni a 13. havi nyugdíjat. Eddig Erzsébet-utalványokkal kedveskedtek a nyugdíjasoknak, vagy kaptak egy kis rezsiutalványt, de jövőre ez már nem lesz elég, valami jelentősebbre volt szükség. De legalábbis egy jelentősebb döntés ígéretére, hiszen mint azt fentebb is olvashatjuk, még egyáltalán nem biztos, hogy hamarosan újra lesz 13. havi nyugdíj.

Az ígéret megvan, de a számoknak úgy kell állniuk, amit Orbán majd vagy bejelent hirtelen a választások előtt, vagy nem. Mindenesetre kétheti plusznyugdíjt már biztosan kapnak februárban a nyugdíjasok, aminek természetesen örülni kellene. Csak közben arról beszél Novák, hogy addig szabad nyújtózkodni, ameddig a takarónk ér, viszont ez jól láthatóan nem jött össze. Mert ha így lett volna, akkor nem ürült volna ki az államkassza, és nem kellett volna több százmilliárd forint hitelt felvenni, hogy legyen miből kórházakat fejleszteni, vagy kifizetni az orvosok béremelését. Persze ha értelmesen gazdálkodnak, lett volna pénz mindenre bőven, csak fontosabb volt a NER tagjainak kitömése, mint hogy olyan helyekre menjenek ezek a pénzek, ahol valóban óriási szükség volt rájuk.

Novák azonban csak ezt követően mondja el azt a mondatot, amelyen hangosan felnevettem. Szerinte ugyanis az Orbán-kormány egyik legnagyobb értéke a hitelessége. Ehhez igen nehéz bármit is hozzáfűzni, hiszen ekkora baromságot már nagyon régen olvastam. Az Orbán-kormány körülbelül annyira hiteles, mint amennyire a CÖF civil szervezet. Állandóan ígérgetnek, terelnek és hazudoznak azért, hogy az ő érdekeik érvényesüljenek a legvégén. Semmi sem fontosabb annál, mint hogy Orbán elmondhassa, ő nyert meg egy csatát. Brüsszelt, Gyurcsányt és Sorost is legyőzte, nem is beszélve a gaz migránsokról, akiktől megvédte teljes Európát. Orbán már csak ezért is hiteles, ugye. Orbán soha sem hazudott, mint tudjuk, bíróság ugyanis ezt soha nem mondta ki.

Novák teljesen komolyan mantrázza, hogy Orbán csodákat visz véghez, és ezért őt tisztelni kell. Noha a megvezetett nyugdíjasok között biztosan vannak sokan, akik hálát adnak ezért a két hét plusz juttatásért, de aki belegondol, hogy ez mekkora átverés, az már nem biztos, hogy ugyanezt gondolja. Az utóbbi évek inflációja és áremelkedése miatt ennek az aprópénznek semmiféle jelentősége sem lesz. Hiszen még ha emelkedik is egy kicsit a nyugdíj, akkor sem mondható el az, hogy ebből több kenyérre vagy szalámira futja. Az infláció, a benzinár és az élelmiszerek ára az egekben van, Orbánék pedig semmit sem tesznek. Na persze azon kívül, hogy ezeket vagy Gyurcsány vagy Brüsszel nyakába varrják. Nekik semmilyen hatásuk nincs ezekre az áremelkedésekre, már honnan is lenne.

Matolcsynak sincs semmi köze az elszálló inflációhoz, mint ahogy a rezsicsökkentésnek sem a termékek árának emelkedéséhez. Az egyedüli értelemes döntés az lehetne, ha Orbánék a minimálnyugdíjakat emelnék meg, hiszen abból maximum éhenhalni lehet, de megélni egészen biztosan nem. De fel lehetne itt hozni a családi pótlékot vagy a minimálbért is, de teljesen fölösleges, hiszen ezekre nem kíván költeni a kormány. Már attól is boldog, hogy az utóbbi megemelkedett, és már átlépte a havi 500 eurós, nevetségesen alacsony határt. Amelyik kormány büszke arra, hogy az országában a minimálbér az Európai Unión belül a harmadik legalacsonyabb, az nem tudom, mit szívott, de jobb lenne, ha leállna vele. Szlovákia, Csehország és sok más régiós ország is lekörözött minket, Ausztria utolérése, az osztrák életszívonal pedig már csak álom marad sokunk számára. Ha ilyen kormánya lesz a jövőben is az országnak, a büdös életben nem hozzuk be a lemaradásunkat Európával szemben. Örvendezzen csak Novák, de aki nem hülye, az pontosan tudja, hogy az általuk bejelentett adakozás nem siker, hanem kudarc.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.